Patentarii ies la proteste! Vor picheta sediile Guvernului și Parlamentului

Deținătorii de patentă din Republica Moldova anunță acțiuni de protest pentru a cere din nou să le fie păstrat dreptul de a activa în bază de patentă, care urmează a fi anulat din 1 ianuarie 2017. Manifestațiile sunt programate pentru joi, 20 octombrie. Micii comercianți vor picheta sediile Guvernului și Parlamentului, după care vor organiza un marș de protest.

Anunţul a fost făcut de reprezentanții Asociației Micului Business (AMB) luni, 17 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Economia țării bate pasul pe loc, iar birocrații naționali se întrec la crearea de bariere pentru mediul de afaceri și crearea de constrângeri noi. Ceea ce se declară nu se îndeplinește. Dacă de la 1 ianuarie nu se va putea activa în bază de patentă, atunci zeci de mii de persoane își vor pierde locul de muncă, și în special acestea sunt femei”, a declarat președintele AMB, Mihai Roșcovanu.

Reprezentanții Asociației Micului Business au mai spus că tratativele cu instituțiile statului nu au avut un rezultat pozitiv, iar până în prezent “nu s-a făcut nimic, doar promisiuni”.

“Instituţiile statului se contrazic. Ministerul Economiei ne-a promis că ni se va face niște facilități, dar Ministerul Finanțelor neagă aceasta. Suntem gata să ieșim la proteste pentru că este imposibil de activat în aceste condiții pe care ni le propun guvernanții”, a spus Grigore Marciuc, directorul filialei de nord al Asociației Micului Business.

Amintim că în luna iulie, comercianţii au organizat două proteste în faţa Guvernului, de la Chișinău, precum şi în alte localităţi din ţară. La unul din proteste, în semn de protest, micii comercianţii au aruncat haine în fața clădirii Guvernului.

Datele oficiale arată că aproape 19 mii de persoane din Moldova deţin patentă, dintre care peste 12 mii sunt comercianţi. Conform modificărilor la cadrul  legislativ, din 1 ianuarie 2017, comerţul cu amănuntul în baza patentei va fi interzis.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.