Partidul Democrat a anunţat luni, 20 martie, că timp de două săptămâni, circa 350 000 de cetățeni din toată țara au semnat în favoarea votului uninominal. Potrivit formaţiunii, este o cifră importantă, care legitimează demersul PDM, iar campania de colectarea a semnăturilor și cea de informare va continua.

“PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă şi nicio persoană, partid sau grup să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat”, se arată într-un comunicat al formaţiunii.

PDM a mai precizat că există un grup de ong-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal, şi chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, este important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice.

În acest context, democraţii fac apel la reprezentanții societății civile “să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opozititiei și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță  în acest proces, astfel încât să fie o dezbatere cât mai obiectivă și benefică”.

Totodată, PDM aşteaptă să asculte în cadrul dezbaterilor opiniile partidelor. Democraţii susţin că boicotarea discuțiilor publice, anunțată de unele partide, neagă însuși statutul de partid în general și pe cel de partid de opoziție în special.

Formaţiunea reaminteşte că unele partide au avut în programul lor politic sau electoral conceptul de sistem uninominal sau de sistem mixt, au promovat intens aceste idei, iar faptul  că acum se opun reformării clasei politice și refuză să participe la dezbateri “nu demonstrează cât de aprig luptă ele cu PDM, ci cât de mult dezinteres manifestă față de cetățenii Republicii Moldova”.

“PDM consideră ca dezbaterile privind votul uninominal reprezintă un moment important al adevărului în ceea ce privește modul în care cei care trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, societatea civilă și partidele politice, fac cu adevărat acest lucru. Fuga de dezbatere, reacțiile emoționale, manifestările obsesive, nu pot rezolva temele care preocupă societatea. De aceea,  PDM cheamă toate partidele și societatea civilă la un dialog deschis și constructiv, în care sa găsim cele mai bune soluții pentru a îndeplini dorința cetățenilor”, se mai arată în comunicatul formaţiunii.