Peste 100 localități vor beneficia de asistență în valoare totală de 20,5 mil. dolari în cadrul Programului „Comunitatea mea”

Peste 100 de localități din țară vor beneficia, în următorii cinci ani, de asistență financiară pentru dezvoltare, în valoare totală de circa 20,5 milioane de dolari. Suportul pentru îmbunătățirea serviciilor publice, modernizarea infrastructurii și creșterea veniturilor la nivel local va fi oferit în cadrul Programul „Comunitatea mea”, lansat astăzi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în Republica Moldova.

 De asistență în cadrul Programului „Comunitatea mea” vor beneficia autoritățile publice locale de nivelul I, grupurile civice și mediul de afaceri local care prin colaborare vor dezvolta comunitățile și vor îmbunătăți disponibilitatea și eficiența serviciilor publice din toată țara.

Fiecare proiect de infrastructură prevăzut în cadrul programului valorează circa 500 de mii de dolari.

Premierul Pavel Filip a subliniat importanța proiectului pentru administrația publică și, în special, pentru cetățenii care vor resimți beneficiile acestuia în mod direct.

Anul curent, oamenii din 20 de localități ale țării vor avea parte de servicii mai calitative, iar în perioada următoare de implementare, anual, de suport vor beneficia câte 35 de comunități selectate.

„O parte din această asistență se referă la infrastructură, adică la proiecte concrete pentru cetățeni. Vorbim de drumuri, grădinițe, școli, apă, canalizare – ori tot ce înseamnă infrastructură dezvoltată reprezintă calitatea vieții pe care o vor avea oamenii în localitățile noastre”, a accentuat Pavel Filip.

De asemenea, premierul a menționat că realizarea programului va ajuta primarii să devină manageri buni și să gestioneze eficient banii publici.

 „De acest program vor beneficia cei care sunt bine organizați, cei care știu cu certitudine ce vor și au în vizorul lor anumite proiecte pentru dezvoltarea localităților”. În context, premierul a menționat că obiectivele programului coincid cu prioritățile Executivului, care a lansat reforma administrației publice pentru a fortifica capacitățile funcționarilor în elaborarea unor politici de calitate. „Un nucleu puternic cu oameni competenți duce după sine și dezvoltarea țării în general”, a spus premierul.

Pentru oferirea instrumentelor necesare în activitatea reprezentanților APL, dar și susținerea constantă oferită Republicii Moldova, premierul a mulțumit partenerilor de la USAID, exprimând convingerea că suportul partenerilor de dezvoltare, dar și comunicarea permanentă între APC și APL vor contribui la depășirea dificultăților existente și realizarea în comun a unor proiecte importante.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.