Patronii restaurantelor și polițiștii de sector vor lupta cu fumătorii

Funcționarii noștri inventează noi și noi posibilități de luptă împotriva cetățenilor fumători.

 În Moldova vor fi obligați să lupte cu fumătorii în primul rând administratorii localulor de alimentare publică și în al doilea rând polițiștii de sector

În ajunul intrării în vigoare a legii anti-fumat (Ziua X este 31 mai) la o nouă ședință a Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului (iată că avem și o asemenea organizație!) s-au gândit mult cum să fie puși la zid fumătorii. Sau mai exact cum să-i prindă fumând în locurile interzise. S-au gândit mult, pentru că legea a fost deja adoptată, dar cum să fie prinși fumătorii neascultători – încă nu. Ei bine, totul este clar în privința instituțiilor de alimentare publică. Deoarece toate obligațiile de implementare a legii au fost atârnate de gâtul administratorilor. Dar în privința celorlalte locuri publice încă nu este clar. Să presupunem că ați văzut pe cineva fumând în stația pentru transport public sau, Doamne ferește, în preajma școlii. Puteți să vă plângeți sunând la “linia fierbinte” de la Centrul de sănătate publică. Îmi și închipui cum cetățeanul corect pe care îl doare inima pentru sănătatea națiunii sună la acest număr știind că trebuie să achite 3,6 lei pentru un minut de convorbire. Și, apropo, “linia fierbinte” poate fi accesată doar de la un telefon staționar. Așa că, dacă ai văzut pe cinecva care încalcă legea, fugi repede acasă sau la oficiu! Parcă nu-mi prea pot închipui cum va funcționa asta.

“Suntem în negocieri cu Moldtelecom ca să punem la punct anumite aspecte, deoarece tariful convorbirii este de 3,6 lei pentru un minut. Vrem să ajungem la o decizie comună pentru că nu suntem în stare să acoperim aceste cheltuieli”, a menționat secretarul Comisiei sus-menționate Ion Șalaru.

Vicepremierul Gheorghe Brega a propus altă varaiantă: “Aveți telefoane mobile? Fotografiații și difuzați la toate posturile de televiziune. Pentru unul care a mers pe stradă și a fumat nu merită să chemi poliția și nu induceți în eroare oamenii, pentru că nu va avea efect. Ați filmat, transmiteți fișierul video și vor fi luate măsuri!”.

Reprezentanții societății civile au propriile propuneri – să fie utilizare rețelele sociale. “Poate fi creată o pagină pe Facebook unde oamenii, începând cu 31 mai, să poată încărca fotografii și probe, să publice data și locul, datele martorului care să demonstreze că fotografia a fost făcută la o anumită dată și nu cu 100 de ani în urmă”, a propus directorul executiv al Centrului de resurse “tineri și liberi” Antonița Fonari.

Haideți să încercăm să ne imaginăm cum va fi implementată această lege. Vor fi foarte bucuroși, bineînțeles, administratorii restaurantelor, cafenelelor și barurilor. Ei și așa au prea mult timp liber la serviciu, de ce nu s-ar ocupa și de controlul asupra implemnetării legii antitutun?

Acum să ne imaginăm alt tablou. Mergeți pe stradă și vedeți cum fumează cineva la balcon (potrivit noii legi, nu se mai permite să fumați nici la balconul propriului apartament). În cazul acesta aveți două posibilități: a)sunați la poliție și reclamați încălcarea legii și b) îl fotografiați pe fumător și transmiteți imediat fotografia pe rețelele sociale pentru a-l deconsipra pe cel care a încălcat legea. Și toți cei de pe Facebook vor începe să-l caute pe cetățeanul vinovat. Fotografia mai poate fi scoasă la printer și lipită pe panourile de la toate sectoarele de poliție alături de fotografiile criminalilor aflați în căutare.

După cum ne-au informat de la poliția municipală, vor fi obligați să lupte cu fumătorii în primul rând administratorii localulor de alimentare publică și în al doilea rând polițiștii de sector. Adică, dacă îți vezi vecinul fumând la balcon – sună sectoristul! Cum va funcționa asta în realitate vom afla în curând. A rămas puțin de așteptat. Până la 31 mai.

kp.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.