Pavel Filip a oferit precizări privind creditul transferat în datorie publică

Decizia privind transferarea creditului de urgență în datorie publică este una necesară în contextul negocierilor cu FMI, iar suma este mult mai mică decât cea vehiculată de unii politicieni de opoziție, a declarat premierul Pavel FIlip marți, de la tirbuna Parlamentului, în cadrul ședinței speciale a Parlamentului.

În plus, potrivit premierului, despre această soluție se cunoștea demult, inclusiv atunci când a fost votată în Guvern “de acei politicieni care acum sunt în opoziție și o critică”.

Era singura soluție și este necesară pentru a debloca fondurile externe, atât din partea FMI cât și a UE. Este o chestiune de responsabilitate față de țară, cetățeni și partenerii externi. Această asumare este pasul care trebuie făcut pentru reluarea finanțării internaționale și continuarea asigurării stabilității țării. Legislația este coordonată cu partenerii externi și va reda încrederea în Moldova și este singura soluție viabilă în acest moment”, a explicat Pavel Filip.

Cât priveşte „concursul populismelor și al manipulărilor” din partea unor politicieni, oficialul a  precizat că suma care va rămâne în mod real la datoria publică până la urmă nu e cunoscută. „Nu e vorba nici azi de un miliard așa cum se spune. Din suma respectivă se vor scădea toate sumele recuperate inclusiv prin intermediul investigației companiei Kroll. Important este ca suma recuperată să fie cât mai mare ca să reducem la maximum suma trecută la datoria publică”, a spus el.

De asemenea, premierul Filip a precizat că banii respectivi au fost dați celor trei bănci ca să întoarcă depozitele cetățenilor. „Ce nu se spune că acești bani au fost dați de BNM pentru ca deponenții celor trei bănci să nu aibă de suferit și să le fie salvate economiile. A fost un pas necesar pentru a salva oamenii de o criză și să nu sufere din cauza iresponsabilității unora”, a adăugat el.

Pavel Filip amai spus că ceea ce a făcut acum Guvernul este să execute de fapt două hotărâri de Guvern anterioare, unde se preciza foarte clar modalitatea prin care se va acționa – respectiv emiterea titlurilor de stat.

“De asta mă miră să văd politicieni din opoziție care au votat această hotărâre iar astăzi critică doar pentru că nu mai sunt la guvernare”, a adăugat Filip.

Premierul a menţionat că este necesar ca cei vinovați să fie trași la răspundere. „Aceasta nu înseamnă că vinovații nu trebuie să răspundă. Dimpotrivă trebuie să răspundă mai mult ca oricând în fața celor pe care i-au furat – a cetățenilor”, a conchis oficialul.

Precizăm că Guvernul şi-a asumat luni, 26 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului pentruun pachet de şapte legi. Cel mai criticat dintre acestea de opoziţie a fost cel prin care Guvernul și-a asumat răspunderea pentru transformarea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate celor trei bănci falimentare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.