“Pauza” luata de UE ar putea fi utilizata de Rusia pentru lansarea unor proiecte viabile pentru vestul CSI

O parte din statele care aspira sa adere la Uniunea Europeana par a fi deceptionate de "pauza" luata de blocul respectiv in procesul de largire si unificare. in acelasi timp Rusia ar putea utiliza acest interval pentru a propune vecinilor ei proiecte proprii, afirma Michael Emerson, cercetator principal al Centrului pentru Studii in Politica Europeana, cu sediul la Bruxelles.

Pentru ca unitatea de masurare a pauzei ar putea fi deceniul, Moscova are la dispozitie o perioada relativ indelungata, insa ea trebuie sa renunte la atitudinea agresiva si contraproductiva fata de "vecinatatea apropiata", noteaza autorul intr-un raport intitulat "Marea Neagra – epicentrul socului produs de cutremurul UE".

Potrivit expertului european, Moscova a inceput deja sa creada ca spatiul european al CSI (cu exceptia Rusiei) va deveni intr-o zi parte a UE si ca politica de santaj si presiune, de care presedintele Putin a facut uz vis-a-vis de fostele republici sovietice, a fost una gresita.

incetinirea "europenizarii" ofera o sansa pentru Kremlin sa-si revada atitudinea fata de fostii parteneri de bloc si sa cistige increderea acestora, mai ales ca spre deosebire de UE, Rusia exercita o dorinta politica unica. Daca Moscova reuseste sa propuna vecinilor un proiect economic concret si atractiv, oferind mai mult decit ar cere, continua Emerson, ea ar putea deveni cu timpul o contrabalanta Uniunii Europene si chiar Statelor Unite la periferiile Rusiei.

Deoarece Rusia pina in prezent nu a propus un astfel de proiect, ea nu este in drept sa ceara prietenia si loialitatea vecinilor. in timp ce autoritatile de la Moscova continua politica de santaj economic si presiune politico-militara in tarile CSI, care i-au intors spatele, UE practica acordarea de facilitati economice in combinare cu anumite conditii politice. Acest mecanism face UE atractiva pentru regiunile limitrofe, se spune in raport.

Analistul sugereaza in lucrarea sa liderilor Uniunii Europene sa transforme politica de vecinatate intr-o "politica de integrare" pentru tarile din vestul CSI – inclusiv Republica Moldova – si sa ramina astfel un centru de gravitatie pentru regiune si in lume. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.