Petrolistul Constantin Popușoi, dat în căutare internațională. Figurează în dosarul Platon

Banii furaţi de controversatul om de afaceri Veacelav Platon din cele trei bănci lichidate au fost „spălaţi” prin intermediul unor scheme lucrate de Constantin Popuşoi – un cunoscut administrator al afacerilor cu petrol în Republica Moldova, România, Georgia, Ucraina și alte state din Estul Europei. Aceste scheme au fost descrise într-o notă expediată pe adresa redacției noastre, însoțită de mai multe documente.

Reporterii Deschide.MD au încercat să afle detalii pentru a se asigura de veridicitatea informațiilor, ca, într-un final, să aflăm că, de fapt, Popușoi figurează în dosarul Platon și că recent acesta a fost dat în căutare internațională la solicitarea procurorilor anticorupție. Ultimele rezultate pe care ni le afișează motoarele de căutare ni-l prezintă pe Popușoi drept directorul general al Rompetrol în Georgia.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că, într-adevăr, Constantin Popușoi figurează în dosarul lui Platon pentru coautorat la spălarea banilor, exprimat prin dobândirea și utilizarea bunurilor, știind cu certitudine că ele constituie venituri ilicite.

Morari a mai spus că pagubele înregistrate în urma activității lui Popușoi se ridică la circa 3 milioane de dolari. Recent, procurorii au cerut mandat de arest pe numele lui, acesta fiind dat ulterior în căutare internațională.

Șeful PA a refuzat să comenteze sau să confirme alte detalii descrise în nota primită de redacția noastră, invocând secretul anchetei. Procurorul nu ne-a putut confirma nici măcar dacă banii furați de Platon au fost ”legalizați” prin companii de comercializare a petrolului lansate pe piața din estul Ucrainei. Or anume acesta este schema descrisă în documentul la care am făcut referire mai sus.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.