Connect with us

Politică

PLDM cere introducerea celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale// VIDEO

Publicat

pe

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a înregistrat un proiect de lege în Parlament, care prevede modificarea legii privind votul mixt. Proiectul prevede introducerea celui de-al doilea tur de scrutin în cadrul circumscripțiilor uninominale.

Președintele fracțiunii parlamentare a PLDM Tudor Deliu a menționat că alegerea într-un singur tur va încălca flagrant principiul reprezentativității și în Parlament.

„Vom putea vedea deputați aleși cu 3-5000 de voturi, ceea ce e absolut inadmisibil ”, a spus Tudor Deliu, relatând că astfel în Parlament vor accede un număr mare de deputați care nu vor reprezenta voturile cetățenilor.

Potrivit lui, în urma modificării Codului Electoral, autoritățile au încălcat grav o prevedere constituțională, și anume dreptul de a candida la o funcție publică și de a fi ales.

„Aceasta pentru că cetățeanul R. Moldova cu drept de vot nu mai poate candida în calitate de candidat independent în alegerile parlamentare în circumscripția națională. Acest drept s-a păstrat doar în circumscripția uninominală. E adevărat, nu avem încă un precedent, dar asta nu înseamnă că printr-un act legislativ putem să-i interzicem cetățeanului să candideze la nivel național”, a  explicat deputatul.

Tudor Deliu a precizat că fracțiunea PLDM va insista ca acest proiect să fie inclus și supus discuțiilor în cadrul comisiilor parlamentare și apoi să fie inclus în ședința plenului Legislativului.

„Aceasta este și o recomandare a Comisiei de la Veneția, iar autorii nu au ținut cont de ea. Pentru a repara această greșeală, noi am depus această inițiativă”, a adăugat el.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Departamentul de Stat SUA salută eforturile Guvernului R.Moldova privind implementarea reformelor structurale

Publicat

pe

De către

Dezvoltarea relațiilor moldo-americane a fost discutată de secretarul de stat Tatiana Molcean în cadrul întrevederilor la Departamentul de Stat SUA cu Jorgan Andrews, adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, și Joe Manso, adjunctul asistentului Secretarului de Stat pentru Organizații Internaționale.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relaţiilor moldo – americane, fiind abordată cooperarea în cadrul Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA şi calendarul desfășurării grupurilor de lucru sectoriale, în timpul apropiat. Partea americană a salutat eforturile susținute ale Guvernului Republicii Moldova pentru implementarea reformelor structurale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, în cadrul discuțiilor, a fost evocată importanța schimbului de vizite la nivel înalt și menținerea unei comunicări permanente inter-instituționale între ambele capitale, în acest sens, a fost salutată numirea noului Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Departamentul de Stat a apreciat înalt rezultatele rundei de negocieri în formatul „5+2”, desfășurată recent la Roma, şi determinarea autorităţilor naţionale de a avansa în procesul de reglementare transnistreană. Totodată, a fost remarcată importanța continuării cooperării pe dimensiunea multilaterală.

Citește mai departe

Politică

Ambasadorul american Pettit: În orice democrație parlamentară trebuie o coaliție

Publicat

pe

De către

Crearea unei coaliţii pro-europene, după alegerile parlamentare din această toamnă este inevitabilă, în opinia ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit. Oficialul a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii “Moldova în Direct”, de la postul de televiziune Moldova 1.

„În orice democrație parlamentară trebuie o coaliție. Un singur partid nu poate multe fără ajutorul altor partide care au un scop similar. Acum PD joacă rolul principal, dar o să vedem cum va fi după alegeri. Eu cred că o coaliție este inevitabilă. O coaliție pro-europeană sper eu!”, a declarat James Pettit, citat de deschide.md.

Oficialul a mai precizat că Republica Moldova este un aliat important pentru Statele Unite ale Americii.

“Alianța, prietenia, cooperarea, colaborarea pe care o avem cu Republica Moldova nu depinde de partidul politic. Pentru noi Republica Moldova este un aliat foarte important”, a spus ambasadorul.

Citește mai departe

Politică

Vladimir Voronin recunoaște: Vreau să scufund Partidul Liberal

Publicat

pe

De către

Liderul PCRM Vladimir Voronin recunoaște că el personal și formațiunea pe care o conduce își propune dispariția de pe arena politică a Partidului Liberal, pentru că liberalii „nu sunt patrioți ai neamului Republicii Moldova”.

„Am un mare interes ca să dispară de pe arena politică Partidul Liberal. Vreau să-i scufund pe liberali și am să contribui cu tot ce pot, pentru că ei nu sunt patrioții neamului Republicii Moldova”, a declarat liderul comuniștilor Vladimir Voronin în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21.

Președintele PCRM a spus că Mihai Ghimpu și membrii PL luptă împotriva „statalității, independenței, împotriva limbii și națiunii noastre”.

„Mihai Ghimpu și membrii PL  luptă împotriva statalității, independenții, ei luptă împotriva la toți, împotriva limbii și națiunii noastre. 76 la sută din cetățenii noștri la ultimul recensământ au spus că sunt moldoveni, iar 67 la sută au spus că limba este moldovenească, dar ei pe noi ne educă și spun că limba este română. Deși la acest capitol nici democrații nu sunt mai departe, dacă Andrian Candu, președintele Parlamentului se declară român, atunci cu ce ocazie stă în fruntea Parlamentului”, s-a arătat revoltat Voronin.

În context, liderul comuniștilor a spus că, în timpul guvernării,  Partidul Comuniștilor nu a abordat problemele de identitate și a limbii la un astfel de nivel, „pentru este o problemă foarte fină”. „Din cauza acestor probleme au dispărut multe state și s-au făcut multe revoluții”, a adăugat el.

Totodată, Vladimir Voronin a acuzat PL că în anumite cazuri acordă sprijin tacit PDM, invocând în acest sens numirea directorului SIS și a președintelui CSJ, când, potrivit lui Voronin, liberalii au părăsit sala pentru a asigura cvorumul necesar de voturi pentru aprobarea acestei hotărâri de majoritatea parlamentară.

„Iată a fost un caz recent în Parlament. Numirea directorului SIS și a președintelui CSJ . Aceste funcții se numesc prin hotărâre de Parlament, care se aprobă cu majoritatea deputaților din sală. După ce Candu a înțeles că la în sală nu vor fi suficiente voturi pentru desemnarea lor, Ghimpu a primit indicații, a luat alți cinci deputați liberali și au părăsit sala, iar hotărârea a fost votată”, a spus Voronin.

Citește mai departe