PCRM a inițiat o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Reacţia PDM

Deputaţii PCRM din Parlament au inițiat o moțiune simplă împotriva judecătorilor Curții Constituționale. Comuniştii acuză că președintele CC ar fi făcut mai multe declaraţii contrare statutului său de judecător și că Înalta Curte ar manifesta “o vădită părtinitate” la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară.

“Preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panțâru a făcut mai multe declaraţii de presă contrare statutului său de judecător, acesta publicând mai multe articole unioniste şi contrare adevărului istoric(…).

Totodată, Înalta Curte, în actuala componenţă, manifestă o vădită părtinitate la examinarea cauzelor cu care sunt sesizate în raport cu opoziţia parlamentară. Astfel, majoritatea sesizărilor opoziţiei sunt respinse la faza admisibilităţii”, se arată în textul moţiunii deputaţilor PCRM.

Fracţiunea PCRM a îndemnat şi alți deputați să semneze moțiunea pentru a fi înregistrată în Parlament și pentru a iniția procedura de demitere a judecătorilor constituționali.

Pe de altă parte, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu a catalogat acțiunea PCRM drept “un act nihilist, din punct de vedere juridic”. Parlamentarul a precizat că judecătorii constituționali nu pot fi demiși prin moțiune sau din motive politice.

„Această acțiune reprezintă cel puțin un nihilism, din punct de vedere juridic. Nu este posibil să înaintezi moțiune CC. Moțiunile simple se înaintează doar în privința acțiunilor guvernamentale, în privința unor miniștri, în privința unor acțiuni ale puterii executive, nici într-un caz nu pot fi înaintate moțiuni împotriva unor autorități independente și autonome. Colegii din PCRM au confundat toată procedura. Consider că au făcut-o intenționat. Experiența lor legislativă e una bogată, ar fi trebuit să știe”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.