PCRM: Vrem şcoli ca pe vremea sovieticilor

Partidul Comuniștilor a anunţat marţi, 2 septembrie, că va organiza, începând de astăzi, acțiuni de protest în fața Guvernului.Comuniştii cer încetarea optimizării şcolilor, revizuirea Codului Educaţiei şi atribuirea primăriilor a dreptului de a decide dacă să se închidă sau nu şcolile din localitate.

 Maria Postoico, şefa fracţiunii parlamentare a PCRM, a menţionat la o conferinţă de presă că, în opinia comuniştilor, optimizarea numărului de instituţii de învăţământ preuniversitar s-ar fi făcut prin „tăieri chirurgicale”. „ Au fost lichidate şcoli şi cu o sută, 60 sau 90 de copii. Pentru noi o şcoală cu 60 de copii este o normalitate , pentru că astfel de şcoli au fost şi în perioada sovietică. Au fost şcoli şi cu 60, 70 de copii care erau întreţinute”, a spus Maria Postoico.

La aceeaşi conferinţă de presă, deputatul Ina Şupac a citit o declarație adresată prim-ministrului și ministrului Educației, în care sunt formulate revendicările comuniştilor în domeniul educaţiei.

Moldova.org reaminteşte că la adoptarea noului Cod al Educaţiei în Parlament, Maia Sandu, ministrul Educaţiei, a declarat că documentul va oferi şanse egale în educaţie şi studii de calitate; că odată cu introducerea învăţământului obligatoriu până la 18 ani tinerii vor putea face o meserie, integrându-se ulterior pe piaţa muncii; că Inspectoratul Şcolar va asigura o calitate unică de predare la nivel de ţară, nu cu diferenţe de la raion la raion, ca acum; că dascălii vor fi evaluaţi şi vor ocupa un post la catedră în urma unui concurs; că managerii şcolari vor fi limitaţi în mandate; că elevii vor putea alege dintre materiile opţionale etc.

„Sunt reforme dificile, care nu au deloc un caracter populist, ba din contră nu pică deloc bine înainte de alegeri. Dar este foarte important să adoptăm acest cod acum, nu-l mai putem amâna“, a declarat atunnci ministrul Educaţiei Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.