Connect with us

Politică

Pavel Filip la Summitul Parteneriatului Estic: Viitorul european al cetățenilor noștri este proiectul nostru de țară

Publicat

pe

Republica Moldova rămâne ferm determinată în realizarea reformelor și a Acordului de Asociere RM-UE, a declarat astăzi premierul Pavel Filip, în cadrul ședinței plenare a celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic (PaE).

Premierul a spus că autoritățile de la Chișinău în colaborare cu Uniunea Europeană se concentrează pe identificarea noilor surse de creștere economică prin stimularea businessului mic și mijlociu și atragerea investițiilor.

Totodată, în plan multilateral și regional, Republica Moldova mizează pe inițiative precum reducerea tarifelor pentru roaming și armonizarea piețelor digitale, modernizarea rețelelor de transport, dar și implementarea proiectelor de interconectare energetică.

Prim-ministrul a menționat că inițiativa Parteneriatului este una de succes, iar Summitul de astăzi este o oportunitate bună pentru a aprecia realizările obținute și a stabili prioritățile de viitor. În context, șeful Executivului a precizat că este esenţial ca PaE să-și recapete importanța și încărcătura politică care i s-a atribuit la etapa inițială și să genereze noi proiecte.

„Este important să aducem un suflu nou, să gândim strategic, să avem curajul să ne propunem obiective mai mari. Și este firesc să ne dorim ca fiecare Summit să fie un pas înainte, iar abordările vizionare să prevaleze asupra calculelor de moment”, a declarat Pavel Filip.

În același timp,premierul a făcut un apel către oficialii europeni să mențină angajamentul politic și implicarea practică în relațiile cu vecinii estici.

„Pentru noi este o perioadă critică, perioadă a reformelor dificile și a deciziilor nepopulare. O prezență vizibilă a UE în regiunea noastră este crucială. Cred că vecinătatea estică rămâne cel mai fertil teren unde implicarea Uniunii Europene, bazată pe principiile, valorile și bunele practici europene poate să dea o roadă bogată”, a subliniat premierul.

În context, șeful Cabinetului de miniștri a specificat că mesajele pozitive din partea țărilor UE mobilizează autoritățile din statele PaE să progreseze în implementarea reformelor: „Viitorul european al cetățenilor noștri este proiectul nostru de țară. Este important să gândim în termeni de aspirații și perspective europene”.

Totodată, Pavel Filip a menționat că Republica Moldova privește situaţia cât se poate de realist şi pragmatic.

„Avem de îndeplinit încă multe „teme pentru acasă” la capitolul consolidării democraţiei şi statului de drept, promovării reformelor sociale şi economice. Pe lângă aceste procese complexe trebuie să punem accent pe iniţiative care vor aduce rezultate tangibile şi concrete. În ultima instanţă, principalul beneficiar, dar şi evaluator al transformărilor pe care le desfăşurăm este cetăţeanul”, a punctat Pavel Filip.

În finalul mesajului său, premierul a subliniat: „Rămânem atașați valorilor democrației și ale statului de drept. Suntem determinați să parcurgem toate etapele drumului european”.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Igor Dodon pleacă la Moscova, la invitaţia lui Putin

Publicat

pe

De către

Preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi că va pleca din nou la Moscova, la invitaţia liderului de la Kremlin Vladimir  Putin. Preşedintele rus l-a invitat pe Igor Dodon să participe la summit-ul informal al șefilor statelor-membre ale CSI, care va avea loc la Moscova la 26 decembrie.

Invitaţia a fost transmisă de ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Farit Muhametşin, cu care s-a întâlnit astăzi Igor Dodon.  “Am acceptat această invitație, confirmând că voi participa la ea”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.

De notat că ultima întrevedere Dodon-Putin a avut loc în luna octombrie la Soci, la şedința Consiliului Șefilor de State al CSI şi a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În ajunul reuniunii, Putin s-a întâlnit separat cu președintele Igor Dodon şi a declarat că Rusia va garanta orice posibil acord care ar duce la soluționarea definitive a conflictului transnistrean.

Totodată, atunci, liderul de la Kremlin a menţionat că legalizarea situației imigranților moldoveni sau redeschidertea pieței rusești pentru anumite exporturi strategice moldovenești, au fost gesturi gândite să sprijine eforturile președintelui Dodon și a forțelor care doresc normalizarea relațiilor moldo-ruse.

Citește mai departe

Politică

Judecătorii i-au permis lui Dorin Chirtoacă să meargă la funeraliile Regelui Mihai

Publicat

pe

De către

Dorin Chirtoacă va merge la funeraliile Regelui Mihai I care vor avea loc pe 16 decembrie, la Curtea de Argeş. Instanța de judecată i-a permis primarului suspendat de Chișinău să părăsească țara în perioada 13 – 17 decembrie.

O decizie în acest sens a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Săptămâna trecută Dorin Chirtoacă a depus o cerere prin care a solicitat să i se permită să meargă la înmormântarea Regelui Mihai.

De notat că, în 2013, Dorin Chirtoacă a fost decorat de Casa Regală a României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Distincţia i-a fost acordată de Principesa Margareta în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Peleş.

Dorin Chirtoacă se află sub control judiciar până la 9 ianuarie 2018.

Acesta a fost reținut pe data de 25 mai, iar la 28 iulie a fost suspendat din funcția de primar general al capitalei, în urma unui demers al procurorilor anticorupție. Până în prezent, s-a aflat în arest la domiciliu, iar pe data de 10 noiembrie a fost eliberat sub control judiciar.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituţională a decis: Preşedintele ţării NU poate fi membru de partid

Publicat

pe

De către

Președintele statului nu poate fi membru de partid, potrivit unei decizii de astăzi a Curţii Constituţionale. Înalta Curte a recunoscut drept constituţională prevederea din Codul electoral al ţării în partea ce ține de incompatibilitatea președintelui Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic.

La originea cauzei s-a aflat sesizarea depusă de către deputatul socialist Vlad Bătrîncea,  pentru controlul constituționalității unor prevederi din articolul 112 alin. (2) din Codul electoral.

Articolul 112 alin. (2) din Codul electoral, stabileşte că: „Pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.”

Curtea a reținut că președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

Astfel, Curtea a reţinut că interdicția stabilită pentru președintele Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic se înscrie în limitele admisibile ale restrângerii dreptului la asocierea în partide politice, fiind astfel conformă articolului 41 alineatele (1) și (7) din Constituție.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Politică58 de minute în urmă

Igor Dodon pleacă la Moscova, la invitaţia lui Putin

Preşedintele Igor Dodon a anunţat astăzi că va pleca din nou la Moscova, la invitaţia liderului de la Kremlin Vladimir ...

Social3 ore în urmă

Bogdan Zumbreanu va fi propus Parlamentului pentru funcția de director al CNA

Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire Penală a CNA, va fi propus Parlamentului pentru funcția de director al CNA. Aceasta după...

Externe3 ore în urmă

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai adus în România// VIDEO

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în România, sosind, la ora 11.00, cu o aeronavă militară...

Diverse3 ore în urmă

Banca Națională a Moldovei a obținut câștig de cauză în litigiul cu acționarii Moldova Agroindbank

Banca Națională a Moldovei a obținut câștig de cauză în litigiul cu acționarii Moldova Agroindbank, în spatele cărora ar sta...

Social4 ore în urmă

Un şofer, prins între fiarele unui camion într-un accident rutier din Căuşeni. Salvatorii i-au salvat viaţa

Un şofer a fost prins între fiarele unui camion în urma unui accident ce a avut loc în seara zilei...

Social5 ore în urmă

Şase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, care au trăit în internat, vor avea casa lor

Şase beneficiari ai Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, care până în prezent au trăit în internat, vor avea casa lor  în...

Social19 ore în urmă

Avocatul Igor Popa: “Eu vă asigur că dosarul Filat nu se încheie aici”

Igor Popa, avocatul fostului premier Vlad Filat, susține că este regretabil faptul că Curtea Supremă de Justiție a respins recursul...

Advertisement

Opinii