PAS şi deputatul Grigore Cobzac a înregistrat în Parlament un proiect de lege de demonopolizare a mass-mediei

Partidul Acțiune și Solidaritate şi deputatul Grigore Cobzac au elaborat și înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de lege care are drept scop demonopolizarea mass-mediei din Republica Moldova.

Proiectul de lege vizează amendarea a 5 acte legislative și stabilește modalitatea de intrare în vigoare a legii.

Astfel, se propune modificarea Codului Audiovizualului prin introducerea interdicției ca o persoană fizică sau juridică să dețină pachetul majoritar la mai mult de 2 radiodifuzori, dintre care unul de televiziune și unul de radio.

În privința demnitarilor de stat și a persoanelor care ocupă funcții de conducere în partide, proiectul prevede limitarea cotei acestora la cel mult 20 % din acțiunile unui radiodifuzor.

Potrivit autorilor, inițiativa propusă va îmbunătăți și echilibra funcționarea Fondului de susţinere a radiodifuzorilorşi va fortifică monitorizarea pieței mass-media de către organele de control.

Proiectul de lege urmează să intre în vigoare în 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Secretarul General al PAS, Igor Grosu, a menționat la o conferinţă de presă că la ora actuală peste 90 % din mass-media din țară este concentrată în mâinile a doi actori politici, în realitate parteneri de guvernare, care însă mimează puterea și opoziția – Plahotniuc și Dodon.

“Canalele acestora manipulează zilnic opinia publică și prezintă minciuni în care arată cât de bine trăim și cât de buni sunt proprietarii acestor canale”,a spus Grosu.

Deputatul Grigore Cobzac a afirmat că elaborarea și înregistrarea acestui proiect de lege este rezultatul mai multor discuții și constatări pe care le-a făcut pe parcursul ultimelor luni. Acesta a spus că în urma vizitei în Parlamentul European a informat mai mulți europarlamentari despre concentrarea mass-mediei din țara noastră și subminarea, din această cauză, a pluralismului și diversității surselor de informare a cetățenilor.

Proiectul va fi supus în timpul apropiat dezbaterilor publice cu societatea civilă și reprezentanți ai mass-mediei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.