Poliţia Naţională îşi sărbătoreşte cea de-a 16-cea aniversare de la formare

Poliţia Naţională îşi sărbătoreşte luni, 18 decembrie, cea de-a 16-cea aniversare de la formare. La această dată, în 1990, sovietul suprem al rssm a adoptat Legea despre poliţie, care a dat naştere unei structuri noi, creată în locul miliţiei sovietice.

În şedinţă de bilanţ a activităţii Ministerului de Interne pentru anul 2006, susţinută cu acest prilej, ministrul Gheorghe Papuc a declarat că “prioritatea MAI este de a fi în serviciul societăţii, de a apăra liniştea, viaţa şi securitatea cetăţenilor, de a ocroti drepturile şi libertăţile”. Papuc s-a referit la oportunitatea implementării Codului de etică şi deontologie poliţienească – un ghid de conduită care, în opinia sa, va fi “o garanţie a cultivării unui nivel înalt de cultură şi etică a cadrelor MAI”. În final, ministrul a dat asigurări societăţii civile că şi în anul 2007 subdiviziunile MAI îşi vor continua rolul de apărător al populaţiei, exprimându-şi speranţa că încrederea cetăţenilor în poliţie va fi una pe măsura eforturilor depuse de MAI.

Ex-vicecomisarul capitalei şi ex-şeful Poliţiei municipale, Ştefan Vârlan a declarat pentru Info-Prim Neo că, în anii renaşterii naţionale, pe când deţinea aceste funcţii, poliţiştii au fost antrenaţi în menţinerea ordinii publice la manifestaţiile la care participau sute de mii de oameni. Pentru a evita vărsări de sânge, poliţiştii, mulţi dintre care purtau încă vechile uniforme, serveau drept scut viu pentru mulţimea adunată în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

În martie 1992, doar poliţişti au fost antrenaţi în războiul de pe Nistru pentru a apăra integritatea tânărului stat R. Moldova. Ştefan Vârlan spune că acesta este primul caz în istorie în care, din lipsa unei armate, poliţia a luptat drept parte egală într-un război. Numele a sute de poliţişti, căzuţi pe Nistru, au fost înscrise pe veci în istoria R. Moldova, la loc de cinste la Ministerul de Interne, comisariatele de poliţie din oraşe şi raioane.

Solicitat în acelaşi context, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă (UVRI), Eduard Maican regretă că toţi cei care au luptat pentru integritatea RM, precum şi specialişti de înalt rang din subdiviziunile MAI, au fost epuraţi în ultimii ani din organele de drept. Maican susţine că poliţia a fost creată din sânul poporului pentru a apăra poporul, iar ca acest deziderat să devină realitate, este absolut necesară demilitarizarea şi depolitizarea poliţiei. Implicarea ei în recentele acţiuni de la „Antena C” vorbeşte, însă, contrariul, spune Eduard Maican, precizând că UVRI este alături de colectivele celor două posturi municipale şi susţine acţiunile de protest ale acestora.

Ministrul de Interne Gheorghe Papuc a declarat că, de Ziua Poliţiei Naţionale, angajaţii acesteia vor lucra mai mult decât în zilele obişnuite. Ministrul a explicat acest fapt prin crimele odioase care sunt înregistrate aproape în fiece an de Ziua Poliţiei. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.