Pavel Filip la Forumul de Securitate de la Kiev: Este interesul nostru comun să asigurăm stabilitatea în regiunea de Est a Europei

Premierul Pavel Filip a participat astăzi la cea de-a 11-a ediție a Forumului de securitate de la Kiev. În cadrul unei sesiuni comune cu premierii Ucrainei și Lituaniei, Pavel Filip a vorbit despre amenințările la adresa securității regionale, dialogul ca instrument de echilibru şi necesitatea unor eforturi comune pentru păstrarea ordinii regionale şi internaţionale.

Premierul a accentuat că cele mai serioase riscuri în materie de securitate în regiune sunt generate de conflictele înghețate și prezența militară străină.

”Prezenţa militară străină constituie un obstacol serios în calea soluţionării paşnice a conflictelor, având în vedere că aceasta contribuie la conservarea situaţiei de conflict, încurajând forţele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a reiterat că Republica Moldova pledează, în mod consecvent, pentru retragerea necondiţionată a trupelor militare ruse de pe teritoriul său şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

O prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

”Acest concept sau viziune de reglementare trebuie să ne asigure că viitorul stat reintegrat să fie unul viabil şi orientat pe calea reformelor democratice şi integrării europene”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, ţara noastră va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru depăşirea crizei din Donbas şi soluţionarea problemei Crimeii prin mijloace politice şi diplomatice, pentru restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

În condițiile riscurilor de securitate existente, premierul Pavel Filip a menționat că este esențială dezvoltarea cooperării cu UE, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pentru consolidarea rezilienţei statului şi a societăţii. Aceasta inclusiv prin acţiuni care vizează combaterea propagandei şi comunicarea strategică, consolidarea mass-media şi a societăţii civile.

”Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic şi mai vizibil în soluţionarea situaţiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate şi o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei”, a subliniat Pavel Filip.

Forumul de Securitate de la Kiev, inițiat de fundația lui Arseni Iațeniuk ”Open Ukraine” în 2007, este o platformă de dezbatere pe marginea celor mai stringente probleme de securitate din Europa și regiunea Mării Negre. La ediția din acest an au fost invitați peste 400 de politicieni, diplomați, oameni de afaceri, activiști și experți din peste 20 de țări.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.