Patru simboluri naționale pentru marcarea produselor înregistrate la nivel mondial

Biroul International al Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuala (OMPI) a publicat o lista cu simboluri printre care se număra și simbolurile naționale: „Agricultura Ecologica – Republica Moldova”, „Indicație Geografica Protejata – Republica Moldova” (IGP), „Denumire de Origine Protejata – Republica Moldova” (DOP) și „Specialitate Tradițională Garantata – Republica Moldova„ (STG), a căror protecție a fost solicitata conform Convenției de la Paris, de autoritățile Republicii Moldova.

Simbolurile naționale pentru marcarea produselor pot fi utilizate în mod gratuit doar de către persoanele fizice sau juridice deținătoare ale dreptului de utilizare. Semnele pot fi aplicate pe produse, etichete sau ambalaje, de asemenea pot fi utilizate în publicitate sau în documentele care le însoțesc.

Marca „Agricultura Ecologica – Republica Moldova” este gestionata de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Aceasta poate fi aplicată doar pe produsele agroalimentare care respectă regulile de producție ecologică.
Convenția de la Paris oferă protecție semnelor oficiale ale statelor împotriva înregistrării neautorizate a acestora sau a unor imitații din punct de vedere heraldic în calitate de mărci comerciale.

În termen de 12 luni din data publicării, părțile membre ale Convenției de la Paris și ale Organizației Mondiale a Comerțului vor putea înainta obiecții privind acordarea protecției semnelor înaintate.

Precizam faptul ca simbolurile naționale IGP, DOP și STG au fost selectate de către o Comisie națională în rezultatul desfășurării unui Concurs pentru crearea simbolurilor asociate indicațiilor geografice protejate, denumirilor de origine protejate și specialităților tradiționale garantate.

Indicațiile geografice, denumirile de origine și specialitățile tradiționale garantate sunt obiecte de proprietate intelectuală. Ele au un important rol politic și economic și reprezintă instrumente valoroase de marketing pentru toate țările lumii, implicit pentru Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.