Pavel Filip: Am văzut cozi la ministerul Educației și cel al Justiției şi am sesizat personal organele de drept

Premierul Pavel Filip a dezvăluit astăzi că percheziţiile desfăşurate de CNA şi procurorii anticorupţie la Ministerul Educaţiei şi cel al Justiţiei au avut loc, după ce el personal a sesizat organele de drept când a văzut cozile la ministerele respective.

„Cu părere de rău, constat, şi pentru asta trebuie să ne cerem scuze în faţa cetăţenilor noştri, ca există bariere birocratice create artificial de către unii funcţionari”, a menţionat Pavel Filip.

Premierul a menţionat că biroul care se ocupă de autentificarea diplomelor de studii activa conform unei scheme defectuoase: se lucra de doua ori pe săptămână şi doar câte două ore se eliberau actele, astfel creânduse cozi.

Această situaţie a favorizat aplicarea schemei în care au fost implicaţi intermediari şi funcţionari publici care pretindeau și primeau mită în schimbul urgentării perfectării diplomelor de studii.

Astfel de fenomene se mai înregistrează la instituţiile care prestează servicii cetăţenilor, funcţionarii impun bariere pentru a scoate bani din buzunarele celor care doresc să urgenteze serviciile”, a spus Pavel Filip.

În context, premierul a cerut organelor competente să ancheteze cazul, iar vinovaţii să fie pedepsiţi, subliniind că aceeași poziție o va avea ori de câte ori va afla despre nereguli și ilegalități în funcționarea instituțiilor statului.

Să fie un semnal pentru toţi ceilalţi, pentru instituţiile care oferă servicii. Or, să nu uităm că trebuie să oferim servicii calitative cetăţenilor. Nu mă voi opri personal şi vă îndemn şi pe voi, colegi, să luptăm cu aceste bariere care pot fi eliminate. Asta nu necesită investiţii suplimentare, ci o altă atitudine”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.

Reaminitim că la 21 august patru persoane, dintre care o angajată a Ministerului Educaţiei şi trei intermediari, au fost reţinute de procurorii anticorupţie şi CNA. Bănuiţii sunt cercetaţi pentru că ar fi pretins şi primit bani pentru urgentarea perfectării diplomelor de studii din Republica Moldova, precum şi din străinătate, confirmării autenticităţii şi apostilării acestora.

Pentru serviciile lor, care constau în eliberarea actelor în câteva ore sau zile, ei pretindeau câte 50 de euro pentru un document, iar sumele pretinse pentru întregul set de acte variau între 250 de euro şi 1500 de euro.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.