Connect with us

Politică

Pavel Filip către președintele Adunării Generale ONU: Moldova va acorda toată susţinerea pentru realizarea obiectivelor ONU

Publicat

pe

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit, la New York, cu preşedintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite pentru sesiunea a 72-a, Miroslav Lajcak. Prim-ministrul l-a felicitat pe domnul Lajcak cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al Adunării Parlamentare și i-a urat succes în realizarea obiectivelor propuse.

De asemenea, Pavel Filip a spus că Republica Moldova susține eforturile de reformare a organizației și de promovare a unor decizii care să servească interesul comun al umanității.

În cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii privind agenda sesiunii din acest an a Adunării Generale ONU.

În context, premierul Pavel Filip a reiterat solicitarea autorităților de la Chișinău de a include pe agenda de discuții a subiectului privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. „Nu dorim politizarea acestei chestiuni, iar o dezbatere corectă și transparentă în cadrul Adunării Generale va contribui la găsirea unor soluții viabile pentru conflictul transnistrean”, a declarat Pavel Filip.

La rândul său, preşedintele Adunării Generale a ONU pentru sesiunea a 72-a, Miroslav Lajcak, a vorbit despre prioritățile asistenței ONU, printre care: menținerea păcii, soluționarea problemei migraţiei, promovarea reformelor pentru asigurarea securității și a dezvoltării durabile.

Premierul Pavel Filip a spus că aceste scopuri sunt foarte importante pentru țara noastră și a dat asigurări că Republica Moldova va acorda toată susţinerea necesară pentru realizarea acestora.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Parlamentul a aprobat demisia directorului SIS

Publicat

pe

De către

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, demisia directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog din funcția deținută.

”Opțiunea de a mă retrage din funcția de director al SIS și de a activa în continuare doar pe dimensiunea INTERPOL are la bază dorința de a continua acele reforme importante la inițierea cărora am coparticipat în Comisia de Control al Fișierelor INTERPOL”, se menționează în cerere.

Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani, în decembrie 2017.

Citește mai departe

Politică

Klaus Iohannis subliniază că parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul Republicii Moldova

Publicat

pe

De către

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri pe viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, ocazie cu care şeful statului a subliniat că parcursul european reprezintă singura cale viabilă pentru viitorul acestei ţări.

Agenda de convorbiri a inclus un schimb de vederi asupra aspectelor de actualitate ale agendei de cooperare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, cu accent asupra procesului de reforme şi a priorităţilor de acţiune relevante din perspectiva implementării prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

De asemenea, au fost discutate perspectivele de realizare a proiectelor bilaterale de interconectare dintre România şi Republica Moldova, respectiv impactul pe care evoluţiile de la Chişinău îl generează asupra agendei de reforme.

“Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul constant şi consecvent al României şi al său personal pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, importanţa punerii în practică a reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, se arată în comunicat al al Administraţiei Prezidenţiale citat de Agerpres.

Cei doi oficiali au discutat despre importanţa accelerării procesului de reforme, cu accent pe domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei, respectiv despre necesitatea unui efort unitar, la nivel intern, din partea tuturor actorilor care susţin atingerea obiectivului integrării europene a R. Moldova.

Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa unei comunicări strategice adecvate, la Bruxelles şi în capitalele statelor membre, a rezultatelor procesului de reformă, obiectiv pe deplin împărtăşit de demnitarul de la Chişinău.

Totodată, cei doi înalţi oficiali au abordat problematica proiectelor energetice, care vizează conectarea fizică a Republicii Moldova, prin intermediul României, la spaţiul energetic european, în concordanţă cu obiectivele integrării economice a acestei ţări în UE.

La rândul său, viceprim-ministrul Iurie Leancă a mulţumit pentru sprijinul României cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, materializat, printre altele, pe dimensiunea politică şi financiară, cu impact direct în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor moldoveni, precum şi pentru susţinerea fermă a obiectivelor europene ale R. Moldova pe lângă instituţiile europene şi statele membre UE.

Viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova a exprimat interesul pentru perspectiva de aplicare în planul relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti a direcţiilor de acţiune dezvoltate de Planul de Acţiune “20 de rezultate pentru 2020”, adoptat cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic organizat la Bruxelles, la 24 noiembrie 2017, de natură să genereze rezultate în beneficiul direct al cetăţenilor.

Citește mai departe

Politică

La Chișinău va avea loc Conferința interparlamentară la nivel înalt pe probleme de securitate

Publicat

pe

De către

Oficiali și experți la nivel înalt vor participa la prima Conferință interparlamentară în probleme de securitate „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente” organizată la Chișinău, la 2 martie.

Evenimentul este organizat, în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președintelui Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu,  președintelui Parlamentului Georgiei Irakli Kobakhidze, președintelui Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy. Organizarea evenimentului a fost susținută, astăzi, prin decizia Biroului Permanent al Parlamentului.

Aceasta este prima conferință parlamentară de nivel înalt în probleme de securitate.

”Ucraina, Moldova și Georgia se confruntă cu provocări actuale similare, cum este separatismul, dezinformarea, ingerințe externe în procesul politic. De asemenea, avem aspirații comune de transformare a țărilor după modelul european și integrare în UE. Această conferință, pe care avem ambiția să o organizăm anual, este o platformă de dezbateri unde politicieni și experți la nivel înalt se întâlnesc pentru a identifica noi mecanisme de cooperare în  domeniul apărării și securității din regiune. Am ajuns la etapa în care suntem cu toții conștienți de necesitatea consolidării dimensiunei de securitate prin  contracararea amenințărilor hibride ce subminează fundamentele democratice ale țărilor noastre”, a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului.

La Conferință vor fi dezbătute probleme legate de dezinformare, securitate informațională, energetică și provocări actuale comune, creșterea economică și supremația legii în cadrul Parteneriatului Estic. Toată informația, actualizată la zi, este plasată pe pagina evenimentului Parl4Sec.md.

Până la această oră participarea la conferință a fost confirmată de conducerea a 10 legislative, inclusiv șapte președinți de Parlament.

De asemenea, au anunțat că vor participa europarlamentari, reprezentanți ai Congresului SUA, precum și experți notorii cum sunt vicepreședintele executiv al Consiliului Atlantic Damon Wilson, fostul asistent adjunct al Secretarului de stat SUA și ex-președinte Freedom House David Kramer, Anders Aslund, Eurasia Center, Consiliul Atlantic, directorul Eurasia Center John Herbst, ambasadorul Asif Chaudhry, directorul asociat RUSI, Jonathan Eyal, ambasadorul Alexander Vershbow, fost secretar general adjunct NATO, alți experți internaționali și regionali.

 

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Politică1 oră în urmă

Parlamentul a aprobat demisia directorului SIS

Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, demisia directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vitalie Pîrlog din funcția deținută. ”Opțiunea...

Social3 ore în urmă

Casa de cultură din Slobozia-Dușca – școala de talente, renovată de UE

Casa de cultură din Slobozia-Dușca, Criuleni, a devenit o adevărată școală de talente după ce a fost renovată cu banii...

Social4 ore în urmă

Cinci pachețele cu cocaină, ridicate de la un cetățean român. Nu a fost în stare să comunice de unde a luat drogurile// VIDEO

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au depistat asupra unui cetățean al României 4,01 gr de cocaină. Polițiștii...

Social4 ore în urmă

Locuitorii din orașul Călărași vor avea iluminare stradală datorită asistenţei Uniunii Europene

Aproape 17 mii de locuitori din orașul Călărași vor beneficia de iluminare stradală pe timp de noapte. Lungimea rețelei de...

Justiție6 ore în urmă

Delicvenţa juvenilă, în descreştere. Câți minori au fost reținuți în 2017

Ppe parcursul anului 2017 s-a redus numărul cauzelor penale pornite în privinţa minorilor, fiind iniţiate 798 de cauze penale, comparativ...

Externe6 ore în urmă

Un bărbat şi-a uitat soția într-o parcare din Ungaria. Ce a făcut femeia care a rămas fără telefon, bani și documente

Un bărbat din România şi-a uitat soţia într-o parcare din Ungaria. Soţul a condus mai multe sute de kilometri, convins...

Cultură8 ore în urmă

Igor Cobileanski va regiza miniseria „Hackerville” pentru HBO Europe şi TNT Serie

Cristian Mungiu, premiat cu Palme d’Or în 2007, va produce miniseria „Hackerville” pentru HBO Europe şi TNT Serie, iar Igor...

Advertisement

Opinii