Connect with us

Publicat

pe

Poliţiştii capitalei l-au localizat şi l-au încătuşat pe bărbatul, care în 2012 a ucis o femeie pe malul râului Nistru. Bărbatul, în vârstă de 41 ani, fusese anterior condamnat de către instanţa de judecată pentru omorul femeii.

Cazul a avut loc la începutul lunii iunie 2012, pe malul râului Nistru în apropierea orăşelului Vadul lui Vodă, unde aceştia au consumat împreună băuturi alcoolice. Ulterior, în urma unui conflict iscat, individul i-a aplicat câteva lovituri puternice cu pumnii în regiunea capului, după care a aruncat-o în râu.

Prin urmare, bărbatul a fost condamnat de către instanţa de judecată la închisoare pe un termen de 13 ani.

El a fost localizat şi încătuşat de către poliţişti, fiind predat instituţiilor penitenciare, pentru ispăşirea pedepsei.

Anterior, el a fost judecat în Federeaţia Rusă pentru diverse infracţiuni, inclusiv de două ori pentru omor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

SUA vor finanța un nou proiect de consolidare a capacităților naționale în combaterea traficului de ființe umane

Publicat

pe

De către

SUA vor finanța un nou proiect de consolidare a capacităților naționale în combaterea traficului de ființe umane. Ministrul de Externe Tudor Ulianovschi a declarat că prin acest proiect, care urmează a fi implementat în perioada 2018 – 2020, se va reuși consolidarea capacităților profesionale ale specialiștilor din organele de drept în combaterea TFU.

De asemenea, proiectul va spori capacitățile actorilor responsabili de prevenirea TFU, de asistență și reabilitare a victimelor, etc.

Pe parcursul implementării acestuia vor fi organizate trening-uri pentru peste 850 de reprezentanți ai poliției, procuraturii, avocați publici, precum și 360 de funcționari publici din alte instituții de stat.

Un alt scop al proiectului constă în convingerea sectorului privat de a colabora cu autoritățile statului.

 ”Mai mult, sperăm că grație eforturilor depuse de Guvern în ultima perioadă de timp, precum și implementării acestui proiect, Republica Moldova va avansa la un nou nivel în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, vom reuși să îndeplinim toate cele 31 de obiective  privind realizarea acţiunilor prioritare în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de fiinţe umane”, a subliniat ministrul Ulianovschi în cadrul evenimentului de lansare a proiectului.

Julie Stufft, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova, a menționat că pentru implementarea Proiectului respectiv Statele Unite ale Americii vor aloca suma de 400 mii USD.

”Ne bucură că Republica Moldova a preluat inițiativa în procesul de luptă cu traficul de ființe umane, devenind un lider regional în procesul de combatere a acestui flagel. Suntem siguri că după implementarea proiectului, Republica Moldova va deveni un exemplu pentru statele din regiune în combaterea traficului de ființe umane”.

Citește mai departe

Social

Suportul Uniunii Europene: Drum modern în satul Tomai. Grădinița și liceul din Avdarma, renovate

Publicat

pe

De către

Locuitorii satului Tomai din UTA Găgăuzia au parte de o stradă reabilitată după o tehnologie inedită pentru satele din Moldova. Drumul, cu o lungime de 600 de metri, leagă principalele instituții publice din localitate și a fost reconstruit în totalitate din dale de pavaj vibropresat.

Drumul este dotat cu un sistem modern de evacuare a apelor pluviale, o rețea de iluminare eficientă energetic, indicatoare și marcaje rutiere.

„Viața celor 5 mii de locuitori ai satului s-a schimbat radical odată cu reconstrucția acestei străzi. Dacă în ultimii zeci de ani sătenii nu puteau circula pe această stradă nici cu mașina, nici pe jos, din cauza gropilor și noroiului, acum ei se pot plimba pe aici ca într-un oraș european. Noul drum va facilita accesul locuitorilor la școală, primărie, casa de cultură, centru medical și biserică, va spori securitatea circulației rutiere și va fi accesibil persoanelor cu nevoi speciale”, a declarat Fiodor Topciu, primarul satului Tomai, în cadrul evenimentului de inaugurare.

Tehnologia folosită pentru drumul reconstruit are un impact redus asupra mediului, drumul fiind mai durabilă decât cel asfaltat. Totodată, cheltuielile de întreținere și reparație vor fi cu mult mai mici în timp.

Lucrările de reconstrucție a străzii au durat cinci luni și au fost realizate cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului SARD, implementat de PNUD.

Suma investiției totale constituie 168 mii 247  euro, dintre care 65 mii de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar 103 mii de euro reprezintă contribuția autorităților publice locale și regionale din UTA Găgăuzia.

Aneil Singh, șeful Departamentului de operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, care a participat la eveniment, a menționat: „Aceste proiecte de infrastructură, inaugurate astăzi cu sprijinul UE, demonstrează importanța dezvoltării economice însoțită de măsuri menite să reducă sărăcia, excluderea și problemele de mediu. Responsabilitatea noastră principală este crearea condițiilor de trai favorabile și atractive pentru generația viitoare”.

Cu ocazia inaugurării arterei principale a satului Tomai, locuitorii și autoritățile locale au dat startul unei competiții de ciclism pentru copii. „Acest scuar este locul ideal pentru activități culturale și sportive. Datorită faptului că a fost reconstruit și amenajat, el va deveni un punct de atracție pentru săteni”, a spus Petru Cuțarov, un locuitor al satului Tomai.

Astăzi a fost sărbătoare și în satul Avdarma din raionul Comrat, unde au fost inaugurate grădinița și liceul din localitate, renovate cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului SARD.

Lucrările de reparație au inclus izolarea termică a pereților și tavanelor instituțiilor, renovarea integrală a fațadelor, placarea soclurilor, schimbarea sistemelor de drenare a apelor pluviale de pe acoperișurile clădirilor. Tot din acești bani, curtea grădiniței a fost pavată, iar teritoriul adiacent a fost amenajat.

„Ne bucurăm că efortul nostru comun a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de educație pentru cei 565 de copii care frecventează aceste instituții și a condițiilor de muncă pentru cadrele noastre didactice. Suntem siguri că aceste investiții vor aduce roade în viitorul apropiat”, a afirmat Ivan Casîm, primarul satului Avdarma.

Pentru renovarea acestor instituții de învățământ, Uniunea Europeană a acordat 60 mii de euro, iar alte 77 mii 148 de euro au fost alocați de autoritățile publice locale și regionale din UTA Găgăuzia.

Prezent la ceremonia de inaugurare, Stefan Liller, reprezentantul rezident adjunct al PNUD în R. Moldova, a declarat: „Astăzi, sărbătorim încă un rezultat tangibil și cu impact al muncii noastre comune. Este o mare plăcere să vedem finalizarea acestei inițiative, care contribuie într-un mod foarte concret la crearea unei educații de calitate, îmbunătățirea vieții oamenilor și dezvoltarea durabilă a localităților rurale”.

Până la sfârșitul anului 2018, 40 de localități din Găgăuzia și raionul Taraclia își vor îmbunătăți infrastructura socială datorită asistenței oferite de Uniunea Europeană prin intermediul programului SARD.

Finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane euro și implementat de PNUD, programul Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD) își propune să intensifice colaborarea între autoritățile centrale și cele locale, precum și între organizațiile regionale din Găgăuzia și raionul Taraclia, în vederea dezvoltării sociale și economice a regiunii și a Republicii Moldova în ansamblu.

Citește mai departe

Social

Fiecare a cincea femeie din Moldova este supusă hărțuirii sexuale la locul de muncă

Publicat

pe

De către

Fiecare a cincea femeie din Moldova este supusă hărțuirii sexuale la locul de muncă, iar alte 20%, potrivit statisticii, spun că au fost amenințate sau li s-a cerut să întrețină relații sexuale de către profesor pentru a avea anumite favoruri în procesul de studii,, se arată într-o notă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare citată de ipn.md.

Potrivit acesteia, numărul mare al persoanelor supuse hărțuirii sexuale este cauzat nu doar de percepția fenomenului în societate, dar și de cadrul legal, care are mai multe lacune.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentanta Centrului, Natalia Covrig, a spus că 4% dintre femei s-au confruntat cu forme grave de hărțuire sexuală la locul de muncă, manifestate prin cerința de a întreține relații sexuale pentru anumită recompense, folosirea forței sau amenințări.

Cea mai mare pondere a formelor de hărțuire sexuală o au cele subtile, care sunt și mai greu de constatat, cum ar fi: privirile nepotrivite, glumele sau limbajul cu conotație sexuală, îmbrățișările fără permisiune. Persoanele care manifestă de regulă comportamente abuzive la locul de muncă sau la locul de studii sunt șefii, colegii de serviciu sau profesorii.

Avocatul Vadim Vieru spune că în Moldova există un cadru normativ care face dificilă identificarea intensității reale a fenomenului hărțuirii sexuale.

Vadim Vieru mai spune că este extrem de dificilă probarea hățuirii sexuale. Cu toate că fenomenul ia amploare, cazurile sunt foarte rar raportate și există puține condamnări pe astfel de cazuri.

Pentru a lupta cu fenomenul hărțuirii sexuale în Moldova, experții au venit cu recomandări. Printre acestea este adoptarea unui document de politici axat pe prevenirea fenomenului hărțuirii sexuale.

De asemenea, se cere adoptarea unui mecanism eficient pentru a încuraja victimele și a le oferi siguranță, atât pe parcursul procesului de investigare, cât și după terminarea acestuia. Experții recomandă clasificarea clară a formelor de hărțuire sexuală în documente normative, dar și desemnarea persoanelor responsabile pentru investigarea cazurilor specifice pentru fiecare normă.

Citește mai departe