Connect with us

Politică

Pavel Filip despre Igor Dodon: Probabil din Rusia a văzut diferit Summitul Parteneriatului Estic

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip a taxat dur declaraţia de astăzi a preşedintelui Igor Dodon referitoare la Summitul Parteneriatului Estic. Potrivit premierului, reacția președintelui Igor Dodon este una dezamăgitoare și populistă.

Mai mult, şeful Executivului a declarat pe pagina sa de Facebook că preşedintele Dodon s-a aflat în ultima perioadă mai mult în deplasări în Rusia și este posibil ca de acolo Summit-ul Parteneriatului Estic să se fi văzut total diferit.

“Sau poate tocmai succesul acestui eveniment l-a făcut să se simtă obligat să facă declarații manipulatoare, pentru a-i reduce impactul pozitiv”, a scris Pavel Filip.

Potrivit lui, dacă președintele și-ar dori cu adevărat să facă ceva bun pentru Republica Moldova, ar trebui mai întâi să se oprească din denigrarea propriei ṭări, să renunțe la încercările disperate de a crea un conflict artificial între Republica Moldova și partenerii săi, fie că vorbim de UE, SUA, Federația Rusă sau alți parteneri.

“Cariera sa politică se sprijină strict pe geopolitică, însă, viitorul Republicii Moldova se bazează pe proiectul nostru european de modernizare, susṭinut de majoritatea cetățenilor”, a adăugat Pavel Filip.

Reamintim că astăzi preşedintele Igor Dodon a emis astăzi o declaraţie pe marginea celui de-al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, în care a menţionat că dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii.

Potrivit lui, summitul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai jos sertar al preocupărilor Europei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu: Ne rezervăm dreptul să iniţiem organizarea unui referendum pentru integrarea europeană

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat astăzi că dacă votul privind proiectul de modificare a Constituției va suferi un eșec, atunci PDM îşi rezervă dreptul de a organiza un referendum în acest sens.

El șia exprimat speranța că deputații PL și PLDM vor înțelege că este de fapt „șansa momentului”  și șansa de a garanta constituțional că Republica Moldova va avea ca model de dezvoltare integrarea europeană.

„Nu ştim cum se va finaliza acest vot. Presupunem că acest vot nu va susţinut de colegii din PL şi PLDM. În situaţia în care va fi un eşec astăzi, nu este un eşec al PDM sau al vreunui partid, dar este un eşec al politicului şi al ţării”, a declarat Andrian Candu înainte de ședința Legislativului.

În acest context, potrivit lui Candu, PDM își rezervă dreptul şi analizează posibilitatea ca să iniţieze un referendum pentru integrarea europeană. Șeful Legislativului a spus că acest referendum probabil ar fi cel mai bine să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, pentru a economisi bani.

„Cert este faptul că nu vom renunţa la ideea integrării europene şi modificarea Constituţiei pe subiectul integrării europene”, a adăugat Candu.

Reamintim că, la 12 octombrie, la solicitarea președintelui Parlamentului, Andrian Candu, votul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituţie a fost amânat pentru săptămâna aceasta.

Citește mai departe

Politică

PDM: Vlad Plahotniuc și Recep Tayyp Erdogan, la o cină de lucru

Publicat

pe

De către

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care este și coordonator al coaliției de guvernare, s-a întâlnit miercuri, la o cină de lucru, cu președintele Turciei Recep Tayyp Erdogan, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, anunță un comunicat al formațiunii.

Potrivit sursei citate, Vlad Plahotniuc a menționat „performanța guvernării actuale de a fi singura care a reușit să aibă o relație strategică foarte bună cu cei trei vecini și parteneri din zona Mării Negre: România, Ucraina și Turcia”.

Discuția cu președintele Erdogan s-a axat, totodată, pe modul în care poate fi crescută prezența investitorilor turci în Moldova și pe modul în care poate fi intensificată și mai mult cooperarea dintre Turcia și Moldova.

Vlad Plahotniuc a subliniat și faptul că relațiile politice, strategice, economice sau de cooperare regională dintre Moldova și Turcia au progresat mult în ultimii trei ani, amintind schimbul foarte bun de experiență dintre cele două țări în domenii cheie, precum construcțiile, turismul sau agricultura.

Președintele Turciei se află în vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 17 și 18 octombrie, având programate întâlniri cu oficiali de la Chișinău, dar și din Autonomia Găgăuză, precum și participări la inaugurări de obiective realizate cu sprijin turcesc.

Citește mai departe

Politică

Comrat, în așteptarea lui Erdogan: Bannere cu mesaje de salut, scena roșie și portretul președintelui turc pe clădiri

Publicat

pe

De către

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, aflat într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova, va vizita astăzi Găgăuzia. Potrivit programului anunțat anterior, la Comrat oficialul turc va vizita mai multe obiective, reconstruite cu asistența financiară acordată de partea turcă, dar și va rosti un discurs în Piața Adunării Populare din oraș.

„Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a declarat președintele Turciei la întrevederea cu premierul Pavel Filip.

La aceeași întrevedere, s-a anunțat că, pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei.

Între timp, potrivit portalului regional nokta.md, autoritățile locale din Găgăuzia „au îmbrăcat orașul în straie de sărbătoare”. Astfel, pe toate obiectivele reparate cu finanțarea turcă au fost afișate bannere cu imaginea președintelui turc și drapelul Turciei.

În oraș au fost postate trei bannere cu mesaje de salut pentru președintele turc, iar în centrul Comratului a fost instalată o scenă de culoare roșie, pe care de asemenea au fost afișate mesaje de salut pentru Erdogan.

Potrivit programului, Recep Tayyip Erdoğan va participa la inaugurarea după reconstrucție a Casei de Cultură și a sediului de diagnostică din mun. Comrat. De asemenea, va inaugura grădinița „Hodja Nasreddin”.

Foto: Nokta.md

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com