Caz neobişnuit în Italia. Deşi pe scena teatrului din Pisa se afla celebrul tenor italian Andrea Bocelli, toate privirile erau îndreptate către dirijorul de lângă el. Aceasta pentru că bagheta era mânuită de cele două brațe mecanice ale lui YuMi, robotul umanoid produs în Elveția de societatea ABB.

Robotul a fost vedeta închiderii primului festival internațional de robotică, marți seara, în orașul Pisa.

La această gală, YuMi s-a aflat în fruntea Orchestrei Filarmonice a orașului italian Lucca, dirijând celebra arie ”La Donna e Mobile” a operei Rigoletto de Verdi, cântată de Andrea Bocelli, și interpretări din Puccini ale solistei Maria Luigia Borsi.

Pentru a învăța cum să mânuiască bagheta, YuMi a fost instruit să imite gesturile șefului Orchestrei Filarmonice din Lucca, Andrea Colombini, scrie Agerpres.

“Este foarte flexibil” și are ”aceeași mobilitate ca mine. Dar nu poate în nici un caz să înlocuiască sensibilitatea și emoția unui dirijor, pentru că un robot nu are suflet. Este doar un braț, nu are creier, nici inimă“, a apreciat artistul.

Potrivit șefului de orchestră, YuMi poate cu siguranță să dirijeze piese, dar nu știe să improvizeze sau să interacționeze cu muzicienii.

“Nu este loc pentru improvizație, avem de-a face cu un robot“, a remarcat violonistul Brad Repp, care a participat la concert. “Este distractiv … dar nu reprezintă viitorul“, a conchis el.