Pavel Filip: România și-a reconfirmat intențiile de a contribui la creșterea securității energetice a Republicii Moldova

Proiectele de interconectare energetică și perspectiva operaționalizării gazoductului Ungheni-Chișinău au fost discutate astăzi, de premierul Pavel Filip și prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, aflată în prima sa vizită de lucru în țara noastră.

Șefii de Guverne au salutat deschiderea la Chişinău a reprezentanţei companiei românești de transport a gazelor naturale „Transgaz” şi decizia acesteia de a participa la concursul investiţional de privatizare a întreprinderii de stat „Vestmoldtransgaz”.

Ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfășurarea concursurilor de privatizare a anunțat că întreprinderea moldovenească SRL „Eurotransgaz” și compania românească „Transgaz” SA, ca asociat unic, a fost anunțat câștigător al competiției.

În context, premierul Pavel Filip a subliniat că prin intermediul acestui exercițiu, „Transgaz” România și statul român și-au reconfirmat bunele și serioasele intenții de a contribui la creșterea securității energetice a statului nostru.

”Această investiție ne va permite să diversificăm sursele de import a gazelor naturale, fapt care stă la baza securității energetice a unui stat. Va avea de câștigat nu doar investitorul, nu doar statul român sau Republica Moldova, dar, în final, vor avea de câștigat consumatorii de gaze naturale, cetățenii Republicii Moldova”, a subliniat Pavel Filip.

SRL „Eurotransgaz” și-a confirmat intenția de a-și asuma obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termeni de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 milioane de euro.

”Operaționalizarea interconectorului Ungheni-Chișinău reprezintă o prioritate nu numai pentru București și Chișinău, ci este un proiect major, cu relevanță regională pe agenda Uniunii Europene în cadrul politicii privind dimensiunea estică”, a adăugat premierul Viorica Dăncilă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.