Connect with us

Social

Pompierii au instalat detectoare de monoxid de carbon în 50 de case din satul Ustia, raionul Dubăsari// VIDEO

Publicat

pe

Echipe de pompieri au instalat astăzi detectoare de fum în circa 50 de case de locuit din satul Ustia, raionul Dubăsari. Menirea instalării acestor detectoare este prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

Acțiunea a fost desfășurată în comun cu reprezentanții administrației publice din localitate, familiile beneficiare, fiind alese de către autorități.

Astfel, echipele de pompieri din Dubăsari au instalat aceste detectoare în aproape 50 de familii, pentru a evita situațiile excepționale.

Acțiuni similare au mai fost efectuate, anul trecut, în raionul Călărași, unde peste 300 de familii au beneficiat de instalarea a 1200 detectoare de monoxid de carbon.

Este de menționat că aparatele instalate în casele oamenilor au menirea de a-i proteja de incendii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon, iar oamenii au acceptat ajutorul pompierilor şi au ascultat cu atenţie recomandările specialiştilor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

CCA a sancționat postul “Prime” cu amendă maximă – de 70 de mii de lei – pentru că a difuzat mesajul anual al președintelui Putin

Publicat

pe

De către

Membrii CCA au sancționat astăzi postul de televiziune ”Prime” cu amendă maximă – în valoare de 70 de mii de lei, după ce acesta la 1 martie a difuzat integral mesajul anual al președintelui rus Vladimir Putin.

astfel, în cadrul ședinței de astăzi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a examinat sesizarea Asociației Obștești Comunitatea pentru advocacy şi politici publice “WatchDog.md”, în care se menționează că postul de televiziune ”Prime”, la 1 martie 2018, ora 11:00, „a retransmis integral și în regim live programul „Ежегодное послание Президента РФ В. В. Путина Федеральному Собранию” de la postul Первый Канал.

În cadrul dezbaterilor publice, președintele CCA, Dragoș Vicol, a menționat că postul TV ”Prime” a încălcat flagrant art. 9 alin. (21) din Codul audiovizualului prin difuzarea mesajului anual al președintelui rus. În cadrul căruia au fost proliferate mesaje cu caracter de supremație a Rusiei în raport cu alte state, de dezvoltare a unor arme strategice non-balistice împotriva cărora sistemul de apărare antirachetă devine inutil și, drept răspuns la agresiunea externă, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare etc.

CCA precizează că, pentru a asigura securizarea spațiului informațional al țării, era imperios necesar ca postul de televiziune ”Prime” să sisteze, dat fiind faptul că și durata programului a fost de aproximativ 2 ore, retransmisia acestei emisiuni.

Astfel, postul TV a fost sancționat pentru că a dat dovadă de nerespectare crasă a prevederilor art. 9, alin. (21) din Cod, care stipulează expres: „În vederea asigurării securității informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor și distribuitorilor de servicii transmisia programelor de televiziune şi radio cu conținut informativ,  informativ-analitic, militar și politic care  sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”.

Citește mai departe

Social

Chișinăul va avea decorațiuni de Paști. Silvia Radu: Vom aduce decorațiuni moderne, cu ajutorul unui investitor privat

Publicat

pe

De către

Deși anterior se anunțase că municipalitatea renunță la decorațiunile de Paști pentru că sunt prea costisitoare, astăzi, primarul interimar al capitalei Silvia Radu a anunțat că Chișinăul totuși va avea decorațiuni de Sfintele Sărbători.

Acestea vor fi aduse cu ajutorul unui “investitor privat care iubește Chișinăul”.

 “În anii trecuți am avut decorațiuni mult prea scumpe și cred că nu erau așa de frumoase. Anul acesta am decis să nu mai folosim banii publici și să plătim de două ori mai mult așa cum se făcea anii trecuți, în schimb, cu ajutorul unui investitor privat care iubește Chișinăul, reușim să montăm aceste decorațiuni superbe pentru a aduce un plus de frumusețe sărbătorilor pascale “, a declarat Silvia Radu.

Ea a precizat că acestea vor fi amplasate, începând cu ziua de sâmbătă, în Scuarul Catedralei pentru bucuria copiilor, dar și a adulților.

.

Citește mai departe

Social

Directorul unei şcoli-grădiniţe din Chişinău, cercetată de CNA. Unii părinţi au semnalat colectarea ilegală de bani

Publicat

pe

De către

Directoarea unei şcoli-grădiniţă din capitală este cercetată penal de CNA şi procurori într-un dosar de abuz de serviciu, aceasta fiind bănuită de colectarea ilegală a banilor de la părinţi. Femeia a fost escortată la sediul CNA pentru audieri, după câteva ore de percheziţii, efectuate acasă, la birou şi în automobilul personal.

Investigaţiile în acest caz au pornit, cu puţin timp în urmă, după ce la CNA a fost depus un denunţ prin care se reclama impunerea unor taxe lunare  părinţilor, ai căror copii frecventează instituţia, sub pretextul utilizării fondurilor colectate pentru reparaţii sau pentru alte necesităţi.

CNA precizează că, în urma percheziţiilor de astăzi, a fost ridicat material probator relevant pentru cauză.

Astfel, în biroul de serviciu au fost găsite liste cu numele părinţilor şi sumele achitate de către aceştia, dar şi bani în numerar – fapt ce contravine ordinului Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport cu privire la interzicerea colectării ilicite de bani în instituţiile de învăţământ general.

De la faţa locului au mai fost ridicate documentele privind constituirea asociaţiei de părinţi, ordinul privind interzicerea colectării mijloacelor băneşti, precum şi alte obiecte care au importanţă pentru cauza penală. Tot astăzi, de la domiciliul directoarei au fost ridicaţi aproximativ 14 000 de lei, 1160 de euro şi 350 de dolari, provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, ofiţerii CNA au solicitat explicaţii de la unii educatori din subordinea directorului, care au confirmat că au colectat mijloace băneşti de la părinţi, o parte din sumele strânse fiind folosite pentru necesităţile grădiniţei, iar alta i-ar fi transmis-o directorului.

În prezent, femeia este audiată de ofiţerii de urmărire penală.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Cultură2 ore în urmă

A fost inaugurată placa comemorativă în memoria pictorului Mihail Grecu

O placă comemorativă în memoria pictorului Mihail Grecu a fost instalată astăzi pe fațada imobilului în care a locuit, din strada...

Social2 ore în urmă

CCA a sancționat postul “Prime” cu amendă maximă – de 70 de mii de lei – pentru că a difuzat mesajul anual al președintelui Putin

Membrii CCA au sancționat astăzi postul de televiziune ”Prime” cu amendă maximă – în valoare de 70 de mii de...

Politică3 ore în urmă

Raport UE: Republica Moldova a progresat în privința reformelor, dar mai sunt încă multe de făcut

Republica Moldova a făcut progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a unor reforme, dar sunt necesare măsuri suplimentare...

Social4 ore în urmă

Chișinăul va avea decorațiuni de Paști. Silvia Radu: Vom aduce decorațiuni moderne, cu ajutorul unui investitor privat

Deși anterior se anunțase că municipalitatea renunță la decorațiunile de Paști pentru că sunt prea costisitoare, astăzi, primarul interimar al...

Social4 ore în urmă

Directorul unei şcoli-grădiniţe din Chişinău, cercetată de CNA. Unii părinţi au semnalat colectarea ilegală de bani

Directoarea unei şcoli-grădiniţă din capitală este cercetată penal de CNA şi procurori într-un dosar de abuz de serviciu, aceasta fiind...

Social4 ore în urmă

Cât de bine sunt asigurate serviciile medicale pentru persoanele în vârstă?

Un studiu efectuat de Organizația HelpAge International Moldova în 2015, relevă că 28,6% dintre persoanele vârstnice au fost victime ale...

Social5 ore în urmă

L-au bătut și l-au dus la marginea pădurii, unde i-au dat foc. Doi bărbați, reținuți în cazul bărbatului incendiat la Florești

Poliția Națională a oferit astăzi detalii în cazul bărbatului incendiat într-o fâșie forestieră din raionul Florești. Reamintim că miercuri, 4...

Advertisement

Opinii