Connect with us

Social

Pavel Filip a solicitat urgentarea reparației Institutului de Zoologie: Să-mi spuneți cine și când va începe a efectua aceste lucrări

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip s-a referit astăzi la situația deplorabilă în care se află, în prezent, Institutul de Zoologie și Microbiologie al Academiei de Științe a Moldovei, după producerea unui incendiu în clădire, la 20 aprilie.

La scurt timp după devastarea clădirii, a fost organizată o ședință a comisiei pentru situațiile excepționale, în care s-a decis alocarea banilor pentru a repara acoperișul instituției.

”Noi nu ne-am putut permite ca ploile să distrugă această clădire în continuare, de aceea am alocat banii din bugetul statului pentru reparație. Iar după identificarea celui vinovat, acesta urma să restituie cheltuielile pe care le-a suportat statul”, a menționat Pavel Filip.

În prezent, angajații instituției activează în condiții drastice, iar în urma ploilor apa pătrunde în laboratoare. Astfel, premierul a solicitat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării dar și Ministerului Economiei să urgenteze măsurile pentru reparația acoperișului Institutului de Zoologie.

Totodată, Pavel Filip a cerut să fie stabilite cauzele tărăgănării procesului de renovare a acoperișului clădirii. ”Dacă avem bariere de ordin birocratic, înseamnă că trebuie să intervenim și să modificăm acest lucru. O să rog Ministerul Finanțelor să vedem care este problema”, a subliniat prim-ministrul.

De asemenea, șeful Executivului a mai menționat că este necesar în regim de urgență să fie desfășurate procedurile de achiziții. ”Vă rog, nu mai departe decât în ziua de mâine să avem răspunsurile și să-mi spuneți, concret, cine și când va începe a efectua aceste lucrări”, a adăugat Pavel Filip.

Institutul de Zoologie și Microbiologie a fost devastat, în data de 20 aprilie curent, de un incendiu puternic. Focul a afectat o suprafaţă de trei mii de metri pătraţi de acoperiş.

Directorii celor patru institute științifice, care activează în blocul Institutului de Zoologie al AȘM, au solicitat factorilor de decizie să urgenteze alocarea banilor pentru reparația acoperișului instituției, care a fost mistuit de un incendiu în luna aprilie. Potrivit lor, ploile torențiale din ultima perioadă „au făcut ravagii în zeci de birouri, apa în birourile de la etajul patru fiind până la genunchi”.

Potrivit unui comunicat al AȘM, în timpul ploilor, echipamentele din birouri, utilaje, tehnica au fost acoperite cu peliculă, iar cu halatele cercetătorilor erau învelite mai ales aparatele scumpe, pentru ca să nu transpire de la peliculă.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

R.Moldova a fost aleasă în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS

Publicat

pe

De către

Republica Moldova a fost aleasă astăzi, în calitate de membru al Comitetului Permanent al Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății, în cadrul celei de-a 68-a Sesiune a forumului, care se desfășoară la Roma, Italia, în perioada 17-20 septembrie 2018.

Țara noastră va deţine mandatul de membru al Comitetului Permanent BRE OMS pe un termen de trei ani, începând cu data alegerii.

Numirea Republicii Moldova la acest post este o recunoaștere a progreselor realizate de țara noastră în implementarea politicilor de sănătate recomandate de OMS, în scopul accesului universal la servicii de sănătate a populației.

Comitetul Permanent al BRE OMS este constituit din 12 reprezentanţi ai celor 53 de țări membre ai Biroului European al OMS, care aprobă programele și politicile la nivel regional, ce urmează să fie implementate de statele membre.

Menționăm că Republica Moldova a devenit membru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în anul 1992, cooperarea în cadrul OMS fiind realizată în baza Acordurilor Bienale de cooperare.

Citește mai departe

Social

În capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi. Vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate

Publicat

pe

De către

Pe parcursul anului 2018, în capitală vor fi amenajate 5 terenuri de sport multifuncționale noi, câte unul în fiecare sector al municipiului. Obiectivele vor fi instalate în curțile blocurilor de locuințe, în locul celor vechi.

Terenurile vor avea gazon artificial, vor fi îngrădire și iluminate pe timp de noapte. Pe aceste obiectivele sportive, cetăţenii vor putea practica minifotbalul și baschetul.

Primăria Chișinău a anunțat că a demarat lucrările de amenajare a primului teren de sport. Este vorba de un terenul sportiv din str. Miron Costin, 10.

În anul 2018, terenuri de sport multifuncţionale vor fi amenajate pe următoarele adrese:

– str. Miron Costin, 10 – sectorul Râșcani;
– str. Drumul Crucii, 95 – sectorul Buiucani;
– str. Academiei, 9/1 – sectorul Centru;
– bd. Cuza Vodă, 45 – sectorul Botanica;
– bd. Mircea cel Bătrân, 58 – sectorul Ciocana.

Pentru amenajarea terenurilor de sport multifuncţionale în bugetul municipal Chişinău au fost prevăzute circa 4 milioane lei.

Citește mai departe

Social

Ataşaţii apărării, acreditaţi în R. Moldova, au efectuat o vizită în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”

Publicat

pe

De către

Ataşaţii apărării, acreditaţi în Republica Moldova, au efectuat astăzi o vizită de documentare în Brigada de infanterie motorizată „Dacia”, dislocată în municipiul Cahul.

În cadrul vizitei, cei 23 diplomaţi militari din Republica Belarus, Cehia, Italia, Lituania, Polonia, România, Federaţia Rusă, SUA, Suedia, Turcia, Ucraina, precum şi din cadrul Misiunii OSCE în Republica Moldova s-au familiarizat cu structura, rolul şi misiunile brigăzii, obiectivele de instruire stabilite pentru anul curent şi activităţile externe la care participă efectivul în termen şi prin contract al unităţii.

De asemenea, ataşaţii s-au documentat cu infrastructura Brigăzii “Ştefan cel Mare”, tehnica militară şi armamentul din dotarea unităţii.

Potrivit şefului Direcţiei planificare strategică a Marelui Stat Major, colonel Sergiu Vicol, vizita a fost desfăşurată la solicitarea corpului de ataşaţi militari şi a avut ca obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale pe dimensiunea militară.

De menţionat că în anul curent, ataşaţii apărării acreditaţi în ţara noastră au efectuat vizite similare în trei unităţi ale Armatei Naţionale.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com