Connect with us

Politică

Pavel Filip: În 2018 vom merge și pe proiectul “Prima Casă 2”

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a dezvăluit că, în 2018, Guvernul va merge și pe proiectul “Prima Casă 2”, unde vor fi identificate categorii de oameni care vor avea şi mai multe facilităţi, atunci când îşi vor achiziționa o locuinţă. Anunțul a fost făcut în cadrul unui interviu exclusiv acordat pentru Publika TV.

Totodată, șeful Guvernul a spus că în anul curent va fi pus în aplicare programul “Prima Casă”, un program care este orientat, în primul rând, către tineri.

“Din toate analizele pe care le aveam, un lucru care îi determină pe tineri să plece peste hotare este lipsa de perspectivă de a avea o locuință sau de a avea capacitatea să-și cumpere o locuinţă în Republica Moldova. De aceea am ținut foarte mult la acest program, le mulțumesc colegilor care au muncit. Şi iată, deja avem aprobat aceasta lege şi va fi pusă în aplicare din 2018”, a spus Pavel Filip.

Fiind întrebat despre proiectele prioritare pentru 2018, Pavel Filip a spus că Guvernul se va ocupa de dezvoltarea infrastructurii drumurilor. “Şi aici am alocat sume importante din buget, dar avem sume importante care sunt oferite și de către finanţatorii externi, peste 2,4 miliarde de lei vor fi investite în reparaţia şi dezvoltarea infrastructurii drumurilor”, a menționat premierul.

Un alt subiect prioritar rămâne a fi domeniul educației. Se va o evaluare a tot ce se întâmplă în sistemul de educație din Republica Moldova pentru îmbunătățirea lucrurile.

“Şi, desigur, că o altă prioritate este justiția. Vor continua reformele în justiție, astfel încât în final să să putem vorbi despre o supremație adevărată a legii în Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, aceştia sunt trei piloni pe care se poate construi un stat puternic: infrastructura, educaţie şi supremația legii”, a adăugat Pavel Filip.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Zdg: Ion Ceban a primit în dar un apartament de aproape un milion de lei

Publicat

pe

De către

Ziarul de Gardă scrie că Ceban a fost unul din sponsorii importanți ai lui Igor Dodon, în campania pentru alegerile prezidențiale, însă proveniența banilor donați este incertă.

”În campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, familia Ceban a fost al doilea cel mai prolific donator pentru Igor Dodon. Ion Ceban a contribuit cu 50 mii de lei la campania electorală a şefului său de partid. Mama lui Ion Ceban, Eugenia Ceban, care este şi ea consilier municipal în capitală, a contribuit cu 58 de mii de lei la campania lui Igor Dodon. În aceste condiţii, cu 108 mii de lei donaţi, familia Ceban a fost al doilea cel mai important sponsor al candidatului Dodon”, notează Ziarul de Gardă.

Sursa citată se referă și la apartamentul de aproape un milion de lei, pe care Ion Ceban declară că l-ar fi primit în dar.

”Ion Ceban, care până anul trecut nu a declarat în actele de avere vreun imobil, s-a ales în 2016 cu un apartament de 230 m.p. (!). Ceban a primit apartamentul printr-un act de donație la 16 noiembrie 2016, la trei zile după cel de-al doilea scrutin electoral prezidențial, în care învingător a ieșit Igor Dodon. Imobilul primit în dar de Ceban are o valoare cadastrală de 991 775 de lei”, scrie ziarul citat.

În articolul publicat de ZdG se face trimitere și la alte proprietăți ale lui Ion Ceban. ”Familia Ceban deține două terenuri, unul intravilan și altul extravilan, obținute în 2006 și, respectiv, 2012, pentru care a plătit 160 407 lei. Prin procură, Ion Ceban conduce din 2012 o Toyota Prius, fabricată în 2005”, conchide Ziarul de Gardă.

Citește mai departe

Politică

Delegaţia Colegiului Regal pentru Studii de Apărare din Marea Britanie în vizită la MAEIE

Publicat

pe

De către

Priorităţile politicii externe a Republicii Moldova, procesul de integrare europeană şi reintegrare a ţării, precum și subiecte de securitate regională au fost discutate în cadrul întrevederii secretarului de stat Tatiana Molcean cu un grup de masteranzi de la Colegiul Regal pentru Studii de Apărare din Marea Britanie.

Delegaţia Colegiului include experţi civili si militari din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Regatul Arabiei Saudite, Oman, Statul Qatar, Pakistan, Bangladesh, Japonia, Republica Indonezia, Republica Federală Nigeria, Malaysia şi India.

În intervenția sa, secretarul de stat s-a referit la priorităţile politicii externe a Republicii Moldova, procesul de integrare europeană şi reintegrare a ţării, precum și la securitatea regională.

„Obiectivul numărul unu al Republicii Moldova este implementarea Acordului de Asociere cu UE şi atât Guvernul, cât şi Parlamentul de la Chişinău sunt ferm determinate să promoveze reformele necesare pentru a înainta în această direcţie. În ceea ce ţine de procesul de reintegrare a ţării, privim pozitiv progresele ce se atestă în dinamica reglementării conflictului transnistrean, prin prisma implementării înţelegerilor la care s-a ajuns în ultimele luni”, a relatat oficialul moldovean.

La rândul lor, membrii delegaţiei s-au interesat despre unele detalii ce ţin de evoluţiile în reglementarea problematicii transnistrene, progresele înregistrate în procesul de integrare europeană şi proiectele implementate cu suportul UE, precum şi cooperarea pe dimensiunea de securitate şi apărare comună.

Amintim că întrevederea se înscrie în şirul vizitelor de studiu în Republica Moldova, devenite deja tradiţionale, a persoanelor care îşi fac studiile post-universitare la instituţiile de studii strategice din alte ţări.

Citește mai departe

Politică

BOP 2018: În turul I – Ion Ceban înaintea Silviei Radu. Cum ar arăta rezultatele în turul II

Publicat

pe

De către

În primul tur al alegerilor locale noi pentru funcția de primar de Chișinău, candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban ar acumula 30% din voturi, fiind urmat de independenta Silvia Radu (23%) și candidatul PAS-PPDA, Andrei Năstase (15%), arată datele Barometrului Opiniei Publice prezentate astăzi la Chișinău.

Numărul celor indeciși este de 19%. Totodată, 58% din respondenți au declarat că sunt absolut siguri că vor merge la alegeri și 15% sunt siguri că vor merge.

Sondajul arată că dacă în cel de-al doilea tur ar accede Ion Ceban si Silvia Radu, atunci candidata independentă ar acumula doar cu un procent mai mult decât candidatul socialiștilor. Turul II: Silvia Radu – 32%, Ion Ceban – 31%.

În cazul în care în turul II lupta se va da între Silvia Radu și Andrei Năstase, atunci scrutinul ar fi câștigat de Silvia Radu: Silvia Radu – 33%, Andrei Năstase – 21%

Iar dacă în cel de-al doilea tur ar accede Ion Ceban și  Andrei Năstase, rezultatele ar arăta în felul următor:  Ion Ceban – 33%, Andrei Năstase – 27%.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 aprilie – 9 mai 2018, pe un eșantion general de 1115 persoane, cu 409 respondenți suplimentar la Chișinău. Pentru capitală, sondajul are o eroare de + / – 4%.

Citește mai departe