Peste 600 de elevi din Mingir, raionul Hâncești, vor învăța în condiții mai bune. Clădirea gimnaziului a fost reabilitată termic

Peste 600 de elevi și profesori din satul Mingir, raionul Hâncești, vor învăța și activa în condiții mai bune, după ce clădirea gimnaziului a fost reabilitată termic.. Lucrările de reparație a clădirii au demarat în luna septembrie a anului 2015 și au costat în total 2.611.285 lei,.

Din suma menționată 1.830.608 lei au fost oferiți sub formă de grant de către Fondul pentru Eficiență Energetică, iar beneficiarul a investit 780.677 lei, bani acordați de Consiliul raional Hâncești.

Proiectul a prevăzut schimbarea ferestrelor și ușilor unui bloc, în care se află Sala festivă și Sala sportivă, precum și intrarea principală în școală. Totodată, au fost izolați termic pereții exteriori ai clădirii și reabilitat, parțial, acoperișul.

În urma calculelor efectuate, administrația instituției de învățământ va face economii anuale de energie în valoare de 636 mii kwh. Totodată, vor fi reduse emisiile de CO₂ în volum de 134 de tone anual

Maria Lazăr, directorul Gimnaziului Mingir: ”Avem o eficiență a consumului de energie în valoare de 40%. Înainte de implementarea proiectului, aveam nevoie de 209 mii lei anual pentru încălzirea instituției în sezonul rece. În anul 2017 însă, am cheltuit 126 de mii de lei. Este o sumă substanțială pentru noi.”

Simion Berzoi, director operațiuni din cadrul Fondului pentru Eficiență Energetică a menționat că au fost recepționate peste o mie de cereri la Fondul pentru Eficiență Energetică.

”Deci, competiția a fost foarte mare, iar proiectul dumneavoastră a câștigat. Vreau să vă îndemn să continuați să depuneți eforturi pentru că scopul Fondului este de a ajuta autoritățile locale să eficientizeze consumul de energie. Iar copiii să aibă condițiile necesare pentru a învăța.”

Ilie Chițanu, primarul satului Mingir a spus că în ultimii ani s-au învestit mulți bani în reabilitarea școlii, după ce timp de 40 de ani, au fost efectuate doar lucrări de reparație cosmetică. El a menționat că autoritățile locale vor fi foarte insistenți ca să câștige și alte proiecte la Fondul pentru Eficiență Energetică.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.