Connect with us

Politică

PDM: Aproximativ 350 000 de cetățeni au semnat în favoarea votului uninominal

Publicat

pe

Partidul Democrat a anunţat luni, 20 martie, că timp de două săptămâni, circa 350 000 de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal. Potrivit formaţiunii, este o cifră importantă, care legitimează demersul PDM, iar campania de colectarea a semnăturilor și cea de informare va continua.

“PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă şi nicio persoană, partid sau grup să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

PDM a mai precizat că există un grup de ong-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal, şi chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, este important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice.

În acest context, democraţii fac apel la reprezentanții societății civile “să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță  în acest proces, astfel încât să fie o dezbatere cât mai obiectivă și benefică”.

Totodată, PDM aşteaptă să asculte în cadrul dezbaterilor opiniile partidelor. Democraţii susţin că boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special.

Formaţiunea reaminteşte că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, iar faptul  că acum se opun reformării clasei politice și refuză să participe la dezbateri “nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova”.

“PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea,  PDM cheamă toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor”, se mai arată în comunicatul formaţiunii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ambasadorul Ambasadorul R. Moldova în Rusia Andrei Neguță revine la Moscova

Publicat

pe

De către

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, va reveni la Moscova, după ce în decembrie 2017 a fost rechemat pentru o perioadă nedeterminată de către autoritățile de la Chișinău în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul unei conferințe comune de presă cu viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin.

”În urma discuțiilor bilaterale cu domnul Karasin, s-a manifestat interesul pentru dezvoltarea dialogului moldo-rus. Un prim pas în această direcție este revenirea în aceste zile a ambasadorului Andrei Neguța la Moscova”, a declarat Tudor Ulianovschi.

Cei doi oficiali au declarat că, în cadrul întrevederii, au discutat stadiul actual al relațiilor moldo-ruse, pozițiile părților în marja unor probleme existente în dialogul bilateral, precum și identificarea soluțiilor de depășire a acestora.

Grigori Karasin se află în perioada 20 – 22 martie într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Andrei Neguță, ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, a fost rechemat la Chișinău la 18 decembrie curent, pentru o perioadă nedeterminată. Atunci Diplomația de la Chișinău a precizat că decizia a fost luată în legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova, intensificarea acestora în ultima perioadă şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri.

Citește mai departe

Politică

Comisia de la Veneția: Sistemul electoral din R.Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale

Publicat

pe

De către

Comisia de la Veneția reiterează faptul că sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat împotriva recomandărilor sale și că nu a fost găsit consensul în societate pe marginea acestui subiect, scrie Radio Chișinău.

Astăzi a fost publicată opinia comună a misiunii Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului (ODIHR), ca urmare a unei vizite de documentare la Chișinău, în ianuarie 2018.

Experții menționează că nu au fost înlăturate lacunele formulate încă în iunie 2017, atunci când reprezentanții  celor două instituții au subliniat lipsa de consens privind trecerea la sistemul electoral mixt și existența riscului ca unii candidați să poată fi influențați de oameni de afaceri și grupuri de interese.

Recunoscând decizia suverană a parlamentarilor moldoveni cu privire la sistemul electoral, s-a recomandat ca în contextul actual al Republicii Moldova, sistemul electoral să rămână neschimbat, iar Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului regretă că această recomandare fundamentală nu a fost respectată.

Rămâne de văzut cum va fi pus în practică sistemul mixt la viitoarele alegeri, se mai arată în opinia comună.

Experții europeni mai subliniază că independența comisiei privind delimitarea circumscripțiilor electorale ar fi fost afectată de faptul că Guvernul a avut o discreție prea largă la determinarea componenței sale.

Recomandările lor se mai referă la necesitatea de a reduce pragul de acces în Parlament, la revizuirea periodică a limitelor circumscripțiilor uninominale și la necesitatea de a formula mecanisme de contestare a deciziilor organelor electorale, mai precizează Radio Chișinău.

Citește mai departe

Politică

O declarație simbolică de unire a României cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara

Publicat

pe

De către

În anul Centenarului, o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova ar putea fi semnată la Timișoara, după ce unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean a făcut un demers în acest sens. Documentul, va fi supus votului consilierilor județeni pe 29 martie, scrie Digi24.ro.

”Românii în proporție de 80 la sută își doresc unirea cu Republica Moldova”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ, Timiș.

Documentul a fost depus deja la secretariatul Consiliului Județean Timiș. Acesta nu va avea niciun impact, în afară de cel declarativ. Roxana Iliescu, vicepreședintele instituției, le cere consilierilor județeni din Timiș să susțină declarația și, implicit, unirea României cu Republica Moldova.

“Consider că cum, în 2018 în an de sărbătoare când celebrăm 100 de ani pe 27 martie 1918 un gest mai potrivit din partea noastră n-ar fi decât semnarea acestei declarații de reunire”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreședintele CJ, Timiș.

100 de localități din Republica Moldova și-au exprimat deja dorința de unire cu România.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Externe8 ore în urmă

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite

Statul american Mississippi a adoptat cea mai dură lege anti-avort din Statele Unite. Avortul este interzis după 15 săptămâni de...

Social8 ore în urmă

Ministerul Apărării despre eliminarea serviciului militar obligatoriu: Planul de acțiuni este aproape finalizat

Ministerul Apărării a anunțat astăzi că planul de acțiuni privind profesionalizarea Armatei Naţionale este aproape finalizat şi urmează a fi...

Economie9 ore în urmă

O platformă de laboratoare ultramoderne a fost inaugurată la Universitatea Tehnică a Moldovei

O platformă de laboratoare ultramoderne TIC și Ingineria Sistemelor – CIRCLE a fost inaugurată astăzi în cadrul Universității Tehnice a...

Economie10 ore în urmă

Kaufland anunță investiții de 100 de milioane de euro în următorii trei ani și 1000 de locuri de muncă

Evoluțiile în implementarea proiectului investițional Kaufland în Republica Moldova au fost examinate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu...

Social11 ore în urmă

25 martie: Fiecare localitate care a semnat Declarație de Unire cu România va primi în dar un drapel personalizat

Reprezentanții tuturor localităților din Republica Moldova care au semnat Declarații de Unire cu România și-au anunțat prezența la Marea Adunare...

Economie12 ore în urmă

Noi prețuri la carburanți. Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 20 martie, prețul plafon la benzină şi a scăzut cel la...

Politică12 ore în urmă

Ambasadorul Ambasadorul R. Moldova în Rusia Andrei Neguță revine la Moscova

Ambasadorul R.Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguță, va reveni la Moscova, după ce în decembrie 2017 a fost rechemat pentru...

Advertisement

Opinii