Connect with us

Social

Patru din cele șase dosare depuse pentru funcția de director al CNA au fost admise

Publicat

pe

Patru din cele șase dosare depuse pentru funcția de Director al Centrului Național Anticorupție au fost admise, astăzi, de către Comisia juridică, numiri și imunități, pentru proba interviului.

Este vorba despre:
1. Veaceslav Guțan – conferențiar universitar, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”;
2. Bogdan Zumbreanu – Șef al Direcției generale urmărire penală a CNA;
3. Igor Carlașuc – Șef direcție generală asigurare operativă a CNA;
4. Sava Maimescu – conferențiar universitar, Departamentul Drept Public, Universitatea de Stat.
Dosarele juristului SRL „Careul Prim”, Andrian Moroi și al ex-angajatului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Valentin Dogotari nu au întrunit condițiile stipulate în Regulamentul de organizare a concursului și au fost declarate inadmisibile.
Proba interviului va avea loc marți, 12 decembrie, și se va desfășura pe platforma Comisiei juridice, numiri și imunități. Ulterior, candidatura selectată va fi propusă plenului Parlamentului spre examinare și votare.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un camion s-a ciocnit cu un microbuz în apropiere de Soroca. Salvatorii au descarcerat două persoane din microbuz//VIDEO

Un camion de model GAZ 66 s-a ciocnit cu un microbuz de model Mercedes.

Publicat

pe

De către

Un camion s-a ciocnit în această după amiază cu un microbuz în apropiere de orașul Soroca. Salvatorii au fost chemați să descarcereze două persoane prinse între fiarele microbuzului.

De intervenția pompierilor a fost nevoie după ce un autocamion de model GAZ 66 s-a ciocnit cu un microbuz de model Mercedes pe traseul din apropiere de orașul Soroca.

Apelul la Serviciul 901 a fost recepționat la ora 12.46. La fața locului s-a îndreptat un echipaj de salvatori care a reușit să descarcereze din microbuz doi bărbați.

Conducătorul auto în vârstă de 23 de ani și un pasager în vârstă de 27 de ani au fost deblocați de echipa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Ambele persoane au fost salvate fiind transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Toate circumstanțele producerii accidentului urmează să fie stabilite ulterior.

Citește mai departe

Social

Programul de stat ”Prima casă”, votat de Parlament. Care sunt principalele prevederi

Publicat

pe

De către

Plenul Parlamentului a votat astăzi  Programul de Stat ”Prima casă” în lectură finală, cu votul a 61 de deputați din cei prezenți la ședință.

Programul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, membrii cărora nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale.

Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare până la data depunerii cererii. Prețul acestora nu trebuie să depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Totodată, programul presupune accesul persoanelor fizice la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.

Parlamentul Republicii Moldova a votat, la 1 decembrie curent, Programul de stat „Prima casă”, în I lectură.

Citește mai departe

Social

Votat! Zilierii vor putea lucra pentru acelaşi beneficiar 90 de zile, iar plata va avea loc la sfârşitul fiecărei zile

Publicat

pe

De către

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri sunt, pentru prima dată, reglementate prin lege. Documentul a fost votat, astăzi, de Parlament, în lectură finală.

Potrivit noii legi, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână.

Plata pentru activitatea zilierului va avea loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier. Totodată, salariul poate fi acordat și săptămânal în cazul unui acord exprimat în scris de către zilier și beneficiar.

Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Conform noilor prevederi, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registrul Inspectoratului teritorial de muncă.

Legea are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Potrivit autorilor, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Documentul a fost susținut de 57 de deputați din cei prezenți la ședință.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică7 ore în urmă

Igor Dodon: Am respins candidaturile la funcțiile de miniștri

Președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că a respins candidaturile miniștrilor anunțați de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit șefului...

Diverse7 ore în urmă

Bălțiul, plin de gunoi! Compania responsabilă de salubrizare s-a retras, acuzându-l pe Usatât de presiune

Scandalul privind evacuarea deșeurilor din Bălți capătă noi proporţii. Consiliul municipal a decis ca de acest lucru să se ocupe...

Social7 ore în urmă

Un camion s-a ciocnit cu un microbuz în apropiere de Soroca. Salvatorii au descarcerat două persoane din microbuz//VIDEO

Un camion de model GAZ 66 s-a ciocnit cu un microbuz de model Mercedes.

Economie9 ore în urmă

BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport de investigație al companiilor Kroll și Steptoe & Johnson

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat o sinteză detaliată  a investigației fraudei bancare, pe care a primit-o împreună cu...

Social9 ore în urmă

Programul de stat ”Prima casă”, votat de Parlament. Care sunt principalele prevederi

Plenul Parlamentului a votat astăzi  Programul de Stat ”Prima casă” în lectură finală, cu votul a 61 de deputați din...

Social10 ore în urmă

Votat! Zilierii vor putea lucra pentru acelaşi beneficiar 90 de zile, iar plata va avea loc la sfârşitul fiecărei zile

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri sunt, pentru prima dată, reglementate prin lege. Documentul a fost votat, astăzi, de...

Politică10 ore în urmă

Curtea Constituțională rămâne cu 6 judecători. Parlamentul nu a susținut modificarea Constituției

Proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova nu a fost susținut astăzi de deputați. Potrivit proiectului, Curtea Constituţională urma...

Advertisement

Opinii