Connect with us

Politică

PNUD reconfirmă sprijinul în dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova

Proiectele implementate în Republica Moldova cu suportul PNUD și posibilitățile de impulsionare a cooperării dintre părți au fost discutate, la New York, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a apreciat rolul ONU în procesul de modernizare a țării noastre, remarcând asistența valoroasă în realizarea priorităţilor de dezvoltare a Republicii Moldova, inclusiv prin implicarea activă a echipei ONU în procesul de reevaluare a Strategiei Națională de Dezvoltare „Moldova 2020”.

În context, Pavel Filip a exprimat gratitudine înaltului oficial pentru suportul acordat în naționalizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă încorporate în viitoarea strategie Moldova 2030.

În particular, șeful Executivului s-a referit la aprobarea noului program de ţară pentru perioada 2018-2022, care este rezultatul unui amplu proces naţional de consultare şi reflectă priorităţile de dezvoltare ale Republicii Moldova. „Vom continua să edificăm o relaţie bazată pe încredere pentru a asigura implementarea eficientă a noului program de ţară”, a remarcat Pavel Filip.

La rândul său, înaltul oficial PNUD a exprimat deschiderea spre colaborare și susținerea deplină în dezvoltarea şi modernizarea Republicii Moldova.

Oficialii s-au pronunţat pentru intensificarea dialogului dintre Guvernul Republicii Moldova şi PNUD şi realizarea cu succes a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Reuniunea Comitetului de Asociere RM – UE

Pe 19 octombrie, la Chişinău, a avut loc reuniunea Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, co-prezidată de către viceministrul Daniela Morari şi şeful Direcţiei Rusia, Parteneriat Estic, Asia Centrală, cooperare regională şi OSCE din cadrul Serviciului European pentru Acţiune Externă, Luc Pierre Devigne.

La eveniment a fost înregistrată o prezenţă largă a instituţiilor naţionale, a instituţiilor europene, reprezentanţi ai statelor membre UE, precum şi consilieri de rang înalt ai UE.

În cadrul reuniunii, pe dimensiunea dialogului politic şi reforme, discuţiile cu partenerii europeni s-au axat pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE în domeniu.

În acest sens, UE a salutat participarea RM în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, precum şi evoluţiile înregistrate în domeniul libertăţii mass-media, inclusiv în procesul de elaborare a noului Cod al Audiovizualului. Oficialii europeni s-au interesat inclusiv de cursul reformei administraţiei publice centrale, implementarea strategiei cu privire la integrarea minorităţilor naţionale, dar şi referitor la reforma electorală.

De asemenea, au fost analizate evoluţiile în consolidarea instituţiilor de drept, continuarea reformei în domeniul justiţiei, precum şi implementarea prevederilor ce ţin de lupta împotriva spălării banilor şi contracararea fenomenului corupţiei. În acest sens, reprezentanţii UE au salutat aprobarea noii Strategii naţionale de integritate şi anticorupţie.

Pe dimensiunea de cooperare economică, părţile au căzut de acord că respectarea condiţionalităţilor din programul agreat cu FMI este extrem de importantă şi pentru dialogul moldo-comunitar, inclusiv în contextul asistenţei macro-financiare planificate din partea UE. În particular, s-a menţionat necesitatea continuării reformelor aferente managementului finanţelor publice, dar şi consolidării procesului de planificare bugetară şi control al executării acestuia.

Blocul de cooperare sectorială a acoperit un spectru larg de subiecte aferente domeniului energetic, transport, agricultură, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, educaţie, cultură, turism, muncă şi protecţie socială, sănătate publică. Părţile au făcut referinţă la rezultatele atinse în cadrul reuniunilor la nivel de experţi, desfăşurate pe parcursul anului în cadrul Acordului de Asociere.

Reuniunea Comitetului de Asociere se desfăşoară anual şi are scopul evaluării nivelului de implementare a prevederilor Acordului de Asociere, atât a progreselor, cât şi a provocărilor înregistrate în acest sens.

Citește mai departe

Important

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale.

Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Avem o situație când intervine interimatul funcției de președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip.p

Amintim că la data de 12 septembrie, prim-ministrul a propus președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de președinte.

Ulterior, premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului.

Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

Citește mai departe

Politică

Referendum fără Dorin Chirtoacă. Consiliul Electoral a respins cererea primarului suspendat

Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a refuzat astăzi să-l înregistreze pe Dorin Chirtoacă în calitate de participant la referendumul de revocare a sa din funcție. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul electoral de circumscripție cu votul a șapte din cei zece membri.

Vicepreședintele CECC Vitalie Miron a motivat decizia prin faptul că cererea de înregistrare urma să fie depusă personal de Dorin Chirtoacă, dar nu prin intermediul unei persoane împuternicite prin procură. Reamintim că primarul suspendat Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu.

Un alt argument invocat a fost că persoanele fizice nu pot fi înregistrate în calitate de participanți, ci doar partidele politice: “Cetățenii R. Moldova pot face agitație electorală și fără a fi înregistrați ca participanți la referendum”.

La 13 septembrie curent primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a depus o cerere la Consiliul Electoral de circumscripție pentru a fi înregistrat în calitate de participant la referendumul din 19 noiembrie.

La 16 octombrie, Consiliul a amânat examinarea demersului primarului, cerând o explicație de la Comisia Electorală Centrală dacă o persoană fizică poate fi înregistrată pentru participare la referendum.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Opinii