Connect with us

Diverse

Patru zile fără gaze naturale. Pe ce străzi din Chișinău va fi sistată livrarea?

Primăria municipiului Chișinău anunță în perioada 25 septembrie (luni) – 28 septembrie (joi), pe unele străzi din Capitală, dar și în satul Bubuieci, va fi sistată livrarea gazelor naturale către consumatorii casnici, non-casnici și agenții economici.

Sistările anunțate sunt impuse de efectuarea unor lucrări planificate la intersecția str. Uzinelor cu str. Industrială. Vedeți aici lista străzilor pe care va fi sistată livrarea de gaze.

Diverse

Un deputat european laudă inițiativa lui Șor de reîntoarcere a migranților la Orhei

Deputatul Parlamentului European al grupului Partidului Popular European, Fulvio Martuscello, a apreciat  inițiativa primarului de Orhei Ilan ȘOR de a stimula întoarcerea cetățenilor moldoveni care lucrează în străinătate.

Pe pagina sa de pe Facebook, deputatul a a menționat inițiativa primăriei Orhei. ”O inițiativă importantă în Moldova. Țara, care suferă de emigrare – doar în Italia există aproximativ 135 de mii de moldoveni – inițiază ideea de a întoarce cetățenii acasă. Aceasta se face prin stimularea economică, scutirea de impozite și rambursarea costurilor de transport. O bună inițiativă a primarului orașului Orhei” , a scris acesta.

Amintim că ideea dezvoltării și punerii în aplicare a unui program de întoarcere a compatrioților în patria lor a fost exprimată de primarul de Orhei, Ilan ȘOR, în timpul evenimentului dedicat Zilei Independenței Reepublicii Moldova din 27 august, curent.

Totodată, la 13 octombrie 2017, la inițiativa fracțiunii Pentru Orhei, Consiliul Municipal Orhei a adoptat Regulamentul de introducere a măsurilor concrete de reglementare pentru sprijinirea și încurajarea cetățenilor care doresc să se întoarcă acasă.

Reglementările implică un set de măsuri, în special scutirea compatrioților și a membrilor familiei lor de taxele locale, atât în mod privat, cât și cu privire la întreprinderile comerciale create de aceștea, compensații pentru transportul urban, o plată unică (în calitate de ajutor financiar) de aproximativ 500 de euro, precum și alte acțiuni gestionate de autoritățile locale.

Participanților la program li se va garanta, de asemenea, dreptul de a folosi magazinele sociale existente, farmaciile sociale, care urmează să fie deschise în municipiu, precum și serviciile municipale de asistență juridică, medicală și psihologică.

Citește mai departe

Diverse

TEST: Află ce vin ți se potrivește cel mai bine!

Află cu ajutorul vinificatorului Dan Prisăcaru, co-fondatorul vinăriei Minis Terrios și co-proprietarul winebar-ului Embargo, ce fel de vin este în armonie cu celelate plăceri ale tale.

Citește mai departe

Diverse

Filip despre Summit-ul Parteneriatului Estic din noiembrie: Va fi unul crucial

Summit-ul Parteneriatului Estic, programat pentru luna noiembrie la Bruxelles, va fi un moment crucial nu doar pentru viitorul țărilor est-europene, dar și pentru viitorul întregii Europe. Mai mult, locul Republicii Moldova este în familia europeană, de aceea aspirațiile noastre trebuie încurajate și salutate în declarațiile oficiale. Aceasta este părerea prim-ministrului Moldovei, Pavel Filip, care se regăsește într-un editorial pentru Euronews.

Potrivit lui Pavel Filip, în prezent, Uniunea Europeană se află într-o formă mai bună decât acum câțiva ani. Creșterea economică a revenit, iar populismul a scăzut din intensitate. ”Speranța mea este că acest vânt al schimbărilor pozitive va influența percepția asupra perspectivei europene a țărilor din est, inclusiv a Moldovei, iar viitorul țărilor asociate depinde de ceea ce se va întâmpla la Bruxelles.

Chiar dacă unii speră să fie altfel, noi credem cu tărie că locul nostru este în Occident și că revenirea noastră în Europa ar trebui salutată în declarațiile oficiale și încurajată. Evident, orice decizie finală va depinde de ritmul reformelor și de performanțele noastre, însă politica de deschidere ne va ajuta să ne mobilizăm și să îi convingem pe cei care sunt încă sceptici față de calea noastră europeană”, scrie Pavel Filip.

Premierul este de părere că în condițiile în care socialiștii pro-ruși, în cazul în care ar veni la putere, vor abandona intenția de integrare europeană, un semnal pozitiv din partea Europei ar conta foarte mult pentru Moldova.

„Consfințirea în Constituție a vectorului strategic extern al țării noastre este, credem noi, un răspuns adecvat pentru cei care pun la îndoială intențiile noastre, iar Summit-ul Parteneriatului Estic ar consolida această opțiune. UE este o simbioză a democrației, a statului de drept, a prosperității și dezvoltării, iar sarcina noastră majoră este să dovedim cetățenilor moldoveni că nu se poate obține una fără cealaltă. Deciziile sunt importante nu numai pentru țările estice, ci și pentru viitorul UE”, este de părere Pavel Filip.

Premierul mai crede că, în ciuda evoluțiilor încurajatoare și a progreselor înregistrate în ultimii doi ani, mai este încă mult de lucru. Totuși, Pavel Filip este convins că există suficient spațiu pentru a orienta relația dintre Moldova și UE spre rezultate mai bune.

„Avem foarte multe idei și politici, care ne pot ajuta să progresăm ireversibil. Este vorba despre o conexiune mai bună și mai sigură a căilor de transport, reducerea tarifelor de roaming, o mai bună cooperare și integrare în domeniul energiei, o mobilitate academică îmbunătățită, precum și alte reforme cheie. În același timp, pe fundalul reconfigurărilor, al progresului și al sensibilităților naționale, credem că ușile integrării europene ar trebui să fie deschise celor care îndeplinesc condițiile necesare. O astfel de abordare ar servi atât la îndeplinirea obiectivelor noastre, cât și pe cele ale  UE. Credem în puterea Summit-ului Parteneriatului Estic de a reuni direcțiile strategice clare și ideile pragmatice, pentru face cooperarea noastră mai bună și mai eficientă”, a încheiat Filip.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Social40 de minute în urmă

Şoferul unui troleibuz din capitală a refuzat sa stopeze unde a cerut o pasageră. Iată ce a urmat// VIDEO

O pasageră a cerut la intersectie, iar soferul regulamentar a refuzat.

Politică3 ore în urmă

R.Moldova s-a adresat statelor partenere să sprijine includerea retragerii trupelor ruse pe agenda ONU

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditaţi la Chişinău...

Externe4 ore în urmă

Motivul straniu invocat de atacatorul care a înjunghiat-o pe jurnalista postului Eho Moscovî

Bărbatul care a înjunghiat-o pe jurnalista Tatiana Felgenhauer în clădirea postului de radio Eho Moscovî a oferit o explicație bizară...

Politică5 ore în urmă

R. Moldova va avea în premieră un Cod administrativ. Proiectul a fost discutat cu experți din Germania

În premieră, Republica Moldova va avea un Cod administrativ, care va defini modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei...

Social6 ore în urmă

Cercetați penal: Trei cetăţeni ruşi au sustras patru veste de salvare de la bordul unei aeronave pe Aeroportul Chișinău

Pe numele a patru cetățeni ai Federației Ruse, polițiștii de frontieră au pornit cauze penale pentru săvârșirea infracțiunilor de huliganism...

Politică7 ore în urmă

PSRM va înregistra un proiect de lege care va interzice dubla cetățenie pentru judecătorii CC

PSRM va înregistra joi un proiect de lege care va interzice dubla cetățenie pentru judecătorii CC şi care va prevede...

Tehnologie7 ore în urmă

Participă la Forumul GirlsGoIT 2017, forumul femeilor tehnologiilor informaționale!

Forumul Anual GirlsGoIT 2017 are drept scop identificarea noilor trenduri și a soluțiilor durabile pentru a susține agenda de dezvoltare...

Advertisement

Opinii