Politica fiscala aplicata in prezent poate genera o criza economica, sustin analisti economici

Analisti economici sustin ca, daca nu vor fi intreprinse masuri urgente de relansare a economiei, ne putem astepta la o criza economica in viitorii 2-3 ani. Potrivit expertului in domeniu, Veaceslav Ionita, reprezentant al IDIS “Viitorul”, “politica fiscala a Guvernului este una defectuoasa”. In loc sa intreprinda masuri reale de relansare a economiei, Executivul intentioneaza sa intoduca TVA pe echipamente si utilaje la import, in conditiile in care industria a cunoscut o stopare in 2005”, a declarat Ionita in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit analistului, unica politica fiscala a Ministerului Finantelor este majorarea colectarilor in bugetul de stat fara a fi luate in calcul posibilele consecinte. Actualmente, unica sursa de venituri pentru bugetul de stat, la capitolul impozite, este Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), care pentru anul viitor se planifica in marime de 5,5 mlrd sau peste 65% din buget. Ponderea in buget a TVA si accizelor va atinge 80%. O mare parte a Taxei pe Valoare Adaugata provine din importul de marfuri, iar in anul curent Guvernul intentioneaza sa introduca TVA si la importul de masini si utilaje, astfel agentii economici fiind obligati sa achite o taxa inainte ca sa obtina rezultate de pe urma unei afaceri, a mai relatat Ionita.

Pe de alta parte, “nu se lucreaza cu agentii economici mari, ponderea impozitului pe venit de la acestia fiind de 10% in buget”, a mai mentionat sursa, precizand ca in Moldova economia tenebra constituie peste 40% si ca doar 25% din populatia apta de munca sunt angajati.

Anterior, ministrul adjunct al Finantelor, Mihai Pop, a opinat ca sporirea ratelor fiscale va contribui la obtinerea veniturilor suplimentare la buget in valoare de 139 milioane lei.  // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.