Connect with us

Social

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din RM doi câini de rasă ciobănesc german

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din Republica Moldovs doi câini de rasă ciobănesc german. Aceştia își vor îndeplini misiunea de supraveghere și control la frontiera moldo-română.

Patrupezii Ghera și Turbo, ambii de rasă ciobănesc german, dar și mai multe seturi de echipamente speciale pentru dresaj canin, au fost donați astăzi, 12 octombrie, de către omologii letoni, în cadrul proiectului „Development of the capacity of dog handling services of border guarding institutions in Moldova and Georgia”.

Ciobănescul german Turbo, de origine finlandeză, va activa alături de inspector chinolog Viscun Sergiu în Sectorul Poliției de Frontieră Sculeni, iar ciobănescul german Ghera, de doar șase luni și cu origini din Lituania, va forma o echipă cu chinologul Vârlan Vasile în Sectorul Poliției de Frontieră Valea Mare.

Pentru început, patrupezii vor fi antrenați în activități de predresaj, ca mai apoi să fie evaluați și specializați în domeniul de căutare a infractorilor la frontiera ”verde”.

Contextul donației confirmă faptul că cea mai solicitată rasă a câinilor din Poliția de Frontieră, rămâne a fi ciobănescul, cu un procentaj de cca 90%, fiind apreciați pentru inteligență, rezistență, caracter echilibrat, capacități de a se întelege cu oamenii și ușurință în dresaj.

În prezent, în dotarea Poliției de Frontieră sunt la 70 de câini, specializați pe diverse domenii de activitate.

Evenimentul de astăzi a fost remarcat prin demonstrațiile spectaculoase prezentate de Lary și Senea, patrupezii donați anul precedent în cadrul aceluiași proiect de către colegii letoni.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Primul hub din țară dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu pentru coworking liberilor profesioniști, organizațiilor și întreprinderilor din domeniu.

Pentru construirea acestuia a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

„Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei.

Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu.

Mai mult, centrul va pune la dispoziție: spaţiu de coworking pentru tinerii creativi, cinci birouri, spațiu pentru evenimente, sală de ședințe, bibliotecă. De asemenea, servicii creative de grafică, de produse audio și video, de design interior, de arhitectură, dar educație alternativă, care presupune participarea la diferite programe de accelerație, la  cursuri specializate, la programe de mentorat etc.

Pentru construirea „Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice.

Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.

Industriile creative au un potențial enorm de dezvoltare și capacitatea de a oferi locuri de muncă tinerilor, respectiv de a-i reține în țară.

Datele statistice arată că domeniul reprezintă 3,31% din PIB, iar peste 40 de mii de persoane, în special tineri, activează în acest sector.  Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea tuturor celorlalte industrii din Moldova.

La nivel mondial, industriile creative generează venituri de 2.250 miliarde de dolari SUA și oferă aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 miliarde de dolari SUA, industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei.

Citește mai departe

Important

40 de familii din raionul Fălești vor beneficia de locuinţe sociale

40 de familii din raionul Fălești vor beneficia de locuinţe sociale. Apartamentele vor fi distribuite în locațiune tinerilor specialişti din raion, inclusiv familiilor cu mulţi copii, persoanelor cu dizabilități care nu au o locuinţă sau nu dispun de venituri proprii pentru a-și achiziționa o locuinţă.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca a precizat astăzi că noile locuinţe vor fi edificate în baza unui bloc, aflat în reconstrucție, care are parter și două nivele, şi care este nefuncțional de mai mult de 5 de ani.

În procesul de reconstrucție va fi demontat acoperișul, se va mai construi încă un nivel și va fi schimbată destinația construcției existente, din cămin în apartamente.

Managerul unității de implementare a proiectului Iunona Lungul a comunicat că în prezent se execută lucrări de construcție la ultimului nivel, se montează carcasa din lemn pe acoperiș și se efectuează lucrări de finisări cu amestec uscat în apartamente.

Au fost instalate rețelele interioare de electricitate și apă și canalizare. Muncitorii au început să monteze teracotă în bucătării și blocuri sanitare.

Proiectul este realizat cu susținerea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. Costul total al proiectului din raionul Fălești constituie circa 970 mii euro.

Precizăm că în Republica Moldova locuinţele sociale sunt construite cu suportul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei în cadrul unui proiect de construcţie a locuinţelor pentru păturile social vulnerabile, faza II.

Locuințele sunt repartizate de către autorităţile publice locale și se acordă în locațiune. Până la sfârșitul anului 2018, când va fi finalizată faza II a proiectului, vor fi construite circa 700 de locuințe sociale în 8 raioane ale țării.

Beneficiarii  sunt selectați la nivel local de către o comisie instituită în acest scop. care examinează cererile depuse de solicitanți. Comisia verifică legalitatea actelor confirmative și urmărește dacă solicitanții întrunesc condițiile conform criteriilor de selectare din Regulamentul.

Citește mai departe

Important

Un bărbat s-a plâns procurorilor: a lucrat patru luni la o fermă din Căuşeni, fără a primi salariu. Ce a păţit angajatorul

Un bărbat, ce lucrează ca inspector al Inspecţiei Teritoriale a Muncii Căuşeni, va fi trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă. Aceasta după ce un bărbat s-a plâns procurorilor că a lucrat patru luni la o fermă, administrată de inspector, fără a primi salariu.

Potrivit probelor, în martie curent, învinuitul l-a angajat pe un bărbat la o fermă de vite pe care o administra, fără a încheia un contract de muncă cu acesta, anterior luându-i actul de identitate pe care nu i l-a restituit.

În continuare, după ce a muncit aproximativ patru luni, victima a solicitat inculpatului să-i achite salariul. Primind refuz, bărbatul i-a comunicat angajatorului că pleacă de la fermă. Drept urmare, învinuitul i-a aplicat victimei multiple lovituri, cauzându-i leziuni corporale.

După cele întâmplate, bărbatul s-a adresat cu o plângere la Procuratură, în baza căreia a fost pornită o cauză penală.

Actualmente, angajatul Inspecţiei Teritoriale a Muncii Căuşeni are interdicţia de a părăsi localitatea, iar în caz că va fi recunoscut vinovat de cele incriminate, acesta riscă o pedeapsă de până la 15 ani de detenţie.

Norma penală mai prevede şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social1 minut în urmă

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din RM doi câini de rasă ciobănesc german

Poliţiştii de frontieră letoni au donat colegilor din Republica Moldovs doi câini de rasă ciobănesc german. Aceştia își vor îndeplini...

Externe22 de minute în urmă

Statele Unite se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii se retrag din Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) – transmit joi AFP...

Diaspora34 de minute în urmă

Start! Tinerii care studiază la universitățile de peste hotare pot aplica la Gala Studenților Originari din Republica Moldova

A dat startul perioadei de depunere a dosarelor pentru ediția a V-a a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Tinerii...

Economie56 de minute în urmă

Centrele comerciale din țară verificate de Serviciul Fiscal de Stat

Angajați ai Serviciului Fiscal de Stat vor verifica centrele comerciale din ţară. Operațiunea a luat start luni, în capitală, inspectorii...

Important2 ore în urmă

Primul hub din țară dedicat industriilor creative va fi deschis la Chișinău

Primul centru național dedicat industriilor creative, „Creative Hub”, urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu...

Opinii2 ore în urmă

Republica Moldova, „cenușăreasa” Europei la banii alocați pentru dezvoltarea regională

Deși există o strategie națională de dezvoltare regională (SNDR) 2016 – 2020 (suma alocată – 7 miliarde de lei), iar...

Important2 ore în urmă

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Dirk Schuebel și Peter Michalko

Vicepremierul Gheorghe Bălan a avut, astăzi, 12 octombrie, o întrevedere cu șeful Departamentului pentru Țările din Parteneriatul Estic Dirk Schuebel...

Advertisement

Opinii