Connect with us

Opinii

Planul de federalizare socialist este tot atât de rău cât Planul Kozak

Acest articol a fost scris de către Dr. Ionaș Aurelian Rus, Profesor de Științe Politice la University of Cincinnati Blue Ash College (SUA). Opinia poate să nu coincidă cu poziția editorială a redacției Moldova.org.

***

Planul de federalizare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, sprijinit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se poate găsi pe website-ul partidului. Din păcate, conținutul acestui plan nu este cunoscut de suficient de mulți oameni. Aproape toată informația de mai jos se poate găsi în planul socialist și în alte surse publice, iar restul informației provine din interceptările occidentale, în special americane, ale comunicărilor interne rusești. Nu este vina autorului acestui articol dacă ceea ce a spus Dodon a fost ințeles greșit de autoritățile rusești.

După cum este tipic în statele federale, legislatura unei potențiale Moldove federale, discutata în articolul 5 al planului socialist, este bicamerală, compusă din Senat și Camera Reprezentanților. Motivul de ce s-au ales numele celor doua camere ale Congresului american este posibil ca să se mărească șansele ca autoritățile americane să fie neutre față de acest plan. Ordinea în care cele doua camere sunt discutate în planul socialist este totuși diferită de cea din constituția americană. Senatul este discutat înaintea Camerei Reprezentanților, deoarece Senatul este considerat mai puternic în “Republica federala moldoveneasca”.

Senatul ar urma să fie compus din 27 de membri, față de 26 de membri în planul Kozak din 2003. Conform planului socialist, “Numărul senatorilor din partea fiecărui subiect al Federaţiei se stabilește reieșind din necesitatea asigurării unei reprezentări cuvenite a acestora în ramura legislativă a puterii în Federaţie, indiferent de mărimea teritoriului subiectului Federaţiei.” Deși nu este scris în plan, si se știe doar din interceptarea comunicărilor interne rusești, Transnistria va avea 10 senatori, iar Găgăuzia 4. În alte cuvinte, cele două regiuni vor avea o majoritate în Senat (14 din 27 de membri). În planul Kozak, cei 9 senatori din Transnistria și cei 4 din Găgăuzia reprezentau exact jumătate din cei 26 de senatori. Deci din acest punct de vedere, planul lui Dodon este mai rău pentru populația majoritară a Republicii Moldova decât Planul Kozak. Senatorii urmează să fie aleși de către legislaturile Moldovei (mici), Transnistriei și Găgăuziei, nu de către populație. Așa fusese și în Statele Unite până în 1913, sau, mai bine zis, până când senatorii au început să fie aleși direct de alegători, o treime în 1914, o treime în 1916 și o treime în 1918. Înainte de această schimbare, când legislaturile statelor îi alegeau pe senatori, sistemul era corupt.
În recensământul separatist transnistrean din 2015, Transnistria avea 475 de mii de locuitori, dintre care 28,5% se auto-identificau ca moldoveni, 29,1% ca rusi și 22,9% ca moldoveni. Probabil nu vor apărea statistici lingvistice, dar majoritatea populației Transnistriei este rusofonă. În Găgăuzia, cu 104,449 de locuitori, 95,3% din populație era minoritară, inclusiv 83,8% găgăuzi conform recensământului moldovenesc din 2014. În restul Republicii Moldova, erau 2,409,034 locuitori la ultimul recensământ. În concluzie, cei 19,38% la suta din locuitorii din Transnistria si Gagauzia vor fi reprezentați de majoritatea Senatului conform planului socialist.

Atât compoziția cabinetulului de miniștri cât și cea a Curtii Supreme și a Curtii Constitutionale, care vor avea imediat o noua compoziție, vor fi propuse de președinte și vor trebui sa fie aprobate de Senat și doar de Senat. Mai mult, aflăm la punctul 8.4 că “Curtea Constituțională Federală urmează să fie creată pe bază de paritate, conform principiului egalității în drepturi a subiecților în apărarea drepturilor lor.” Conform Planului Kozak, din 11 membri ai Curții Constituționale, doar patru urmau sa fie numiți de Sovietul Suprem al Transnistriei și unul de legislatura găgăuză. Deci în planul socialist, regiunile cu tendințe separatiste ar fi favorizate mai mult decât în Planul Kozak. O astfel de Curte Constituțională probabil nu va opri pornirile dictatoriale ale lui Dodon, ci le va aproba.
Nicăieri în plan nu este scris că “limba moldovenească” va folosi alfabetul latin, iar Dodon în fond a promis revenirea la alfabetul chirilic. De fapt, “limba moldovenească” va folosi atât alfabetul latin cât și cel chirilic. Deși nu este scris în plan, limba rusă va deveni a doua limbă oficială, un lucru care nu era prevăzut în Planul Kozak, dar a fost menționat public de Dodon. Nu se scrie nimic despre retragerea trupelor ruse din Transnistria. Se vor menține pentru ceva timp forțele armate transnistrene, care vor include multi soldați, mulți din cadrul armatei ruse.

Deși nu este scris în versiunea publică a planului, Constituția Republicii Moldova va fi anulată și înlocuită cu planul de federalizare al lui Dodon după semnarea unui acord între liderii Republicii Moldova și ai Transnistriei, cu aprobarea Rusiei și neutralitatea SUA, fără UE sau Ucraina dacă acestea se vor opune, și sub garanția Federației Ruse. Desigur, acest lucru va fi posibil doar dacă socialiștii vor obține o majoritate în parlament în 2018, dar această majoritate nu va trebui să fie de trei cincimi sau două treimi, deoarece nu este vorba de amendarea Constituției, ci de înlocuirea ei.

Planul nu indică că populația va avea dreptul să voteze dacă va aproba planul sau nu. Planul Kozak menționa referendumul. Este posibil că va avea loc un referendum pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar acest lucru nu este menționat în plan. În plus, acest recensământ va putea fi falsificat. Comisia Electorală Centrală nu este menționată în planul de federalizare.

Dodon se bazează pe neutralitatea diplomaților occidentali față de astfel de planuri. Este greu de spus dacă are dreptate sau nu. Oricum, planurile federalizatoare ale lui Dodon trebuie combătute masiv, intens și total. Victoria forțelor pro-occidentale sau care se declara pro-occidentale în alegerile parlamentare, adică fără Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Nostru, ar garanta evitarea federalizării.

În concluzie, planurile socialiste de federalizare sunt un pericol clar și imediat. Planurile lui Dodon sunt cel puțin tot atât de rele cât Planul Kozak.

Currently studying International Relations at the University of Pécs, Hungary. Study focus: Transnistrian conflict settlement, Moldovan statehood, Moldovan democracy.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Compensații pentru ineficiență energetică

Autoritățile municipale alocă de aproape un deceniu compensații pentru căldură populației social vulnerabile, asta deși cu cei 60 milioane lei alocați anual, municipalitatea ar putea mobiliza câte 600 milioane de lei investiții pentru eficientizarea energetică a blocurilor din capitală (izolarea clădirilor și trecerea la sistemul de distribuție orizontală a agentului termic), a sugerat la emisiunea ”15 minute de realism economic” expertul în energetică de la IDIS Viitorul, Victor Parlicov.

Chișinăul este unicul oraș din Republica Moldova care acordă compensații pentru căldură în perioada rece a anului, în volum de 40% din factura la energia termică pentru populația social vulnerabilă.

Potrivit lui Parlicov, în Republica Moldova problema facturilor mari la căldură ține în primul rând de proasta eficiență energetică a blocurilor.

Pentru comparație, Republica Moldova consumă de trei ori mai multă energie termică pentru a încălzi un metru pătrat de spațiu comparativ cu statele din UE. Situația creată a fost moștenită din perioada sovietică când resursele energetice erau foarte ieftine și nu se punea problema eficienței energetice, iar în prezent  nu ne mai putem permite irosirea energiei.

”Banii alocați consumatorilor vulnerabili de către autoritățile municipale de facto subvenționează ineficiența energetică. Proiectele pilot realizate în trecut de S.A.”Termocom” și recent de S.A.”Termoelectrica”  au demonstrat că prin adoptarea unor măsuri de eficiență energetică (izolarea termică a clădirilor și trecerea de la sistemul de distribuție vertical a agentului termic la un sistem orizontal, cu contorizarea fiecărui apartament și posibilitatea consumatorilor de a regla nivelul de căldură de la calorifer) se poate obține o reducere a consumului de energie cu până la 45%.

Realizând o asemenea investiție povara facturilor la căldură pentru consumatorii respectivi ar fi redusă pentru totdeauna. Or, autoritățile locale cheltuiesc același 40%, în fiecare lună din perioada rece a anului, pentru compensarea facturilor acestor consumatori”, a precizat Parlicov.

Lucrările de eficiență energetică pot fi făcute doar integral, la nivelul întregului bloc, și nu pentru fiecare apartament în parte.

Respectiv, chiar dacă s-ar rezolva toate problemele administrative și juridice și locuitorii unui bloc ar conveni să investească în comun în aceste lucrări, ar rămâne problema economică – populația social vulnerabilă nu ar avea surse pentru a-și achita contribuția la aceste lucrări de eficiență energetică. Experiența S.A.”Termoelectrica” cu blocul de pe str.Pandurilor 52 demonstrează că investițiile medii necesare pentru trecerea de la sistemul vertical de distribuție a agentului termic la cel orizontal ajung la circa 500 euro pentru fiecare apartament.

În concluzie, expertul în energetică susține că dacă e să admitem că circa 10% din apartamentele din fiecare bloc sunt locuite de consumatori social vulnerabili, atunci cu cele 60 milioane de lei alocate pentru compensanții s-ar putea mobiliza până la 600 milioane de lei pentru investiții în eficiența energetică a clădirilor.

Respectiv, o parte din banii alocați anual din bugetul municipal ar trebui să fie combinați cu mijloacele financiare din fondul de eficiență energetică pentru constituirea unui pachet financiar disponibil pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor din Chișinău

Citește mai departe

Opinii

Republica Moldova, „cenușăreasa” Europei la banii alocați pentru dezvoltarea regională

Deși există o strategie națională de dezvoltare regională (SNDR) 2016 – 2020 (suma alocată – 7 miliarde de lei), iar Fondul Național de Dezvoltare Regională are un buget de circa 200 milioane lei pentru anul 2017, respectiv Republica Moldova rămâne codașa Europei la alocarea banilor pentru dezvoltarea regională cu o pondere în PIB de 0,3%, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Iurie Gotișan.

Modalitatea de finanțare a dezvoltării regionale îi revine Fondului Naţional de Dezvoltare Regională (FNDR), resursele căruia sunt insuficiente pentru dezvoltarea regiunilor. Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2017 pentru FNDR au fost alocate cca 200 milioane lei, ceea ce constituie 0,3% din PIB-ul Republicii Moldova.

”Este de fapt o sumă infimă la ceea ce urmează de realizat conform SNDR pentru 2016-2020, racordat la priorităţile de primă necesitate privind dezvoltarea regională, inclusiv rurală. De exemplu, Estonia şi Lituania alocă cam cca 5% din PIB, iar Romania alocă peste 2,5%”, a spus Iurie Gotișan.

Partenerii externi, care sunt implicaţi în proiecte de dezvoltare regională finanţează proiecte care deseori depăşesc alocaţiile din bugetul de stat. Or, așa cum dezvoltarea regională este o componentă a politicii teritoriale promovată de UE, FNDR ar trebui să fie majorat până la 2% din PIB sau peste 4%, cum este în cazul unor ţări din UE.

Economistul atrage atenția că Republica Moldova este împărțită în șase regiuni de dezvoltare, când teritoriul țării este de fapt mai mic față de regiunea de dezvoltare Nord-Est a României, respectiv și cu un PIB per capita de peste 2 ori mai mic. ”Aceste provocări subminează în mod fundamental perspectivele de dezvoltare a Moldovei. Or, creșterea discrepanțelor economice regionale va submina și mai mult dezvoltarea la nivel general”.

În concluzie, Iurie Gotișan a precizat că lipsa sinergiei fondurilor face ca investițiile în fiecare componentă infrastructurală să fi distribuite inegal.

Or, dezvoltarea regională trebuie să fie o politică interministerială de conlucrare.

Unele date arată că autoritățile publice locale implementează proiecte în localitățile din regiune, însă nu există un mecanism de colectare a datelor sau informaţiilor și de cuantificare a rezultatelor impactului celorlalte instrumente publice de finanțare (Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, Fondul Rutier, Fondul Ecologic Naţional, Fondul pentru Eficienţa Energetică, mai multe transferuri de la Ministerul Sănătăți și Ministerul Educației etc.) asupra dezvoltării regionale.

Citește mai departe

Opinii

Preotul Octavian Moşin: De ce oamenii de astăzi nu (își) pun întrebări?

De mai multă vreme observ că oamenii, în special tinerii, cu care comunic nu adresează întrebări. Unii mi-au spus că asta vine de acasă, din școală, unde nu se obișnuiește să pui întrebări.

Inițial părinții sunt cei care nu-și ajută copiii să găsească răspunsuri la ceea ce îi frământă încă de la trei anișori, considerându-i prea mici, scrie pe blogul său preotul Octavian Moşin.

Ulterior, la școală, în societate este incomod să întrebi. „Dacă și ai vreo întrebare, îți este rușine să o adresezi, pentru că nu știi ce va urma. Fie că profesorul te va trata incorect și va accentua că ești prost și nu înțelegi, fie colegii vor râde și te vor maltrata, deoarece ai îndrăznit să întrebi”, îmi spunea Doina, elevă în clasa a XI-a la un liceu din Chișinău.

Realitatea e și mai tristă că de la o vreme încoace tinerii nu prea comunică nici chiar acasă, cu părinții, cu frații. Prea puțină comunicare e și cu colegii, prietenii. Unii ajung să nu-și mai pună întrebări serioase privind viața, care e sensul acesteia, cum să crească și să se desăvârșească…

Se ajunge la o ignoranță care naște un set de probleme în societate. „Țara care, prin aplicarea instituțiilor ei, încurajează ignoranța, neconsecvența, lipsa de caracter, ba le decorează chiar, dovedește că e în descompunere deplină …”, afirma, pe bună dreptate, Mihai Eminescu.

Lipsa întrebărilor, a comunicării, în acest caz nu duce la sfânta tăcere. Căci în mod firesc din „tăcere se naşte liniştea, iar din linişte, rugăciunea.” (Sf. Varsanufie de la Optina).

Or, omului îi este propriu să comunice, să împărtășească bucurii, scârbe… impresii, să pună întrebări, căci doar așa cunoaște lumea, viața și se orientează în timp și în spațiu. Una este comunicarea și alta refugiu de a medita, deci a te ruga.

Se închid și nu mai comunică, intră în depresii, ajung în impas, derută în special oamenii lipsiți de credință, nădejde și dragoste creștinească „Viața fără Hristos este fără gust, tristă și părăsită.” (Părintele Sofronie Saharov).

De asta cei care vin la biserică uneori au nevoie doar să comunice, să-și spună durerea și să primească un răspuns la ceea ce-i macină poate de ani buni. Unii vin la spovedanie gata să explodeze, alții își revarsă durerile și plâng în hohote, spunând că doar în fața Domnului și-au putut deschide sufletul. Aici, în biserică, sunt siguri că sunt ascultați, înțeleși, povățuiți și susținuți, fără a fi condamnați.

Lăsați-vă casa nemăturată, necurățită, neaerisită, timp de un an! Oare nu va deveni ea o adevărată cocină? Și acum socotiți ce a devenit sufletul aceluia care nu un an, ci douăzeci, patruzeci, șaizeci sau șaptezeci de ani nu și-a curățit sufletul prin spovedanie!” (Părintele Serafim Alexiev).

Nu e rușine să punem întrebări! Să fim mai curajoși! Întrebați părinții, profesorii, specialiștii într-o problemă sau alta, și doar așa vom ajunge la adevăr!

Nu ezitați să vorbiți și cu Dumnezeu, fără de care nu putem face nimic!

Să cerem de la Domnul înțelepțirea vieții. Doar o persoană înduhovnicită poate fi asemenea spuselor părintelui Constantin Sârbu: „Celui cu adevărat mare nu-i este greu să se smerească în faţă oricui. Celui cu adevărat curat nu-i este greu să spele pe oricine. Celui cu adevărat sfânt nu-i este greu a face totul în tăcere şi cu cea mai discretă duioşie. Celui cu adevărat iubitor va face întotdeauna totul cu plăcere, cu bucurie, cu blândeţe, cu prietenie. Cel cu adevărat înţelept va păstra esenţa adevărului tuturor lucrurilor. Celui ce înţelege nu trebuie nici să-i faci mult, nici să-i arăţi mult, nici să-i vorbeşti mult.”

Preot Octavian MOȘIN

Citește mai departe

Ultimile Știri

Economie2 ore în urmă

Experți francezi în vinificație: Calitatea Vinului Moldovei s-a schimbat considerabil

Vinul Moldovei a impresionat cunoscători în domeniu din Bordeaux, regiunea franceză devenită model pentru întreaga lume a vinurilor. Un massterclass...

Economie3 ore în urmă

Peste 18 mii de cetățeni din raioanele Telenești și Orhei vor beneficia de un nou tronson de drum asfaltat

Un drum local de 23 de kilometri care face legătura între raioanele Teleneşti şi Orhei va fi modernizat până la...

Important3 ore în urmă

Un spaţiu de joacă şi odihnă a fost amenajat la spitalul de copii „V.Ignatenco”

Un spaţiu de joacă şi odihnă pentru copii a fost inaugurat joi, 19 octombrie, la Spitalul Clinic Municipal de copii „Valentin...

Externe4 ore în urmă

Rămas fără bani, un pensionar i-a cerut lui Putin să-i trimită un sicriu ca să moară

Anatoli Vertiprahov, pensionar de 72 de ani din satul Iasnaia, Teritoriul Trans-Baikal din Rusia, i-a cerut lui Vladimir Putin să...

Social5 ore în urmă

Un şofer din Chişinău a scos pistolul, pentru că un alt şofer nu i-a permis să încalce regulile de circulaţie

Un şofer din Chişinău a fost reţinut astăzi de inspectorii de patrulare, după ce acesta a amenințat cu arma un...

Externe6 ore în urmă

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut în Cascada Niagara

Un copil de 10 ani a supraviețuit în mod miraculos după ce a căzut duminică în Cascada Niagara, în partea...

Important6 ore în urmă

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind interimatul funcției de Președinte în cazul ministrului Apărării

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională în vederea constatării circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte în cazul desemnării ministrului Apărării....

Advertisement

Opinii