PIB-ul a crescut cu 8,2%, in primul trimestru al anului

Cresterea economica a republicii a fost de 8,2% in primul trimestru al anului curent. Potrivit datelor difuzate de Biroul National de Statistica (BNS), in primele trei luni ale anului curent, Produsul Intern Brut (PIB) a constituit 6 mlrd 381 mln lei, fata de 5 mlrd 899 mln lei, in perioada similara din anul trecut.

Surse din cadrul directiei generale conturi nationale si sinteze macroeconomice a BNS au precizat ca cresterea PIB-ului din ianuarie-martie anul trecut, fata de aceeasi perioada a anului 2003, a fost de 6,1%. In anul 2000, cresterea PIB-ului a fost de 2,1%, in 2001 – 6,1%, in 2002 – de 7,8%, in 2003 – 6,6% si in 2004 – 7,3%.

Cota parte la valoarea adaugata bruta in cresterea PIB-ului a fost de 5,4%, iar a consumului intermediar – 2,7%. Consumul final al gospodariilor populatiei s-a majorat cu 8,9%, se arata in aceeasi analiza a BNS.

In acelasi timp, Centrul analitic si de cercetare independent Expert-Grup denota ingrijorari referitoare la cresterea economica a republicii, care, dupa parerea analistilor, intra pe “pista de aterizare”. Aceasta semnalare a fost facuta tinandu-se cont de reducerea ritmurilor de crestere industriala la 3,2% in trimestrul unu al anului curent, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Pentru comparatie, productia industriala a crescut cu 16,7% in primul trimestru 2004 si cu 12,8% in 2003. Sursa principala a franarii sectorului industrial este ramura de fabricare a vinului, care a scazut cu 7% in primul trimestru.

De asemenea, agricultura ramane a fi “cel mai volatil sector de activitate economica”, in care riscurile sunt mult mai mari decat in mediu pe economie. In prezent, necesarul de investitii in aceasta ramura este estimat la 2 mlrd de dolari.

Perspectivele nefavorabile pentru 2005 sunt agravate si de faptul ca in acest an se asteapta intensificarea concurentei pe piata globala. In majoritatea tarilor producatoare se anticipeaza recolte bune, fapt ce va duce la scaderea preturilor pe pietele globale. “Tarile mici, de talia Moldovei, vor suferi, deoarece nu au capacitati suficiente pentru a influenta piata si pentru a rezista concurentei cu marii producatori”, sustine Expert-Grup. // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.