Peste 140 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare participă la Congresul Diasporei// VIDEO

Peste 140 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți peste hotare participă la Congresul Diasporei ce se desfășoară la la Palatul Republicii din Chișinău.

Congresul Diasporei este organizat, o dată la doi ani, în cadrul Zilelor Diasporei, marcate anual la sfârșitul lunii august și oferă o platforma necesară pentru discuții multilaterale între Guvern și diasporă cu privire la politicile pentru diasporă, impactul migrației asupra proceselor economice, sociale, academice și politice din țară, dar și impactul politicilor elaborate de Guvern asupra diasporei.

Ion Lazarenco Tiron este stabilit în Irlanda de peste douăzeci de ani. În acest timp, el spune că nu a uitat de patrie, dimpotrivă a dus faima Moldovei în întreaga lume. Ion Lazarenco Ion este al optulea om de pe glob, care a înotat cele șapte strâmtori şi primul care a reușit această performanță din prima încercare. În tot acest timp, el a avut drapelul Moldovei cu el. Revenit acasă, bărbatul a declarat că moldovenii de pretutindeni trebuie să fie uniţi şi să contribuie la dezvoltarea patriei.

“Cel mai dureros acum este când văd atât de multe tabere, despărţite, se judecă, se critică, se învinuiesc. Dragi prieteni, stimaţi colegi, stimaţi concetăţeni, noi aici am venit cu o datorie, să ne facem datoria faţă de ţară, faţă de patrie”, a declarat Ion Lazarenco Tiron, reprezentant al diasporei din Irlanda.

Acelaşi mesaj l-a avut şi Valentina Geamănă, care, după ce a muncit în Italia, s-a implicat în mai multe campanii sociale, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.

“Atunci când spun diasporă, văd două drumuri. Unul este drumul care pleacă. Acesta a fost drumul aventurii, al neştiinţei, iar cel care ne aduce înapoi este drumul înţelepciunii. Moldova ne aşteaptă”, a zis Valentina Geamănă, reprezentant al diasporei din Italia

Andrei Negruţă este un om de afaceri, care a locuit în Rusia, dar şi în Germania. Bărbatul spune că, deşi are resurse financiare necesare pentru a locui oriunde îşi doreşte, a ales să se întoarcă acasă.

“Când ne-am întors la Chişinău, sufletul meu s-a liniştit şi am simţit că merg pe drumul cel bun”, a spus Andrei Negruţă, reprezentant al diasporei.

În contextul Zilelor Diasporei, pe 18 august, BRD va organiza Cupa diasporei la mini-fotbal. Evenimentul se va desfășura pe stadionul sportiv de pe str. Gh. Asachi, 21. În acest an se desfășoară cea de-a II-a ediție a evenimentul. Patru echipe sportive vor juca meciuri amicale, iar în rezultat li se va decerna trofee conform rezultatelor obținute.

Precizăm că Zilele Diasporei sunt organizate anual, la sfârșitul săptămânii a treia din luna august. Activitățile din cadrul Zilelor Diasporei sunt organizate pentru fortificarea comunicării dintre Guvern şi diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, consolidarea capacităţilor diasporei şi edificarea unor punţi de legătură cu cetăţenii ţării, indiferent de locul unde se află.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.