Populatia republicii priveste critic evolutiile inregistrate pe parcursul anului 2005

Rezultatele unui sondaj sociologic on-line arata ca populatia Republicii Moldova apreciaza critic evolutiile inregistrate pe parcursul anului 2005. In acelasi timp, 30 la suta din respondenti considera ca anul 2005 a fost ceva mai bun decat anul 2004.

La capitolul prognoze pentru anul curent, datele sondajului on-line, realizat de catre Seviciul Independent de Sociologie si Informatii “Opinia”, arata ca 34 la suta din cei chestionati considera ca 2006 va fi mai bun decat 2005, 36 la suta prognozeaza ca anul in curs va fi mai dificil, iar 24 la suta din participantii la sondaj cred ca acesta va fi la fel.

Ponderea celor care sustin ca anul 2006 va fi mai dificil a crescut semnificativ (circa 15 la suta) fata de estimarile date in preajma anului trecut.

Aceasta se datoreaza, in opinia autorilor studiului, evenimentelor de ultima ora, si anume asa numitului “razboi al gazelor“ si posibilele cresteri ale preturilor la marfuri, produse si servicii.

In ceea ce priveste situatia social-economica, 36 la suta din respondenti sunt de parere ca aceasta s-a imbunatatit fata de 2004, iar 33 la suta sustin ca au survenit schimbari in rau.

Referitor la schimbarea starii materiale a populatiei, participantii la sondaj s-au dovedit a fi mai rezervati. Aproximativ 33 la suta din ei spun ca starea materiala in anul 2005 s-a inrautatit si 34 la suta impartasesc ideea ca aceasta s-a imbunatatit.

La intrebarea privind starea de spirit a populatiei, studiul arata ca procentul celor care se simt tristi, obositi sau dezamagiti este in continua crestere.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 834 de utilizatori Internet, sau practic al 200-lea utilizator activ din republica. Marja de eroare constituie 3,5 la suta, la o probabilitate de estimare de 95 la suta.

Studiul a fost realizat in perioada 22 decembrie-24 ianuarie 2006 de catre SISI “Opinia” cu suportul tehnic al WebArt Studio. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.