PDM propune anularea imunității deputaților. Igor Dodon este împotrivă

PDM a înregistrat un proiect din lege care prevede anularea imunității deputaților, iar formaţiunea inițiază colectarea semnăturilor deputaţilor, pentru modificarea Constituției în acest sens, a anunţat luni vicepreședintele democrat, Andrian Candu.

La rândul său, marţi, preşedintele Igor Dodon a anunţat pe pagina sa de Facebook că proiectul democraţilor are drept scop “obținerea unui instrument suplimentar de presiune și șantaj politic” şi că abia după următoarele alegeri parlamentare va putea fi examinat acest proiect.

Astfel, ieri Andrian Candu a declarat presei că PDM pledează pentru reforma clasei politice și integritatea deputaților. În acest sens, urmează să se revină cu acțiuni privind renunțarea la imunitatea parlamentară. Președintele Parlamentului a anunțat că PDM va solicita colegilor din coaliție ca acest proiect să se regăsească pe agenda legislativului din săptămâna curentă.

“Solicităm colegilor din majoritatea parlamentară ca acest proiect să se regăsească în această săptămână pe agenda Parlamentului și să începem procedura de vot. Este cazul să acționăm deja pentru modificarea Constituției ce ține de excluderea imunității deputaților”, a menţionat Candu.

Pe de altă parte, şeful statului Igor Dodon a menţionat că lipsirea imunității parlamentare îi va permite PDM-ului să fie mai „convingător” în negocierile cu propriii parteneri de coaliție.

“De asemenea, guvernarea va încerca să intimideze cu dosare fabricate deputații din opoziție, fie pentru a le închide gura, fie pentru a-i forța să devină „neutri”. Acum, când au în subordine politică Procuratura, SIS-ul, Poliția, guvernarea poate înscena orice, poate inventa peste noapte orice dosare, pentru a se răfui în mod perfid cu forțele de opoziție parlamentară”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, abia după următoarele alegeri parlamentare  se va putea examina serios acest proiect de lege. “Abia atunci, când instituțiile statului vor fi credibile și nu vor mai fi acaparate politic, nu vor avea rolul de instrumente de intimidare, abia atunci renunțarea la imunitate parlamentară va fi rezonabilă. Atunci politicul îi va ceda justiției ce este a justiției”, a mai scris Igor Dodon.

În prezent, potrivit Constituției, deputații nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați, fără acordul Parlamentului. Ridicarea imunităţii legislatorilor se face la solicitarea procurorului general prin votul majorităţii deputaţilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.