Prim-ministrul, Pavel Filip, va participa luni, 17 iulie, împreună cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la inaugurarea punctului comun moldo-ucrainean de trecere a frontierei de stat Cuciurgan-Pervomaisc.

Acţiunea se înscrie în contextul realizării înţelegerilor convenite între Republica Moldova şi Ucraina şi, în particular, a Acordului interguvernamental privind organizarea controlului în comun şi a Protocolului interdepartamental semnat de cele două state.

Proiectul este implementat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul politicii de vecinătate, vizând modernizarea managementului integrat al frontierelor şi are la bază standardele şi cele mai bune practici europene.

Efectuarea controlului în comun în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc are drept scop de a facilita traficul de mărfuri, a mijloacelor de transport şi persoanelor fizice conform principiului „o singură oprire – un singur ghişeu”.

Astfel, aceasta va avea loc prin efectuarea procedurilor vamale necesare pentru desfăşurarea operaţiunilor de export-import de bunuri în regiunea transnistreană, inclusiv a celor accizabile, reducerea considerabilă a timpului de control în vamă şi a cheltuielilor de transport, precum şi prin controlul selectiv al mijloacelor de transport şi al mărfurilor.