Platforma pentru Egalitate de Gen solicită că în noua structură a Guvernului să fie cel puţin patru femei

Platforma pentru Egalitate de Gen se arată îngrijorată de faptul că în noua structură a Guvernului sunt doar două femei. Aceasta a lansat un apel către conducerea de vârf a ţării în care solicită respectarea cotei de 40 % la formarea Cabinetului de miniștri, astfel încât în componența acestuia să se regăsească cel puțin patru femei.

Platforma pentru Egalitate de Gen se arată îngrijorată de faptul că în noua structură a Guvernului sunt doar două femei. Considerăm acest fapt unul nedemocratic și menit să continue sub-reprezentarea femeilor din Republica Moldova“, se arată în apelul menţionat.

Potrivit platformei, acest fapt reprezintă o încălcare gravă de către Guvern a legislației RM care garantează reprezentarea echitabilă a femeilor și bărbaților în funcții decizionale. Mai mult, acesta este un regres în respectarea angajamentelor internaționale și naționale asumate cu privire la egalitatea de gen.

Ţinând cont de cele menționate mai sus, insistăm ca la formarea Cabinetului de miniștri și a echipelor de conducere a ministerelor să se respecte cota minimă de 40% de reprezentare pentru ambele sexe.

Solicităm un număr echilibrat de femei și bărbați în formarea Cabinetului de miniștri, astfel încât în componența acestuia să se regăsească cel puțin patru femei“, se mai arată în apelul menţionat.

De notat că în urma reformei administraţiei publice centrale, din 16 ministere vor rămâne nouă, din acestea două vor fi conduse de femei. Este vorba despre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – ministra Monica Babuc şi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale – ministra Stela Grigoraș.

Totuşi, este de notat faptul că este şi guvernatorul UTA Gagauzia, Irina Vlah, care va exercita funcțiile de membru al Guvernului din oficiu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.