Connect with us

Opinii

Planul de federalizare socialist este tot atât de rău cât Planul Kozak

Publicat

pe

Acest articol a fost scris de către Dr. Ionaș Aurelian Rus, Profesor de Științe Politice la University of Cincinnati Blue Ash College (SUA). Opinia poate să nu coincidă cu poziția editorială a redacției Moldova.org.

***

Planul de federalizare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, sprijinit de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se poate găsi pe website-ul partidului. Din păcate, conținutul acestui plan nu este cunoscut de suficient de mulți oameni. Aproape toată informația de mai jos se poate găsi în planul socialist și în alte surse publice, iar restul informației provine din interceptările occidentale, în special americane, ale comunicărilor interne rusești. Nu este vina autorului acestui articol dacă ceea ce a spus Dodon a fost ințeles greșit de autoritățile rusești.

După cum este tipic în statele federale, legislatura unei potențiale Moldove federale, discutata în articolul 5 al planului socialist, este bicamerală, compusă din Senat și Camera Reprezentanților. Motivul de ce s-au ales numele celor doua camere ale Congresului american este posibil ca să se mărească șansele ca autoritățile americane să fie neutre față de acest plan. Ordinea în care cele doua camere sunt discutate în planul socialist este totuși diferită de cea din constituția americană. Senatul este discutat înaintea Camerei Reprezentanților, deoarece Senatul este considerat mai puternic în “Republica federala moldoveneasca”.

Senatul ar urma să fie compus din 27 de membri, față de 26 de membri în planul Kozak din 2003. Conform planului socialist, “Numărul senatorilor din partea fiecărui subiect al Federaţiei se stabilește reieșind din necesitatea asigurării unei reprezentări cuvenite a acestora în ramura legislativă a puterii în Federaţie, indiferent de mărimea teritoriului subiectului Federaţiei.” Deși nu este scris în plan, si se știe doar din interceptarea comunicărilor interne rusești, Transnistria va avea 10 senatori, iar Găgăuzia 4. În alte cuvinte, cele două regiuni vor avea o majoritate în Senat (14 din 27 de membri). În planul Kozak, cei 9 senatori din Transnistria și cei 4 din Găgăuzia reprezentau exact jumătate din cei 26 de senatori. Deci din acest punct de vedere, planul lui Dodon este mai rău pentru populația majoritară a Republicii Moldova decât Planul Kozak. Senatorii urmează să fie aleși de către legislaturile Moldovei (mici), Transnistriei și Găgăuziei, nu de către populație. Așa fusese și în Statele Unite până în 1913, sau, mai bine zis, până când senatorii au început să fie aleși direct de alegători, o treime în 1914, o treime în 1916 și o treime în 1918. Înainte de această schimbare, când legislaturile statelor îi alegeau pe senatori, sistemul era corupt.
În recensământul separatist transnistrean din 2015, Transnistria avea 475 de mii de locuitori, dintre care 28,5% se auto-identificau ca moldoveni, 29,1% ca rusi și 22,9% ca moldoveni. Probabil nu vor apărea statistici lingvistice, dar majoritatea populației Transnistriei este rusofonă. În Găgăuzia, cu 104,449 de locuitori, 95,3% din populație era minoritară, inclusiv 83,8% găgăuzi conform recensământului moldovenesc din 2014. În restul Republicii Moldova, erau 2,409,034 locuitori la ultimul recensământ. În concluzie, cei 19,38% la suta din locuitorii din Transnistria si Gagauzia vor fi reprezentați de majoritatea Senatului conform planului socialist.

Atât compoziția cabinetulului de miniștri cât și cea a Curtii Supreme și a Curtii Constitutionale, care vor avea imediat o noua compoziție, vor fi propuse de președinte și vor trebui sa fie aprobate de Senat și doar de Senat. Mai mult, aflăm la punctul 8.4 că “Curtea Constituțională Federală urmează să fie creată pe bază de paritate, conform principiului egalității în drepturi a subiecților în apărarea drepturilor lor.” Conform Planului Kozak, din 11 membri ai Curții Constituționale, doar patru urmau sa fie numiți de Sovietul Suprem al Transnistriei și unul de legislatura găgăuză. Deci în planul socialist, regiunile cu tendințe separatiste ar fi favorizate mai mult decât în Planul Kozak. O astfel de Curte Constituțională probabil nu va opri pornirile dictatoriale ale lui Dodon, ci le va aproba.
Nicăieri în plan nu este scris că “limba moldovenească” va folosi alfabetul latin, iar Dodon în fond a promis revenirea la alfabetul chirilic. De fapt, “limba moldovenească” va folosi atât alfabetul latin cât și cel chirilic. Deși nu este scris în plan, limba rusă va deveni a doua limbă oficială, un lucru care nu era prevăzut în Planul Kozak, dar a fost menționat public de Dodon. Nu se scrie nimic despre retragerea trupelor ruse din Transnistria. Se vor menține pentru ceva timp forțele armate transnistrene, care vor include multi soldați, mulți din cadrul armatei ruse.

Deși nu este scris în versiunea publică a planului, Constituția Republicii Moldova va fi anulată și înlocuită cu planul de federalizare al lui Dodon după semnarea unui acord între liderii Republicii Moldova și ai Transnistriei, cu aprobarea Rusiei și neutralitatea SUA, fără UE sau Ucraina dacă acestea se vor opune, și sub garanția Federației Ruse. Desigur, acest lucru va fi posibil doar dacă socialiștii vor obține o majoritate în parlament în 2018, dar această majoritate nu va trebui să fie de trei cincimi sau două treimi, deoarece nu este vorba de amendarea Constituției, ci de înlocuirea ei.

Planul nu indică că populația va avea dreptul să voteze dacă va aproba planul sau nu. Planul Kozak menționa referendumul. Este posibil că va avea loc un referendum pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar acest lucru nu este menționat în plan. În plus, acest recensământ va putea fi falsificat. Comisia Electorală Centrală nu este menționată în planul de federalizare.

Dodon se bazează pe neutralitatea diplomaților occidentali față de astfel de planuri. Este greu de spus dacă are dreptate sau nu. Oricum, planurile federalizatoare ale lui Dodon trebuie combătute masiv, intens și total. Victoria forțelor pro-occidentale sau care se declara pro-occidentale în alegerile parlamentare, adică fără Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Nostru, ar garanta evitarea federalizării.

În concluzie, planurile socialiste de federalizare sunt un pericol clar și imediat. Planurile lui Dodon sunt cel puțin tot atât de rele cât Planul Kozak.

Currently studying International Relations at the University of Pécs, Hungary. Study focus: Transnistrian conflict settlement, Moldovan statehood, Moldovan democracy. Inquiries at [email protected]

Citește mai departe

Opinii

VOX// Cum trăiesc pensionarii de la Piața Centrală?

Publicat

pe

De către

La începutul acestui an, în R. Moldova, erau înregistrate 533 de mii de persoane pensionate pentru limita de vârstă. Circa 73% dintre acestea au o pensie mai mică decât minimul de existență, care este în prezent de 1566 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică. (mai mult…)

Citește mai departe

Opinii

Poporul gândește // „Politicienii vor să nu gândim, să nu punem întrebări și să nu protestăm”

Publicat

pe

De către

Pensii mari, viață decentă, salarii atractive și oameni mulțumiți – acesta este portretul R. Moldova pe care-l vedem la știrile posturilor TV afiliate unor partide politice de la conducere. Însă, Parascovia Strișca, una dintre avocatele campaniei „Poporul gândește”, susține că astfel de „minunății” vezi doar la televizor, dar nu și în realitate. (mai mult…)

Citește mai departe

Opinii

Un (ne)președinte și un (ne)principe s-au întâlnit la Chișinău

Publicat

pe

De către

E vară, e cald, greierii cântă. Sîrbu mai „scoate vreo perlă” pe undeva, Candu mai bolborosește câte ceva – într-un cuvânt, e plictiseală.

A fost, de fapt. Până s-a trezit Garantul a Tot și Nimic și, inexplicabil pentru toți, a raportat cu mândrie despre întâlnirea cu o figură importantă.

Am avut o întrevedere cu principele Ordinului creștin al Cavalerilor de Malta, dl. Thornbiorn Paterno Castello di…

Geplaatst door Dodon Igor op Dinsdag 17 juli 2018

Citat: Am avut o întrevedere cu principele Ordinului creștin al Cavalerilor de Malta, dl. Thornbiorn Paterno Castello di Carcaci din Italia care se află în țara noastră cu o vizită de familiarizare.”citat închis.

În redacția noastră lucrează oameni curioși, dar proști. S-au agățat de cuvântul „principe”. Cum, principe? Care principe? Ei bine, în loc să-și spună că „acești jurnaliști neghiobi probabil că i-au tradus greșit titlul” și s-o lase baltă, s-au apucat să caute pe Google informații despre Ordinul Cavalerilor de Malta. Așa, până aici totul corespunde. Există un asemenea Ordin. Iar titlul conducătorului acestuia într-adevăr sună așa „Principe și Marele Maestru Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto”… Hei, hei! Stați așa! Cum așa, Giacomo? Parcă era Thornbiorn!

Nedumeriți, membrii redacției s-au apucat să caute pe site-ul Ordinului Maltez și la compartimentul „Conducere” găsesc – Giacomo. Care deloc nu seamănă.

Membrii redacției au rămas confuzi. S-au certat între ei… și au hotărât – poate că este vorba de un fost conducător? Sau e vorba de vreun Principe de Onoare. Ei bine – nu a fost să fie. Acum membrii redacției cunosc toți principii Ordinului, chiar și pe cei din timpul Cruciadelor, și printre ei nu se găsește niciun Thornbiorn. Ne-am gândit că poate e vorba de vreun membru ordinar care s-a dat drept principe sau e vorba de vreun „Mare Manager de Curățenie al Ordinului”. Ei bine – nu. Pe site-ul Ordinului Maltez nu am găsit nimic în acest sens.

Ne-am zis că dacă nu găsim pe site-ul ordinului, pe Google la sigur găsim informații. Membrii redacției și-au reconfirmat încă o dată statutul de neghiobi și au cerut de la Google informații despre „Thornbiorn Paterno Castello”. Nu, noi înțelegem că este vorba de Thornbiorn Cutărescu, însă la introducerea titlului integral, Google nu găsea nimic. Și brusc, membrii redacției au început să țopăie de bucurie. Google a găsit ce trebuia.

Avocata Poporului Aurelia Grigoriu a mers la Congresul Cavalerilor și s-a întâlnit acolo cu principele nostru. L-a și invitat la un forum în Azerbaijan. Exact ca Președintele nostru. Totuși avem o școală puternică de bune maniere în Moldova. Dacă te întâlnește cu Principele, neapărat trebuie să-l inviți la un Forum.

„Cum așa?” – s-au întrebat nedumerit membrii redacției – „Doi principi?!” Și s-a apucat să caute informații despre principele Thornbiorn pe site-urile italiene. L-au găsit destul de repede. Acesta are mai multe site-uri care, având un design foarte prost, povestesc despre faptul că Altețea Sa e într-atât de măreț, încât adevăratul Principe al Ordinului Cavalerilor de Malta e un muritor de rând pe lângă el.

Titlul integral pe care și-l atribuie sună așa: „Don Thorbjorn Francesco Giuseppe Nicola Roberto Paternò Castello dei Duchi di Carcaci dei Principi d’Emanuel” – ceea ce ar însemna că vița sa nobilă se duce adânc în istorie. El mai spune că e și rege al diferitor regiuni și țări, cum ar fi Emilia, Sicilia, Valencia, Sardinia, Malta și altele. Veridicitatea titlurilor Alteții Sale le confirmă niște referințe la unele hotărâri judecătorești și aceste minunate poze – fără filtre și redactare în photoshop.

Să nu vă gândiți că el minte. El într-adevăr este Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor de Malta, doar că a propriului său Ordin – https://www.orderofmaltaosj.org/.

Pe site-ul său putem găsi mai multe scrisori adresate de către Alteța Sa Ordinului Maltez în care scrie că aceștia în zadar îl consideră un impostor și îl acționează în instanță. Și că el va câștiga ușor orice litigiu, pentru că judecata atestă că organizația sa este una privată, iar membrii acesteia se pot deghiza cum doresc și pot împărți distincții oricui. Doar că aceste distincții nu sunt recunoscute de nimeni, nu țin de stat.

De exemplu, iată ce spunea Sfântul Scaun de la Vatican despre acest ordin maltez: „Sfântul Scaun nu recunoaște Ordinele nou-create sau cele înființate în baza documentelor medievale ale Ordinului. Recunoaște doar Ordinul Suveran Militar de Malta, Ordinul Suveran Ospitalier al Sfântului Ioan din Ierusalim (din Rhodos și Malta), dar și Ordinul Sfântului Mormânt din Ierusalim”. Sfântul Scaun mai adaugă că: „pentru a evita eventualele confuzii, care pot apărea din cauza emiterii ilegale a documentelor și a utilizării incorecte a locurilor sfinte, precum și pentru a evita continuarea abuzurilor care pot provoca daune oamenilor de bună credință, Sfântul Scaun confirmă că nu oferă nicio valoare adăugată diplomelor de cavaler și distincțiilor legate de ele, emise și oferite de către asociații nerecunoscute, dar și că utilizarea bisericilor și capelelor pentru aceste ceremonii nu reprezintă o decizie rațională”.

Adevăratul Ordin, la fel, a îndemnat lumea să se păzească de impostori, care pretind a reprezenta Ordinul Cavalerilor de Malta și a comunicat că primește un număr foarte mare de plângeri legate de distincții false de cavaleri, ordine și char pașapoarte.

Membrii redacției în niciun caz nu insinuează că Președintele (n.red.: Igor Dodon) ar fi invitat un deghizat pentru a-și face PR. La fel cum nu-l acuză pe acel deghizat că ar fi impostor, însă consideră că aceste neclarități trebuie rezolvate. Să-și scoată Crucea Malteză de la piept sau să facă rost de o distincție adevărată. Sau măcar să-și refacă site-ul, pentru că arată mult prea prost.

Sursa: Сами знаете кто

Citește mai departe