PDM acordă sprijin politic pentru realizarea reformei organelor de drept

Partidul Democrat din Moldova a decis să acorde sprijin politic pentru reforma organelor de drept, ce are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiuni și crearea unui mediu de afaceri prietenos, care stimulează și protejează libera inițiativă.

Propunerea legislativă elaborată de Ministerul Justiției a fost discutată în ședința săptămânală a PDM, la care a fost prezentat un prim concept de reformă.

Vicepreședintele PDM Sergiu Sîrbu a declarat în cadrul briefingului de presă că aceste concept cuprinde şi observațiile pe care mediul de afaceri le-a transmis, inclusiv investitorii străini, observații care țineau de abuzurile ce timp de mulți ani s-au făcut în ceea ce privește activitatea din acest domeniu.

”PDM își dorește o accelerare a implementării reformelor, o dinamizare a acestui proces și este gata să sprijine politic toate inițiativele care vin pe această direcție. Propunerea legislativă pentru care s-a cerut astăzi suportul politic, are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismelor de protecţie împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziţii abuzive şi ridicarea actelor, acţiuni care fac imposibilă activitatea economică”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Potrivit lui Sîrbu, proiectul mai propune crearea unei legături strânse între mecanismele eficiente de remediere voluntară a încălcărilor, repararea prejudiciului cauzat şi calificarea faptei non violente cu caracter economic prin prisma normei penale.

Astfel, conform proiectului, o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este de nivelul gravității care prezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea și siguranța persoanelor, mediului înconjurător etc. Se intenționează ca la infracţiunile economice să se pună mai întâi accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greșelilor și prevenirea unor greșeli viitoare.

”Astăzi, de multe ori se întâmplă că în cazul unor încălcări, se fac percheziții, se ridică acte, utilaje, activitatea companiei este blocată, iar până se clarifică lucrurile, acel agent economic are de suferit. La moment, legislația nu oferă un mecanism de remediere a încălcărilor cu restituirea prejudiciilor. Vrem ca sancțiunile să fie proporționale acelor încălcări și doar dacă recidivează, agentul economic să fie pasibil privațiunii de libertate”, a explicat Sergiu Sîrbu.

La fel, potrivit inițiativei legislative, organele cu funcţii de control de stat ar urma să capete competențe exclusive de constatare a unui șir de acțiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal și contravenții prevăzute de Codul Contravențional.

”Scopul general al acestei inițiative este să eliminăm abuzurile asupra mediului de afaceri. Am început cu acel moratoriu, care a dat rezultate foarte bune în acea primă etapă, dar am promis că vom face noi pași spre o reglementare legală care să elimine la maxim posibilitatea comiterii unor abuzuri asupra celor care fac afaceri în Republica Moldova”, a mai punctat vicepreședintele PDM.

În scurt timp, Ministerul Justiției va lansa consultările publice pe marginea acestui proiect.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.