Pedeapsă menţinută! Trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13, condamnaţi pentru că au maltratat doi deţinuţi

Curtea Supremă de Justiţie a menţinut pedepsele aplicate pentru trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13, condamnaţi anterior pentru tratament inuman şi degradant – infracţiuni comise asupra a doi deţinuţi. Procuratura a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului, după ce, acum doi ani, Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare.

Pe banca acuzaţilor au fost trimişi: şeful serviciului securitate, împreună cu doi ofiţeri ai serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare.

Procurorii au demonstrat că, în cursul lunii august 2013, angajaţii Penitenciarului nr.13 au maltratat doi deţinuţi ai închisorii, aplicîndu-le zeci de lovituri cu pumnii, picioarele şi bastonul de cauciuc pentru pretinse acte de nesupunere. În urma acţiunilor violente, părţile vătămate s-au ales cu leziuni pe tot corpul.

Despre maltratările la care au fost supuşi deţinuţii, procurorii au aflat din plângerea depusă de către una dintre victime. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentând acţiunile ilegale de maltratare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia.

Totuşi, procurorii au acumulat suficiente probe care indică asupra vinovăţiei celor trei angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.

Pe 30 decembrie 2014, Judecătoria Militară Chişinău a emis sentinţă de achitare în privinţa angajaţilor DIP, pe motiv că faptele lor nu întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii.

Procurorii au contestat această sentinţa ca fiind ilegală, solicitând condamnarea învinuiţilor la închisoare. La finele anului trecut, Curtea de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa primei instanţe şi a pronunţat o nouă hotărîre, prin care angajaţii DIP au fost recunoscuţi culpabili şi condamnaţi: şeful serviciului securitate – 4 ani închisoare, iar ofiţerii serviciului regim şi supraveghere ai instituţiei penitenciare la câte 3 ani de detenţie.

De asemenea, toţi trei au fost privaţi de dreptul de a activa în domeniul respectiv timp de 5 ani.

Nemulţumiţi de pedepse, inculpaţii le-au contestat în instanţa ierarhic superioară, solicitând să fie achitaţi, Curtea Supremă de Justiţie le-a respins însă recursul, menţinîndu-le astfel pedepsele aplicate anterior. De notat că, decizia CSJ a fost pronunţată în lipsa inculpaţilor care, în caz că se vor eschiva de la executarea pedepselor vor fi anunţaţi în căutare.

Decizia Curţii Supreme de Justiţie este irevocabilă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.