Pavel Filip: Moldova nu-și poate permite o armată mare, dar poate și trebuie să-și permită o armată profesionistă

Premierul Pavel Filip a vizitat astăzi Baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, unde a discutat cu militarii despre condițiile de activitate, dar și s-a informat despre procesul de pregătire a militarilor. Oficialul a asistat și la exercițiul multinațional „Scutul de foc – 2018”, care se desfășoară aici.

În cadrul vizitei, premierul a remarcat că în urma aprobării programului „Armata profesionistă 2018-2021”, în acest an numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400. Conform planului, pentru 2019 numărul militarilor în termen va scădea cu încă 1000, astfel încât, din 2021 serviciul militar nu va mai fi obligatoriu.

„În sfârșit, noi avem o viziune pentru domeniul apărării. Republica Moldova nu poate întreține o armată foarte mare, dar suntem obligați să avem o armată bine pregătită și profesionistă. Și, desigur, îmi doresc să folosiți armele doar în timpul aplicațiilor militare și antrenamentelor”, a spus premierul.

Prim-ministrul a asistat și la exercițiul multinațional „Scutul de foc – 2018”, care se desfășoară în scopul instruirii comune a armatelor ţărilor partenere.

La acest antrenament participă circa 800 de militari din subdiviziunile de artilerie ale Armatei Naţionale, reprezentanţi ai Trupelor de Carabinieri, precum şi contingente din România şi Statele Unite ale Americii. În context, premierul a mulțumit partenerilor pentru sprijinul oferit.

În cadrul Programului Inițiativa Globală pentru Operațiuni de Menținere a Păcii, SUA a oferit țării noastre un sprijin financiar în valoare de circa 4 milioane de dolari. Cu acești bani a fost renovat poligonul și modernizate cazărmile în cadrul bazei militare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.