Connect with us

Social

Pompierii și salvatorii: Au decorat maşinile cu ghirlande, şi-au pus costumele şi au spus „La mulţi ani!”// VIDEO

Publicat

pe

Pompierii din Republica Moldova au lansat Caravana de Crăciun în preajma sărbătorilor de iarnă. Zeci de salvatori s-au echipat în costume de luptă, au decorat trei autospeciale de intervenție cu ghirlande şi au lansat un mesaj de felicitare pentru toți cetățenii țării în trei limbi.

Evenimentul a început în Piața Marii Adunări Naționale, unde au fost aduse trei autospeciale de intervenție împodobite cu ghirlande pentru ca magia sărbătorilor să fie simțită de fiecare.

Echipajele vor merge în mai multe familii cu copii pentru a le vorbi despre siguranță, dar și a le împărți daruri de revelion. Echipele de pompieri urmează să ajungă  în localități din raioanele Strășeni, Orhei, Cantemir și  Soraoca, iar mai mulți copii vor primi surprize plăcute.

Caravana pompierilor are drept scop promovarea siguranței în prejma sărbătorilor de iarnă, dar și prevenirea riscurilor de la sursele de aprindere.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale va desfășura campania până pe data de 8 ianuarie 2017.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Un sat din r. Soroca a fost conectat la apeduct

Publicat

pe

De către

Circa 200 de gospodării și patru instituții social-comunale din satul Ocolina, raionul Soroca, au fost conectate la apeductul magistral Soroca-Bălți și în scurt timp vor beneficia de apă potabilă la robinete. Lucrările au fost evaluate astăzi de o comisie de recepţie, care a constatat că au fost executate conform normelor, transmite Moldpres.

Obiectivul a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”. Programul a fost implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

Aprovizionarea satului Ocolina cu apă potabilă reprezintă una dintre cele trei etape ale proiectului. În cadrul programului s-au construit circa 1,5 km de apeduct magistral, aproximativ 10 km de rețele de distribuție a apei și o rețea de canalizare de 500 m. Astăzi, comisia de recepţie a verificat rețelele, două rezervoare a câte 100 metri cubi, 16 hidranți de incendiu, o stație de epurare la școală și o hazna la grădiniță.

În următoarea fază a proiectului este planificată executarea lucrărilor de construcție a sistemelor de apeduct în satele Valoave și Parcani. Alţi participanţi la proiect, locuitorii satului Țepilova, parte a comunei Ocolina, beneficiază de apă potabilă la robinete din luna mai 2017.

Pentru lucrările din satul Ocolina s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. În urma implementării integrale a proiectului în toate cele 15 sate din raionul Soroca, va fi asigurat accesul la servicii calitative pentru aproximativ 16 mii de localnici.

Totodată, proiectul urmărește să regionalizeze serviciul de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent. Valoarea totală a proiectului este de 23,5 mln de lei.

Sursa: Moldpres

Citește mai departe

Social

Peste 130 mii de pensionari vor avea pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Un număr de 130.746 de pensionari și circa 21.264 de beneficiari de pensii de dizabilitate vor avea în anul viitor pensii mai mari. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Legislativ, relatează Moldpres.

Potrivit proiectului, la 1 aprilie 2018 vor fi valorizate pensiile pentru limita de vârstă și cele de dizabilitate pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, iar la 1 octombrie 2018, pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014 – 31 martie 2017. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.

Conform legii, pentru realizarea valorizării vor fi alocați 199,3 milioane de lei în cazul pensiilor pentru limita de vârstă și 27,8 milioane de lei pentru pensiile de dizabilitate. Inițial, etapele de valorizare erau preconizate să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.

Sursa: Moldopres

Citește mai departe

Social

Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 va trece în subordinea MAI

Publicat

pe

De către

Autoritatea responsabilă de rezervele materiale de stat și serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 vor face parte din structura Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Un proiect de lege a fost adoptat astăzi de Parlament, relatează Moldpres.

Potrivit autorilor proiectului, modificările sunt realizate în conformitate cu reforma administrației publice centrale care prevede că în competența MAI intră domeniul rezervelor materiale de stat și de mobilizare în gestionarea crizelor și situațiilor de urgență. Anterior, acest domeniu era gestionat de Agenția Rezerve Materiale, aflată în subordinea Guvernului.

De asemenea, proiectul stabilește MAI în calitate de administrator pentru organizarea și funcționarea serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112.

Serviciul de Urgență 112 este o prevedere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin apelarea gratuită a unui singur număr 112, 24 din 24 ore, vor putea fi accesate patru servicii: de poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze.

Sursa: Moldpres

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Auto60 de minute în urmă

800 de șoferi au fost sancționați pentru geamuri fumurii

Poliția de patrulare a desfășurat operațiunea „Umbriș”, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, pe întreg teritoriul țării. În cadrul...

Auto1 oră în urmă

O mașină a fost cuprinsă de flăcări în centrul Capitalei

O mașină de model Mercedes a luat foc pe strada 31 august 1989, din Chișinău. Pompierii sunt deja la fața...

Economie4 ore în urmă

Noutăți bune! Terenurile agricole pot fi folosite în activități de turism rural

Începând de ieri, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor...

Important4 ore în urmă

Procedura de intrare pe teritoriul din stânga Nistrului va fi simplificată

Liderul autoproclamatei republici moldovenești nistrene, Vadim Krasnoselski, a semnat un ordin prin care se instituie proceduri simplificate de control la...

Economie5 ore în urmă

Primăria Chișinău a permis construcția magazinelor Kaufland

Autoritățile municipale au permis construcția magazinelor Kaufland în Capitală. Aleșii locali au aprobat în ședința CMC de ieri, 22 decembrie,...

Externe6 ore în urmă

SUA vor consolida capacitățile defensive ale Ucrainei

Statele Unite au anunţat vineri că vor întări ajutorul acordat Ucrainei în domeniul apărării, astfel încât Kievul să poată asigura...

Economie6 ore în urmă

În ajun de sărbători, vânzătorii din piață au ridicat prețurile

La Piața Centrală din capitală, practic la toate produsele prețurile au crescut cu câțiva lei. Un kilogram de carne de...

Advertisement

Opinii