Planul de actiuni UER. Moldova, incepind din septembrie

La Chisinau, Ministrul de Externe, Andrei Stratan, a declarat presei ca Planul de Actiuni Uniunea Europeana–Republica Moldova va fi pus in aplicare incepind cu luna septembrie, dupa aprobarea documentului de cele douazeci si cinci de tari membre ale Uniunii. Potrivit lui Andrei Stratan, Planul de Actiuni este „un document deosebit de important ce stabileste un nou nivel de dialog politic intre RM si UE”.

Ministrul de Externe, Andrei Stratan, califica terminarea negocierilor pe marginea Planului de Actiuni drept „un succes obtinut intr-un timp foarte scurt si un eveniment foarte important pentru poporul Republicii Moldova.” Seful diplomatiei moldovenesti este convins ca Republica Moldova are toate sansele sa inceapa negocierile de aderare la UE ca membru asociat in 2007, dupa expirarea Planului, intrucit va realiza toate actiunile stabilite in noul document.

Planul prevede oferirea de catre UE a unor acorduri comerciale asimetrice, fapt care va deschide piata europeana pentru marfurile moldovenesti. Mai figureaza in text si deschiderea unei Delegatii a Comisiei Europene la Chisinau, posibil chiar pina la sfirsitul acestui an. UE va acorda ajutor financiar Republicii Moldova si in armonizarea legislatiei cu cea a Uniunii.

intrebat despre compatibilitatea legislatiei din Comunitatea Statelor Independente si cea europeana la care RM doreste sa se ajusteze, Andrei Stratan a lasat sa se inteleaga ca are in vedere iesirea din anumite acorduri ale CSI: „Evident ca, odata cu armonizarea cadrului legislativ si adoptarea la nivelul standardelor Europene, vom face o revizuire si a acordurilor pe care le avem semnate in cadrul altor aranjamente regionale.”

Dupa cum afirma ministrul de externe, UE se va implica in solutionarea conflictului transnistrean prin instrumentele de care dispune si prin participarea tarilor membre in OSCE. „Un punct din acest compartiment este destinat gestionarii frontierei moldo-ucrainene, in special pe segmentul transnistrean. Uniunea Europeana va acorda Republicii Moldova asistenta pentru securizarea acestei frontiere, ceea ce ne va da posibilitate sa blocam momentele negative de pe aceasta portiune.”

Ce se va intimpla daca alegerile parlamentare din anul viitor vor fi criticate de organizatiile internationale pentru derapaj democratic, precum au fost criticate alegerile locale din anul trecut? Si nu este posibil ca Planul de Actiuni sa fie sabotat la nivel local, unde, ca in cazul orasului Balti, autoritatile vor sa reinstaleze monumentul liderului bolsevic V. I . Lenin sau alte simboluri sovietice?

Ministrul de externe, Andrei Stratan afirma insa: ”Ne vom stradui ca alegerile de anul viitor sa aiba loc conform cerintelor institutiilor europene. Aceste recomandari vor fi luate in consideratie si nicidecum nu va afecta procesul nostru de integrare in UE. Nu cred ca Planul de Actiuni va fi sabotat, de vreme ce decizia de integrare europeana este adoptata la cel mai inalt nivel politic. Noi ne-am luat angajamente concrete fata de UE si cele douazeci si cinci tari membre si, daca nu le vom respecta, vom fi totalmente neintelesi.”

Aflat la Chisinau saptamina trecuta, Ambasadorul Irlandei in OSCE, Brandon Moran, a declarat la BBC ca orice discutii despre aderarea RM la UE la aceasta ora sunt nerealiste: „Peste trei ani, odata cu incheierea Planului de Actiuni, va fi facuta o evaluare a situatiei si se va pune in discutie si statutul RM in relatiile cu UE. Dar orice discutii acum pe aceasta tema sunt nerealiste”, a declarat diplomatul irlandez, Brandon Moran.

Cu alte cuvinte, peste trei ani nu este nicidecum garantata inceperea negocierilor de aderare, ci doar va fi evaluat progresul facut de Republica Moldova in perioada 2004 – 2007./Liliana Vitu/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.