Peste 2300 de persoane au beneficiat de procedura simplificată de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin recunoaștere

2307 cereri de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere au fost înregistrate în perioada 19 aprilie – 31 august. Cererile au fost depuse după ce la 19 aprilie au intrat în vigoare modificările la Legea cetățeniei care prevăd simplificarea procedurii de dobândire a cetățeniei.

Astfel, solicitanții au depus 2282 de cereri la subdiviziunile ASP din țară, alte 25 de solicitări au fost înregistrate la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.

Procedura simplificată prevede că persoanele cu vârsta de peste 18 ani, născute pe teritoriul Moldovei, indiferent dacă dețin cetățenia altui stat și dacă domiciliază în țară sau în străinătate să fie recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova din momentul depunerii cererii în acest sens, care conţine consimţământul solicitantului.

La înregistrarea cererii, solicitanții prezintă actul de identitate aflat în posesie și documentele de stare civilă. Solicitanții care nu posedă acte de identitate sunt identificați conform procedurii stabilite de legislația în vigoare.

Principiul teritorial aplicat anterior acestei proceduri a fost exclus, astfel doritorii se pot adresa la orice subdiviziune a Agenției Servicii Publice. Cei aflați peste hotare pot depune cererile la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Agenția Servicii Publice menționează că datele statistice din ultimii ani arată că dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere este cea mai solicitată procedură. Aproximativ 85 la sută din solicitanţi optează pentru acest procedeu. Anul trecut au fost depuse 1554 de cereri pentru obținerea cetățeniei moldovenești, 1309 dintre acestea vizau dobândirea prin recunoaștere.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.