Connect with us

Politică

PDM: Aproximativ 350 000 de cetățeni au semnat în favoarea votului uninominal

Publicat

pe

Partidul Democrat a anunţat luni, 20 martie, că timp de două săptămâni, circa 350 000 de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal. Potrivit formaţiunii, este o cifră importantă, care legitimează demersul PDM, iar campania de colectarea a semnăturilor și cea de informare va continua.

“PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă şi nicio persoană, partid sau grup să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

PDM a mai precizat că există un grup de ong-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal, şi chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, este important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice.

În acest context, democraţii fac apel la reprezentanții societății civile “să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță  în acest proces, astfel încât să fie o dezbatere cât mai obiectivă și benefică”.

Totodată, PDM aşteaptă să asculte în cadrul dezbaterilor opiniile partidelor. Democraţii susţin că boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special.

Formaţiunea reaminteşte că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, iar faptul  că acum se opun reformării clasei politice și refuză să participe la dezbateri “nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova”.

“PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea,  PDM cheamă toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor”, se mai arată în comunicatul formaţiunii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

În componența Guvernului se vor regăsi doar doi viceprim-miniștri

Publicat

pe

De către

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, reducerea numărului de viceprim-miniștri. Revizuirea structurii conducerii Guvernului are loc în contextul reformei executivului.

La solicitarea premierului, în componența Guvernului urmează să se regăsească doi viceprim-miniștri, domeniile de competență ale cărora vor fi atribuite ulterior.

Pentru facilitarea procesului decizional orientat spre realizarea priorităților de integrare europeană și reintegrare a țării, a fost exclusă calitatea de viceprim-miniștri ministrului economiei și infrastructurii și ministrului afacerilor externe și integrării europene.

Parlamentul a aprobat noua Lege cu privire la Guvern în iulie 2017.

Urmare a reorganizării Guvernului a fost redus numărul de ministere de la 16 la 9. Raționalizarea respectivă a avut la bază prioritățile de dezvoltare social-economică și angajamentele ce reies din procesul de integrare europeană.

Citește mai departe

Politică

Parlamentul a ratificat Acordurile cu UE privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Acordul de împrumut și cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova şi Memorandumul de înţelegere.

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, acordată de către Uniunea Europeană reprezintă o operaţiune de finanţare în valoare de până la 100 milioane euro, dintre care 60 milioane urmează să fie furnizate sub formă de împrumut şi 40 milioane euro sub formă de grant.

Sumele oferite vor fi debursate în trei tranşe egale în anul 2018. Debursarea banilor va avea loc în funcţie de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului cu Fondul Monetar Internațional şi a celor 28 de condiţionalităţi convenite între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Maturitatea împrumutului este de maxim 15 ani.

Intrarea în vigoare a Acordului va crea condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice şi va contribui la reducerea sărăciei în Republica Moldova.

Documentele au fost susținute cu votul a 69 de deputați.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon refuză să declare 16 decembrie Zi de doliu național

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon refuză să declare ziua de sâmbătă, 16 decembrie, Zi de doliu național în memoria Regelui Mihai al României.

“Președintele Republicii Moldova nu consideră că e cazul ca Republica Moldova să declare zi de doliu ca urmare a decesului unui conducător sau monarh al altui stat”, a scris pe pagina sa de Facebook consultatntul principal în Serviciul de presă al Președinției, Carmena Sterpu.

“Cu tot respectul pentru țara vecină și poporul român, transmitem încă o dată condoleanțele noastre în legătură cu decesul Regelui Mihai I”, a adăugat aceasta.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat astăzi că va face un demers către preşedintele Igor Dodon, să proclame 16 decembrie Zi de doliu național în Republica Moldova.

“Astăzi voi face demers adresat preşedintelui Dodon pentru a declara ziua de 16 decembrie – Zi de doliu Naţional, pentru a păstra tradiţia lăsată de preşedintele Timofti, dar luând în considerare şi istoria ce ne leagă de Familia Regală. Ar fi foarte bine să fie declarată zi de doliu naţional. Sper să preşedintele Dodon va accepta această propunere, iar sâmbătă vom avea zi de doliu naţional”, a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viață la 5 decembrie, la reședința privată din Elveția. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, la 16 decembrie 2017.

 

Citește mai departe

Ultimele Știri

Politică6 ore în urmă

În componența Guvernului se vor regăsi doar doi viceprim-miniștri

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, reducerea numărului de viceprim-miniștri. Revizuirea structurii conducerii Guvernului are loc în contextul...

Externe8 ore în urmă

Putin îl urăște atât de mult, că nici nu-i pronunță numele

Refuzul lui Vladimir Putin de a pronunța în mod public numele lui Alexei Navalnîi, principalul său opozant politic, poate fi...

Social9 ore în urmă

Inagurarea Târgului de Crăciun: Cel mai mare patinoar din țară, un carusel, dar și căsuțele din lemn aşteaptă vizitatorii //VIDEO

Târgul de Crăciun, cu genericul „Acasă de Crăciun” este inaugurat la Chişinău. Acesta este amplasat în perimetrul străzilor Bănulescu-Bodoni și...

Politică11 ore în urmă

Parlamentul a ratificat Acordurile cu UE privind asistenţa macrofinanciară pentru Republica Moldova

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, Acordul de împrumut și cel de grant cu Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară...

Social12 ore în urmă

Util! Vor fi organizate parcări temporare, în legătură cu inaugurarea „Târgului de Crăciun” în centrul Chişinăului

Primăria Chişinău a informat că în seara zilei de astăzi, 15 decembrie, vor fi organizate mai multe parcări temporare în...

Social12 ore în urmă

Bogdan Zumbreanu, votat de Parlament în funcția de şef al CNA

Bogdan Zumbreanu a fost votat astăzi de Parlament la funcția de președinte al Centrului Național Anticorupție. Candidatura acestuia a fost...

Diverse13 ore în urmă

IMAS: Moldovenii au cea mai mare încredere în Igor Dodon, Maia Sandu și Pavel Filip

Cei mai mulți moldoveni au încredere, în continuare, în președintele Igor Dodon, liderul PAS, Maia Sandu și prim-ministrul Pavel Filip....

Advertisement

Opinii