Populaţia vrea pedepse penale pentru ziarişti

Majoritatea persoanelor chestionate în cadrul unui sondaj de opinie, realizat de Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen din Chişinău în luna octombrie, la comanda Agenţiei Monitor Media, consideră că jurnaliştii trebuie să suporte pedepse penale pentru defaimare. Pentru aceasta s-au pronunţat 37% (425) dintre respondenţi. Pe de altă parte, 34,4 la sută (396) nu sunt de acord cu acest raţionament. Este de remarcat că 315 persoane chestionate (27,4%) fac parte din categoria celor indecişi, care nu au putut da un răspuns la întrebarea dacă „trebuie sau nu pedepsiţi penal jurnaliştii pentru defaimare?”.

De notat că defaimarea (calomnia) nu constituie o crimă penală în Basarabia. Articolul din Codul Penal, ce viza pedeapsa pentru calomnie, a fost exclus în aprilie 2004 la iniţiative preşedintelui Voronin. Sondajul citat a fost realizat în perioada 20-31 octombrie pe un eşantion de 1150 de persoane, inclusiv 58,7 % din mediul rural, din circa 70 de localităţi. Marja de eroare a investigaţiei este de ±2,9%.

Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen, cu sediul la Chişinău, are o reţea de 150 de operatori pe întreg teritoriul Basarabiei. A lansat primul val de sondaje de tip Omnibus în luna iunie 2006, care este realizat la fiecare trei luni. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.