Politistii basarabeni practica frecvent tortura fara a fi sanctionati

Reprezentantii Amnesty International afirma ca angajatii organelor de drept din Basarabia, aplica frecvent tortura si maltratarea, in calitate de metoda de obtinere a marturiilor, informeaza AP Flux, reluata de Romanian Global News.

Numai in ultimii doi ani, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a constatat opt cazuri de torturare a cetatenilor basarabeni. Potrivit reprezentantilor Amnesty International, bataile si abuzurile fata de detinuti, comise de politisti, ramane un lucru „normal” in Moldova. „Amnesty International este ingrijorata de faptul ca atat judecatorii, cat si Procuratura Generala, nu intreprind masuri suficiente pentru a combate impunitatea pentru actele de tortura. Acest lucru ne arata ca multi dintre cei care aplica maltratarea nu sunt adusi in fata legii”, a declarat cercetatorul pentru Republica Moldova al Amnesty International, Heather McGill ,in cadrul unei conferinte de presa. Amnesty International incearca, in urma analizarii tuturor cazurilor de tortura, sa ajute Republica Moldova sa se apropie de standardele internationale a drepturilor omului. „Daca justitia Republicii Moldova ar institui mai efectiv practica pedepsirii politistilor, atunci fiecare politist ar sti ca, daca incearca sa tortureze o persoana, va ajunge in instanta de judecata si va trebui sa raspunda in fata legii. Ieri, ne-am intalnit cu mai multi reprezentanti ai Procuraturii Generale si ai Ministerului Afacerilor Interne si ei sunt gata sa colaboreze cu noi pentru a inlatura aceste inegalitati”, a specificat Heather McGill.

Reprezentantul Amnesty International afirma ca, in R.Moldova, fiecare plangere este analizata superficial. „Majoritatea victimelor primesc un raspuns standard, precum ca tortura asupra lor nu prezinta o infractiune, iar avocatii, deseori, nu apara destul de bine drepturile clientilor lor”, a precizat cercetatoarea.

Conform datelor Procuraturii Generale, in opt luni ale anului 2007, in baza articolul 309 din Codul penal – „tortura” -, au fost intentate 30 dosare penale, dintre care doar 11 au fost remise instantelor de judecata. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.