Connect with us

Externe

Perioada de eliberare a pașapoartelor românești a fost redusă!

Publicat

pe

Guvernul de la București a aprobat o serie de modificări legislative pentru simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor pentru obţinerea paşaportului românesc, transmite romanialibera.ro

Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice în cazul cererilor depuse în ţară se reduce de la 30 la 15 zile lucrătoare (de la data depunerii cererilor).

Conform MAI de la București, în ceea ce priveşte cererile depuse în străinătate, termenul actual de 90 de zile se reduce în funcţie de ţara unde se află solicitantul: 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene, respectiv 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în statele terţe în raport cu UE.

De asemenea, printre modificările aprobate se află simplificarea condiţiilor care trebuie îndeplinite pentru eliberarea paşapoartelor simple temporare în cazul minorilor care urmează să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea le este pusă în pericol, prin stabilirea necesităţii unei traduceri „autorizate”, şi nu „legalizate”, aşa cum este reglementat în prezent, a documentelor emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical.

Potrivit MAI, se stabileşte că procura specială şi declaraţia privind acordul de eliberare a paşaportului minorului se restituie solicitantului, după scanare, atunci când aceste înscrisuri cuprind împuternicirea, respectiv acordul pentru îndeplinirea altor operaţiuni sau acte, altele decât cele privind eliberarea paşaportului.

Totodată, se elimină necesitatea prezentării strict a originalului certificatului de naştere al minorului sub 14 ani la ridicarea paşaportului simplu electronic/temporar, fiind acceptată şi copia acestuia,  mai transmite romanialibera.ro.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Externe

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a acordat autocefalie Bisericii Ucrainei. Reacția Moscovei

Publicat

pe

De către

Patriarhia Constantinopolului a recunoscut joi o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, informează AFP.

Presa de la Moscova anunță că Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Constantinopolul, scrie Agerpres.

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l „restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril. Declaraţiile lui Volkov sunt citate de agenţia Interfax, preluată de Reuters, şi de Ria Novosti, preulată de AFP.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie”, a apreciat Volkov, mai scrie Agerpres.

Citește mai departe

Externe

Probleme la lansare capsulei Soiuz: Doi astronauți au aterizat de urgență// VIDEO

Publicat

pe

De către

Racheta Soiuz care trebuia să transporte doi astronauți pe Stația Spațială Internațională a avut probleme la lansare, iar echipajul a aterizat de urgență. Astronauţii Nick Hague (american) şi Aleksei Ovcinin (rus) sunt în viaţă.

Capsula Soiuza fost nevoită să efectueze o aterizare forţată, joi, din cauza unei defecţiuni la motor survenite la scurt timp după decolare, au anunţat agenţiile de ştiri ruse, informează Agerpres.

Cei doi astronauţi sunt în viaţă şi au aterizat în Kazahstan. Patru elicoptere Mi-8 plecaseră în căutarea echipajului având la bord echipaje medicale. Interfax anunță că cei doi au fost găsiți și nici măcar nu sunt răniți. Ei ar fi trebuit să petreacă 187 de zile pe Stația Spațială Internațională.

Naveta spațială decolase de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, iar defecțiunea a intervenit la nici două minute, imediat după separarea primei trepte a vehiculului. Imediat s-a activat mecanismul pentru aterizarea de urgență.

Astronauții Hague şi Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională.

Este pentru prima dată din 1975 când o capsulă Soiuz este implicată într-un accident.

Citește mai departe

Externe

Ce au pățit trei tineri după ce au afișat pancarte anti-Putin de ziua de naştere a preşedintelui rus

Publicat

pe

De către

Trei ruşi au fost condamnaţi la Sankt-Petersburg la pedepse de la 10 până la 15 zile de închisoare pentru că au participat la acţiuni anti-Putin de ziua de naştere a preşedintelui rus.

Pe 7 octombrie, ziua când Vladimir Putin a împlinit 66 de ani, un grup de militanţi, printre care şi cei trei tineri condamnaţi, a defilat în centrul oraşului cu o pancartă anti-Putin.

„Vă dorim mulţi ani de închisoare!”, scria pe pancarta afișată de tineri. Mai multe persoane au fost reţinute duminică după acțiunea de protest.

Tribunalul Dzerjinski din Sankt-Petersburg a anunţat că i-a condamnat pe Andrei Graf la 15 zile de detenţie, iar pe Ivan Rubţov şi Vlad Ivancio la 10 zile de închisoare „pentru încălcarea regulilor de organizare a manifestaţiilor”.

Un alt grup a instalat o pancartă cu înscrisul „Sankt-Petersburg împotriva lui Putin” pe un pod din fosta capitală imperială.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com