PDM revine la inițiativa privind limitarea propagandei ruse în mass-media

Partidul Democrat va reveni la inițiativa legislativă privind limitarea propagandei străine în mass-media, având în vedere că Republica Moldova este ținta unui atac mediatic din partea televiziunilor rusești.

Formațiunea va reveni la un proiect de lege elaborat anterior care va fi discutat cu societatea civilă, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari după ședința săptămânală a formațiunii.

„A fost abordată și chestiunea limitării propagandei străine în mass-media din Republica Moldova. S-a vorbit nu numai o dată și Partidul Democrat a delimitat chestiunea propagandei de acel proiect de lege privind audiovizualul, din simplul motiv de a face o delimitare foarte clară din ele. Totodată aceste probleme sunt discutate pe larg și vreau să vă spun că inclusiv în întrunirile pe care le au deputații, miniștrii, membrii PD cu colegii din UE, din Statele Unite, este o problemă care este bine cunoscută, nu este doar pentru Republica Moldova și este o susținere foarte clară referitor la necesitatea combaterii propagandei. Însă iarăși într-un context foarte clar, public, în lipsa atingerii unor interese și unor drepturi și unor libertăți fundamentale”, a declarat Gămurari.

Amintim că PDM a elaborat un proiect în acest sens în 2016, dar el a fost criticat de unii experți, pe motiv că astfel ar fi încălcate unele drepturi. Acum aceeași reprezentanți ai societății civile au conștientizat pericolele propagandei ruse și cer limitarea propagandei ruse, Gămurari precizând că în urma discuțiilor cu oficiali europeni, s-a ajuns la concluzia privind necesitatea limitării propagandei străine. „Este vorba de abordare. S-a creat impresia că sub pretextul propagandei este vorba de limitarea unor drepturi și posturi TV. Dar s-au ciocnit cu această problemă mai multe state din Europa, inclusiv Ucraina și România. De aceea și se dorește un dialog cu societatea pentru că nu sunt afectate anumite drepturi, dar este vorba de o propagandă clară în special din partea mass-media rusească”, a declarat Gămurari.

El a precizat că proiectul va fi suspus dezbaterilor publice. „Este clar că se va merge pe această cale desul de conștient și cu implicarea activă a societății civile”, a spus el.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.