Connect with us

Politică

Pavel Filip: În 2018 vom merge și pe proiectul “Prima Casă 2”

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a dezvăluit că, în 2018, Guvernul va merge și pe proiectul “Prima Casă 2”, unde vor fi identificate categorii de oameni care vor avea şi mai multe facilităţi, atunci când îşi vor achiziționa o locuinţă. Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu exclusiv acordat pentru Publika TV.

Totodată, șeful Guvernul a spus că în anul curent va fi pus în aplicare programul “Prima Casă”, un program care este orientat, în primul rând, către tineri.

“Din toate analizele pe care le aveam, un lucru care îi determină pe tineri să plece peste hotare este lipsa de perspectivă de a avea o locuință sau de a avea capacitatea să-și cumpere o locuinţă în Republica Moldova. De aceea am ținut foarte mult la acest program, le mulțumesc colegilor care au muncit. Şi iată, deja avem aprobat aceasta lege şi va fi pusă în aplicare din 2018”, a spus Pavel Filip.

Fiind întrebat despre proiectele prioritare pentru 2018, Pavel Filip a spus că Guvernul se va ocupa de dezvoltarea infrastructurii drumurilor. “Şi aici am alocat sume importante din buget, dar avem sume importante care sunt oferite și de către finanţatorii externi, peste 2,4 miliarde de lei vor fi investite în reparaţia şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor”, a menționat premierul.

Un alt subiect prioritar rămâne a fi domeniul educației. Se va o evaluare a tot ce se întâmplă în sistemul de educație din Republica Moldova pentru îmbunătățirea lucrurile.

“Şi, desigur, că o altă prioritate este justiția. Vor continua reformele în justiție, astfel încât în final să să putem vorbi despre o supremație adevărată a legii în Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, aceştia sunt trei piloni pe care se poate construi un stat puternic: infrastructura, educaţie şi supremația legii”, a adăugat Pavel Filip.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt de vot a depus actele la CEC

Publicat

pe

De către

Grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt de vot a depus astăzi pachetul de acte pentru a fi înregistrat la Comisia Electorală Centrală. Potrivit legislației, CEC trebuie să ia o decizie în cel mult 15 zile.

Președintele grupului de inițiativă Ștefan Gligor a menționat că CEC urmează să se expună dacă înregistrează grupul de inițiativă sau nu. Pentru a iniția un referendum consultativ legislativ sunt necesare cel puțin 200 de mii de semnături.

La rândul său, președintele CEC, Alina Russu, a declarat că „CEC are la dispoziție 15 zile pentru a examina pachetul de acte depuse, iar ulterior, în cadrul unei ședințe publice, cu participarea membrilor CEC se va decide dacă vor da curs inițiativei sau va fi respinsă”.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit duminică, 17 decembrie. Potrivit membrilor acestuia, desfășurarea referendumului vine să corecteze abuzul comis de către PDM.

Potrivit lui Ștefan Gligor, acceptarea sistemului de vot mixt va menține Republica Moldova în haosul care este în prezent.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituțională va examina sesizarea privind justificarea interimatului funcției de președinte pe 2 ianuarie 2018

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională va examina pe 2 ianuarie 2018 sesizarea deputaților privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Sesizarea a fost depusă pe 28 decembrie de un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități în vederea evitării blocajului instituțional.

”Am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm că această sesizare să fie examinată în regim de urgență”, a declarat atunci deputatul Sergiu Sîrbu.

Reamintim că anterior Igor Dodon a refuzat să accepte candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, atunci Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională pentru a clarifica situația.

Magistrații au decis că președintele este în incapacitate să-și exercite funcțiile temporar, iar decretul de numire a în funcție a lui Sturza a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a semnat astăzi decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate. Conform legislației, din momentul publicării decretului, Rodica Antoci trebuie să depună jurămîntul in fata presedintelui in decurs de 5 zile.

Igor Dodon a menționat că activitatea instituției a fost blocată de aproape un an de zile, iar propunerile pentru numirea ei în funcție sunt susținute de reprezentanții societății civile care fac parte din Consiliul de integritate. Dosarul prezentat este unul complet.

“Sper că rodica Antoci își va face datoria așa cum presupune cadrul legal, iar Autoritatea va continua să descurajeze comportamentele care generează corupție în plan administrativ și va realiza deplin misiunea nobilă ce-i revine.
Este foarte mult de lucru în domeniul respectiv”,  a spus Igor Dodon.

Până în prezent Rodica Antoci a deținut funcția de șefa Laboratorului de expertize judiciare criminale din cadrul Centrului Naţional de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică1 minut în urmă

Pavel Filip: În 2018 vom merge și pe proiectul “Prima Casă 2”

Premierul Pavel Filip a dezvăluit că, în 2018, Guvernul va merge și pe proiectul “Prima Casă 2”, unde vor fi...

Social7 ore în urmă

Un tricolor cu o lungime de 100 de metri a legat de Revelion cele două maluri ale Prutului// VIDEO

Cu un drapel de o sută de metri, oamenii au mers, parcurgând kilometri pe jos până la podul de peste...

Externe21 de ore în urmă

REVELION 2018. Primele țări care au trecut în Noul An// VIDEO

Primii care au intrat în 2018 sunt locuitorii din Insula Crăciunului şi Samoa, două insule din Pacific. S-a întâmplat la...

Externe1 zi în urmă

O tânără moldoveancă de 22 de ani a fost ucisă de sărbători în Anglia

Iuliana Tudos a fost ucisă în Anglia, de sărbători. Tânăra de 22 de ani a fost găsită moartă într-un parc...

Important1 zi în urmă

Zece reportaje publicate de Moldova.org în 2017 la care te invităm să revii

Dacă în anii trecuți veneam cu topuri la sfârșit de an cu cele mai vizualizate materiale, acum vreau să vă...

Externe1 zi în urmă

Superstiţii şi obiceiuri de ANUL NOU: Ce să faci pentru a-ţi merge bine în Noul An

Superstiţiile de Anul Nou sunt respectate de multe persoane, care consideră că în acest fel le va merge bine în...

Social1 zi în urmă

Cum va circula transportul public în noaptea de Revelion

Primăria Chişinău informează că în seara zilei de 31 decembrie, în noaptea de Revelion între orele 20:00 – 02:00, în...

Advertisement

Opinii