Connect with us

Publicat

pe

Un şofer din sudul ţării a fost surprins efectuând o manevră periculoasă. Acesta a sărit din tractorul pe care îl conducea pentru a îndrepta oglinda de la tractorul ce venea din spate. Imaginile video au fost difuzate marţi, 7 noiembrie, de portalul Gagauz.md.

Potrivit surse citate, cazul a avut loc într-o gospodărie agricolă din raionul Vulcăneşti. Din imaginile video difuzate se poate de observat cum cele două tractoare, mergeau unul în spatele altuia, pe un lot agricol, în timpul lucrărilor de arat.

Deodată primul tractorist a sărit din mers din maşina agricolă, fără a opri motorul, şi a alergat spre cel de-al doilea tractor, unde repede a îndreptat oglinda. După aceasta, tractoristul a luat-o la fugă spre tractorul său.

” La cel de-al doilea tractor s-a mişcat oglinda retrovizoare, iar uşa s-a blocat. Șoferul a cerut ajutorul partenerului care se afla în tractorul din faţă. Acela a rezolvat această problemă din mers”, a relatat un martor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

Publicat

pe

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro ar fi venit în urmă cu un an de zile. Trebuie să întrebați Guvernul de ce nu le-a îndeplinit mai devreme. Am pregătit totul la nivelul Parlamentului European ca să vină cât mai curând banii, acum la nivel tehnic trebuie îndeplinite cerințele.” Declarația îi aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a condus în perioada 3 – 6 aprilie o Delegație a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova.

Deputatul se referă la cele 28 de condiții stipulate în acordul semnat la 23 noiembrie 2017 privind asistența macrofinanciară de 100 milioane de euro țării noastre. Unele dintre ele țin de gestionarea finanțelor publice, de administrația publică, de sectoarele financiare și energetice, de combaterea corupției și altele.

De asemenea, Mureșan spune că trebuie implementate în totalitate și recomandările Comisiei de la Veneția, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislație electorală în Europa.

O altă concluzie făcută de către Delegația Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în Republica Moldova este că „banii investiți în Republica Moldova pot duce la îmbunătățirea calității vieții oamenilor: a copiilor care frecventează grădinița sau școala, viața oamenilor bolnavi, nevoiași și mai poate duce la îmbunătățirea siguranței oamenilor în ansamblu. Am văzut că cetățenii recunosc contribuția pozitivă a Uniunii Europene”, a declarat Siegfried Mureșan, președintele Delegației.

„Am fost la Varnița, unde am vizitat un centru medical extins din fonduri europene. Pe an, peste 12 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului pot fi tratați în condiții mai bune decât înainte. UE a alocat 180 mii euro pentru extindere și utilarea respectivului spital”, a menționat deputatul european.

Din banii contribuabililor europeni, 162 de mii de euro au ajuns la școala din Varnița, iar în spitalul din aceeași localitate au fost investiți 180 de mii de euro. Alte 46 de mii de euro au modernizat școala din Cărpineni. Cu 518 mii de euro, întreg raionul Hâncești are instalații pe bază de biomasă. Alte 2,4 milioane de euro au fost investite în Conacul lui Manuc Bei. De asemenea, Uniunea Europeană a dat 4,4 milioane de euro în tehnologie de ultimă generație pentru Inspectoratul General de Poliție. Investiția totală a UE se ridică la 12 milioane de euro.

Citește mai departe

Social

Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața vizitatorilor. Dacă nu vor fi depistați bani în contul statului, șeful statului anunță că va demara o campanie socială de acumulare a fondurilor pentru reparația capitală a memorialului.

Anunțul a fost făcut astăzi, după ce președintele Dodon a efectuat o vizită la complexul memorial ”Eternitate” din Chișinău, pentru a vedea starea în care se află acest monument.

”Ținând cont de faptul că acest monument este un obiect de importanță națională, gestionarea căruia este asigurată de autoritățile centrale, solicit Guvernului, Ministerului Apărării, ca în contextul zilei de 9 mai, când, tradițional, la „Eternitate” vin un număr impunător de oameni, să fie asigurate toate normele tehnice și estetice întru desfășurarea în siguranță deplină a acțiunilor dedicate Zilei Victoriei şi comemorării eroilor căzuţi pentru Independenţa Patriei”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook..

El a reamintit că sub egida cu ocazia Zilei de 9 Mai la Chișinău va avea loc un marș de amploare – Marșul Victoriei.

Complexul memorial ”Eternitate” a fost inaugurat în 1975. În 2006, complexul a fost reconstruit, iar lucrări de renovare n-au mai fost efectuate ulterior.

Citește mai departe

Social

3400 moldoveni care au plecat în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane lei pentru dezvoltarea localităților de baștină

Publicat

pe

De către

3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de lei pentru dezvoltarea localităților de baștină, prin intermediul unor campanii de crowdfunding.

Pe parcursul a trei luni, au fost transmise donații din 25 de țări.

Campaniile de colectare de fonduri au fost desfășurate de Asociaţiile de băştinaşi, în parteneriat cu primăriile. Asociațiile au fost create cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și finanțat de Guvernului Elveției.

Astfel, condițiile de trai se vor îmbunătăți în 13 localități, datorită creării a noi servicii locale: aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a deșeurilor, întreținere a drumurilor locale, recreere şi sport, iluminat public ș.a.

Aceste proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online. Chestionarele au fost completate atât de populația locală, precum şi de băştinaşii din diasporă.

Ulterior, fiecare localitate a lansat o campanie de crowdfunding pe www.Guvern24.md, pentru a asigura transparența procesului și implicarea oamenilor. Peste 20.000 de persoane au accesat informații despre proiecte.

„Aceste campanii au reușit, în premieră, să transforme migrația din problemă în oportunitate în localităţile rurale, ceea ce este un lucru extrem de important”, a afirmat Adrian Ermurachi, secretar general adjunct al Guvernului Republicii Moldova.

În total, a fost colectată suma de 1,1 milioane de lei. Cea mai mare sumă transferată este de 500 dolari, iar cea mai mică de 24 lei (1,4 dolari). La aceste sume se adaugă și contribuțiile celor 13 primării (127.000 dolari), dar şi granturi oferite de Guvernul Elveţiei, în mărime de 15.000 USD pentru fiecare proiect comunitar.

Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală” a menționat că cele 13 localităţi au realizat eficient primele lor campanii online de colectare de fonduri.

„Asociațiile de băștinași au devenit poduri de legătură între autoritățile locale și diasporă, ceea ce reprezintă un element cheie pentru dezvoltarea locală. Prin folosirea instrumentelor online, localităţile au demonstrat transparenţă, dar au asigurat şi accesul migranţilor de a dona din orice colţ al lumii”.

Majoritatea localităţilor au depăşit suma propusă spre colectare, ajungând la 280%. Cea mai mare sumă a fost colectată de băștinașii din Copceac (UTA Găgăuzia) – peste 13.000 dolari.

Reprezentanţii primăriilor susțin că această primă experiență de a iniţia proiecte locale cu ajutorul băștinașilor i-a inspirat.

„Am reușit să apropiem băștinașii din toate colțurile lumii. Am constatat că practic toți băștinașii care au donat sunt din SUA. Cu siguranță eforturile noastre de mobilizare nu se vor opri aici”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat, în total, în 38 localităţi (25 în etapa întâi a proiectului și 13 în etapa a doua). Localitățile au fost selectate prin concurs.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie13 ore în urmă

Concluziile deputatului european Siegfried Mureșan, după ce a văzut cum au fost cheltuiți banii europeni în Moldova

„În cazul în care condițiile solicitate de Uniunea Europeană ar fi fost îndeplinite de către autoritățile de la Chișinău, asistența...

Social15 ore în urmă

Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate”: Dacă nu sunt bani, voi demara o campanie socială

Președintele Igor Dodon solicită Guvernului să repare complexul “Eternitate” întrucât, potrivit lui, prezintă “un pericol real” pentru sănătatea și viața...

Social16 ore în urmă

3400 moldoveni care au plecat în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane lei pentru dezvoltarea localităților de baștină

3400 de moldoveni care au plecat din localitățile de baștină în toate colțurile lumii au contribuit cu 1,1 milioane de...

Social16 ore în urmă

Terorizau locuitorii raioanelor de nord: Cinci bărbați, reţinuţi pentru furturi din locuinţe. Prejudiciul se estimează la 1 000 000 lei

Cinci bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, membri ai unui grup criminal, au fost reţinuţi pentru...

Cultură16 ore în urmă

Top 12 tradiții de Paște pe care nu le știai

Ziua învierii lui Hristos este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Dar ce fel de sărbătoare vine fără tradiții...

Social17 ore în urmă

Un medic de la Institutul Mamei şi Copilului va fi judecat. A operat o femeie, dar i-a cauzat o leziune care ar fi dus la pierderea rinichiului

Şefa secţiei ginecologie chirurgicală din cadrul IMSP Institutul Mamei şi Copilului riscă până la 3 ani închisoare cu privarea de...

Justiție18 ore în urmă

Un bărbat din Ialoveni, condamnat la 19 ani închisoare. A obligat o femeie cu doi copii să cerșească timp de șase ani în Rusia

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a condamnat un bărbat din Ialoveni, în vârstă de 48 de ani, la 19 ani închisoare,...

Advertisement

Opinii