Connect with us

Social

Politicienii moldoveni au transmis mesaje de felicitare cu prilejul Crăciunului

Publicat

pe

Creştinii ortodocși de stil nou prăznuiesc luni Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, o sărbătoare care îmbină tradiţiile religioase cu obiceiurile populare. Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, celebrează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus, dar este şi sărbătoarea care aduce an de an în familie obiceiuri precum colindatul şi împodobirea bradului.

Cu acest prilej mai mulți politicieni au adresat mesaje de felicitare.

Astfel, președintele Igor Dodon a postat un mesaj de felicitare în care transmite cele mai sincere urări de bine și de împăcare creștinească. Șeful statului a recunoscut că sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, dar a menționat că mai mult contează nu data evenimentului, ci starea sufletească pe care o simțim în legătură cu Nașterea lui Hristos.

“În această seară, mulți concetățeni de-ai noștri sărbătoresc ajunul Crăciunului – cea mai importantă festivitate religioasă a iernii. Din partea familiei mele, vă transmitem cele mai sincere urări de bine și de împăcare creștinească. Deși noi tradițional serbăm Crăciunul pe 7 ianuarie, consider că mai mult contează nu data evenimentului, ci starea sufletească pe care o simțim în legătură cu Nașterea lui Hristos. Crăciun fericit tuturor! Să păstrăm cât mai mult lumina și bunătatea acestor sărbători”,  se arată în mesajul președintelui Dodon.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a lansat un mesaj video în care se adresează în special tuturor celor care care au pierdut speranța, care sunt departe de familie sau infectați de pesimism cu îndemnul de a reaprinde scânteia de speranță în bunătate.

“Lucrurile se schimbă, Moldova se schimbă, să ne schimbăm și noi, să lăsăm în suflet spritul Crăciunului cu liniștea și generozitatea lui”, a îndemnat Andrian Candu.

Liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a menționat într-un mesaj de pe pagina sa de Facebook că Crăciunul este Sărbătoarea reîntregirii familiei și reîntâlnirea cu prieteni dragi. Este momentul ideal să apreciem dragostea din viața noastră, despre care credem, de multe ori, că ni se cuvine.

“Fie ca aceste sărbători de iarnă să vă umple inima de dragoste și binecuvântare. Fie ca bucuria Nașterii Domnului să ne deschidă nouă tuturor inimile spre dăruire şi credinţă. Împreună să ne bucurăm de această mare sărbătoare, ca de un nou început, iar o dată cu sărbătoarea Crăciunului să renască şi puterea noastră de a iubi şi a ierta.

Alături de urările tradiționale de Crăciun, apreciem şi Vă mulţumim pentru că sunteți alături de noi! Să primim Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului plini de speranță și de încredere, călăuziți de dragoste şi lumină, iar anii care vin să fie mai bogați și mai fericiți ca cei de până acum”, a scris Mihai Ghimpu.

Liderul PPEM Iurie Leancă le-a dorit tuturor “Crăciun fericit, tuturor!, postând pe pagina sa de Facebook un colind interpretat de tinerii Partidului Popular European din Moldova.

De notat că și fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare, a transmis prin avocații săi un mesaj de felicitare.

“În fiecare an Nașterea Domnului reînvie speranța, întărește credința, aduce liniște și împăcare. Să aveți sărbători frumoase, pline de farmec și magie! Crăciun Fericit și un An Nou cât mai bun!”, se arată în mesajul fostului premier.

Președintele PLDM Viorel Cibotaru, a scris “Din lumina sărbătoririi nașterii Domnului și din speranța ce însoțește Noul An, gânduri bune și urări de sănătate, împliniri și bucurii tuturor!”.

“Crăciun fericit” a fost urat și de lidera PAS Maia Sandu și președintele Platformei DA Andrei Năstase.

“Sărbătorile de iarnă ne îmbie să ne adunăm grămăjoară și să ne bucurăm de familiile reunite, de căldura casei părintești, de șansa împlinirii, oferită tuturor de un nou început.

Aș vrea ca în aceste zile să simțiți din plin spiritul Crăciunului, să sărbătoriți alături de cei dragi și să aveți parte de sănătate, bucurii și de tot ce vă aduce fericire”, a scris Andrei Năstase.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Diverse

MAEIE: Cetățeni moldoveni nu au avut de suferit în accidentul feroviar din Spania

Publicat

pe

De către

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene s-a autosesizat privind accidentul feroviar din apropierea orașului Madrid, Spania, relatează Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

Potrivit informațiilor comunicate Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei de către autoritățile spaniole, în urma accidentului nu au avut de suferit cetățeni moldoveni.

Informații de contact:
Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei: +34 664 598 545.

În același timp, în urma accidentului au fost răniți nouă cetățeni ai României. Dintre aceştia unul singur a fost spitalizat, restul având leziuni minore, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al statului vecin.

Citește mai departe

Social

Un sat din r. Soroca a fost conectat la apeduct

Publicat

pe

De către

Circa 200 de gospodării și patru instituții social-comunale din satul Ocolina, raionul Soroca, au fost conectate la apeductul magistral Soroca-Bălți și în scurt timp vor beneficia de apă potabilă la robinete. Lucrările au fost evaluate astăzi de o comisie de recepţie, care a constatat că au fost executate conform normelor, transmite Moldpres.

Obiectivul a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”. Programul a fost implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.

Aprovizionarea satului Ocolina cu apă potabilă reprezintă una dintre cele trei etape ale proiectului. În cadrul programului s-au construit circa 1,5 km de apeduct magistral, aproximativ 10 km de rețele de distribuție a apei și o rețea de canalizare de 500 m. Astăzi, comisia de recepţie a verificat rețelele, două rezervoare a câte 100 metri cubi, 16 hidranți de incendiu, o stație de epurare la școală și o hazna la grădiniță.

În următoarea fază a proiectului este planificată executarea lucrărilor de construcție a sistemelor de apeduct în satele Valoave și Parcani. Alţi participanţi la proiect, locuitorii satului Țepilova, parte a comunei Ocolina, beneficiază de apă potabilă la robinete din luna mai 2017.

Pentru lucrările din satul Ocolina s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. În urma implementării integrale a proiectului în toate cele 15 sate din raionul Soroca, va fi asigurat accesul la servicii calitative pentru aproximativ 16 mii de localnici.

Totodată, proiectul urmărește să regionalizeze serviciul de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent. Valoarea totală a proiectului este de 23,5 mln de lei.

Sursa: Moldpres

Citește mai departe

Social

Peste 130 mii de pensionari vor avea pensii mai mari

Publicat

pe

De către

Un număr de 130.746 de pensionari și circa 21.264 de beneficiari de pensii de dizabilitate vor avea în anul viitor pensii mai mari. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Legislativ, relatează Moldpres.

Potrivit proiectului, la 1 aprilie 2018 vor fi valorizate pensiile pentru limita de vârstă și cele de dizabilitate pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, iar la 1 octombrie 2018, pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014 – 31 martie 2017. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.

Conform legii, pentru realizarea valorizării vor fi alocați 199,3 milioane de lei în cazul pensiilor pentru limita de vârstă și 27,8 milioane de lei pentru pensiile de dizabilitate. Inițial, etapele de valorizare erau preconizate să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.

Sursa: Moldopres

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Externe5 minute în urmă

Un miliardar le-a oferit prime de 1,3 milioane de dolari angajaților săi. Ce l-a determinat să facă acest gest

Miliardarul american Bob Parsons le-a oferit prime în valoare de 1,3 milioane de dolari angajaților săi. El a anunțat că...

Social2 ore în urmă

Politicienii moldoveni au transmis mesaje de felicitare cu prilejul Crăciunului

Creştinii ortodocși de stil nou prăznuiesc luni Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, o sărbătoare care îmbină tradiţiile religioase cu obiceiurile populare....

Politică3 ore în urmă

Igor Dodon a plecat la Moscova. Cu cine se va întâlni

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că întreprinde o vizită de lucru de două zile la Moscova unde va participa...

Reportaje19 ore în urmă

Cât de realizabile sunt promisiunile electorale ale lui Igor Dodon?

Anul trecut, pe data de 23 decembrie, avea loc învestirea Președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a câștigat alegerile, devansând-o pe...

Externe20 de ore în urmă

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la funcția de președinte al Rusiei

Un grup de inițiativă a votat, la Moscova, pentru înaintarea lui Alexei Navalnîi în calitate de candidat la alegerile prezidențiale...

Externe20 de ore în urmă

Kievul anunță victoria asupra Gazprom în arbitrajul de la Stockholm

„Naftogaz” Ucriana, distribuitorul național de gaze, a câștigat arbitrajul împotriva Gazprom la toate articolele disputate pe marginea contractului de furnizare...

Diverse21 de ore în urmă

Rețetă de Crăciun: Cârnaț cu sânge

Multiple credințe populare priuind efectul benefic al contactului cu sângele se manifestă mai ales la marile sărbători calendaristice, când norme...

Advertisement

Opinii