Pavel Filip se arată convins că Guvernul va trece de moţiunea de cenzură: Este un demers populist şi electoral

Premierul Pavel Filip se arată convins că moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să fie susţinută de Parlament. „Este un demers populist și electoral, care nu ține cont de interesul oamenilor”, a declarat miercuri, 28 septembrie, Pavel Filip în debutul şedinţei de Guvern.

Acest pachet de șapte legi pe care ne-am asumat răspunderea înseamnă legi foarte importante şi vreau ca şi oamenii să ştie că aceste legi, dincolo de importanţa lor  pentru Republica Moldova, mai reprezintă şi o parte din precondiţiile Fondului Monetar Internaţional”, a menţionat prim-ministrul.

Pavel Filip a spus că, făcând un joc de logică, trebuie de spus tuturor ce înseamnă un program cu FMI aprobat în luna octombrie. “Asta ar însemna aproape 25 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional, 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială și aproximativ 55 de milioane de euro de la Uniunea Europeană”, a precizat oficialul.

Premierul a mai menţionat că deciziile corespunzătoare au fost coordonate atât cu majoritatea parlamentară, cât şi cu partenerii de dezvoltare. Astfel, “chiar şi decizia ce vizează emiterea obligaţiunilor de stat în legătură cu datoria celor trei bănci lichidate, ar însemna cheltuieli de circa 750 de milioane de lei, or finanţarea externă care se va deschide urmare a adoptării pachetului de legi va depăşi mult această sumă şi va constitui peste 3 miliarde de lei”.

Premierul s-a arătat încrezător că Guvernul va trece cu bine şi de această a doua moţiune de cenzură.

Reamintim că președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a depus marţi, 27 septembrie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip, care care și-a asumat răspunderea pentru un pachet de şapte legi referitoare la sectorul bancar.

Liderul PSRM Igor Dodon a declarat că moțiunea fost susținută de 37 deputați – 24 de deputați PSRM, 5 din PCRM și 8 din PLDM. Guvernul poate fi demis prin moțiune de cenzură cu a votul a 51 de deputați.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.